In de wintermaanden is het voor wat betreft de werkzaamheden in de tuin nog erg rustig. Maar op een mooie zonnige, maar nog winterse dag begint er bij de echte tuinierders onder ons toch al snel iets te kriebelen.
Er ontstaat een bijna onbedwingbare dwang om alvast buiten aan de slag te gaan. Maar daarvoor is het eigenlijk nog te vroeg. Laat de tuin nog maar even met rust. Beter is het om dan maar binnen aan de slag te gaan. Want het zaaien van planten geeft ook al een enorme voorpret voor het komende tuinseizoen!
Beste periode om binnen te zaaien

De maanden februari en maart lenen zich uitstekend voor het zelf binnen zaaien van vaste- of éénjarige planten. Begin hiermee niet te vroeg, liefst pas eind februari, want anders moeten de planten te lang binnen worden opgekweekt. Zaait u vaste planten, dan maakt het nog niet zo veel uit. Deze kunnen, zodra ze wat groter zijn, immers naar buiten.
De éénjarige planten hebben veel meer zorg en aandacht nodig. Ze mogen pas echt naar buiten als de kans op nachtvorst volledig voorbij is. Dat is “officieel” pas na de IJsheiligen (16 mei). En half mei ligt heel ver van begin februari. Zeker als u al die tijd binnen met die plantjes in de weer bent.
Zaaibakken
Zaaibakken van huis-, tuin- en keukenafval
Allerlei huis-, tuin- en keukenafval krijgt vaak een tweede leven als zaaibakje. Het kost u niets extra en u kiest het materiaal waarmee u zelf het prettigst werkt. Verzamel in de loop van het jaar:
- Boterkuipjes
- Champignondoosjes
- Eierdozen
- Yoghurtbekers
- Bakjes van ((supermarkt)vlees
- Toiletrollen
Om de zaden onder ideale omstandigheden te kunnen laten kiemen moeten de bakken afgedekt worden. Doe dit met behulp van een plastic zak en zet het vast met bijvoorbeeld een elastiekje.
Kant-en-klare zaaibakken
Bent u niet van het recyclen, dan kunt u ook naar het tuincentrum voor kant-en-klare zaaibakjes, zaaipotjes of kweekkasjes. Deze zaaibakken hebben een apart deksel met een schuifje, zodat u zelf eenvoudig de luchttoevoer kunt regelen.
Kant en klare zaaibak bij bol.com
Zaai- en stekgrond
Zaai altijd in speciale zaai- en stekgrond. Dit is te koop in de tuincentra. Deze grond bevat geen voedingsstoffen en is daardoor ideaal voor het kiemen van de zaden.

Zaaien
- Vul de zaaibak met de zaai- en stekgrond.
- Maak de grond met behulp van een plantenspuit goed vochtig.
- Verdeel het zaad over de bak. Grove, grote zaden kunnen met de hand verspreid worden. Fijnere zaden moet u uitstrooien. Heel fijn zaad kan hiervoor het beste vermengd worden met een beetje zand, dan gaat het verdelen beter en ligt niet alles op dezelfde plaats.
- Dek de zaden af met een dun laagje grond en druk het licht aan.
- Plaats de kap of plastic zak over de zaaibak en zet hem weg op een lichte plaats.
- Controleer steeds of de grond niet te vochtig wordt en lucht regelmatig zodra de zaden kiemen.
- Zodra de plantjes twee paar blaadjes hebben (één paar kiemblaadjes en één paar “echte” blaadjes), kan worden uitgedund. Uitdunnen is het weghalen van het teveel aan zaailingen.
- Zodra de plantjes wat groter zijn kunnen ze verspeend worden en in een eigen potje verder worden opgekweekt.
- Zaailingen van éénjarige planten kunnen vanaf eind april naar buiten om “af te harden”. Laat ze iedere dag iets meer wennen aan de koude buitentemperatuur.
- Half mei (na IJsheiligen) kunnen de jonge plantjes overgezet worden in potten of in de volle grond.
Geschikte éénjarige planten om binnen te zaaien
Cerinthe, Cleome (Kattensnor), Cosmos (Cosmea), Impatiens (Vlijtig Liesje), Lathyrus (Pronkerwt), Nicotiana (Tabaksplant), Petunia, Surfinia, Tagetes (Afrikaantjes).
