Zoldervloer isoleren

Of u nu een zolder heeft waar wordt geslapen of als u uw zolder als opslag ruimte gebruikt, een goede isolatie hiervan is belangrijk. Het is zonde om via de zolder energie verloren te laten gaan. Hier leert u hoe u uw zoldervloer zelf kunt isoleren.

Benodigdheden:

  • Isolatiedekens
  • Geëxpandeerde kleikorrels
  • OSB-platen
  • Schroeven
  • Slagpluggen
  • Houten latten
  • Werkhandschoenen
  • Veiligheidsbril
  • Stofmasker
  • Spie

Verder:

  • Boormachine
  • Boren
  • Waterpas
  • Groot gekarteld mes
  • Decoupeerzaag

Denk aan uw veiligheid

Om te beginnen moet u denken aan uw eigen veiligheid. De isolatiedekens die u gaat gebruiken zijn van minerale wolsoorten. U kunt hierbij denken aan glas- of steenwol. Dit materiaal kan een irriterende uitwerking op u hebben, bijvoorbeeld op uw ogen en/of luchtwegen. Om dit te voorkomen moet u zorgen dat u genoeg ramen en deuren naar de zolder toe open laat staan en dat u zelf bijvoorbeeld een mondmasker draagt tijdens deze klus.

Soorten isolatie

Glasvezel en cellulose zijn twee van de meest populaire opties voor zoldervloerisolatie. Welke u kiest hangt af van hoe u de vloer wilt afwerken, hoeveel isolatie u wilt, en of u het zelf doet of een aannemer inhuurt. Een glasvezeldeken is gemaakt van korte strengen glas die zijn gesponnen tot een doekachtige textuur. Het is licht van gewicht, gemakkelijk te snijden en te installeren, en heeft goede isolerende eigenschappen voor zijn prijs.

Cellulose wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier dat met chemicaliën is behandeld om het brandwerend en waterdicht te maken. Het is ook licht van gewicht en gemakkelijk te installeren. Het nadeel is dat het niet zo goed isoleert als glasvezel - maar als u uw zolder ingrijpend gaat verbouwen, kan het een goedkope manier zijn om snel veel isolatie aan te brengen. Het belangrijkste verschil tussen een deken die op de vloer wordt geïnstalleerd en sommige andere soorten isolatie is dat glasvezel de neiging heeft stabieler te zijn na verloop van tijd, terwijl andere opties de neiging hebben na verloop van tijd in te zakken.

Glasvezel heeft de neiging om op zijn plaats te blijven, terwijl andere opties uiteindelijk opnieuw moeten worden opgevuld of vervangen. Glasvezel is ook minder giftig dan andere materialen die voor zoldervloerisolatie worden gebruikt.

Isolatiekorrels 

Isolatieparels zijn gemaakt van polystyreen en worden gebruikt om grotere oppervlakken te isoleren. Isolatieparels lijken veel op isolatiesplit, maar ze zijn lichter en compacter. De beste manier om isolatieparels aan te brengen is met behulp van een speciale spuit die de parels uitspuit als een douchekop. Hiermee kunt u de parels over het te vullen oppervlak spuiten, in plaats van ze eerst met water te mengen. Als u isolatieparels gaat gebruiken, zorg er dan voor dat u een stofmasker draagt, zodat u de deeltjes niet inademt. Door de kleine afmetingen van de parels kunnen ze gemakkelijk worden ingeademd, en ze kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken als u ze inademt. Het is ook belangrijk om handschoenen te dragen wanneer u met isolatieparels werkt, zodat uw handen niet geïrriteerd raken van het aanraken ervan.

Mogelijke premie

Het leuke aan het zelf leggen van het isolatiemateriaal op uw zolder, is dat u er wellicht een subsidie voor kunt krijgen. Zoek dit altijd even na, want misschien geldt het ook voor u!

Beginnen met klussen

We gaan nu beginnen met het daadwerkelijke klussen. Om te beginnen moeten we weten dat de isolatie van uw zoldervloer verwerkt wordt tussen een houten lattenstructuur. Deze werk je dan later af met OSB-platen. Een andere optie is om laminaat of parket op het lattenwerk aan te brengen. Mochten er andere voorzieningen nodig zijn op uw zolder, zoals bijvoorbeeld elektriciteitsleidingen, dan kunt ook ook deze tussen de latten verwerken.

Wat uiteraard belangrijk is, is om te zorgen voor een vlakke en schone ondergrond om op aan de slag te gaan.
U bevestigt nu de houten balkjes van 4 x 4 centimeter met slagpluggen op de vloer. Dit doet u over de hele lengte van de vloer. Denk er hierbij aan dat er tussen de balkjes een maximale afstand van 30 centimeter zit. Mocht de ondergrond van uw zoldervloer niet helemaal recht zijn (controleer dit met een waterpas), dan kunt u de balkjes met een spie ondersteunen.

Isolatiemateriaal leggen

U moet nu een keuze maken voor een soort isolatiemateriaal. Meest gebruik zijn glas- en steenwol, en een keuze maken uit deze twee is dan ook een logische keuze. Rol het isolatiemateriaal pas uit op zolder, om beschadigingen te voorkomen en om het eenvoudig te houden om het isolatiemateriaal ook op zolder te krijgen. Eenmaal op zolder snijdt u het isolatiemateriaal op maat. Dit doet u met het grote gekartelde mes. De breedte van het materiaal moet ongeveer een centimeter breder zijn dan de ruimte tussen de vloerbalkjes. Het isolatiemateriaal klemt u straks tussen de balkjes.

Vloer afwerken

U moet nu uw vloer gaan afwerken. Hiervoor gebruikt u OSB-platen. Deze platen, gemaakt van gerichte houtschilfers, vormen een duurzame  onderlaag voor uw zoldervloer en duurzaam, dat klinkt toch goed? Deze laag kunt u later nog bekleden met laminaat, parket of zelfs verf, en mogelijk met een andere gewenste vloerbedekking. Maar, om terug te gaan naar de OSB-platen: Deze schroeft u vast op de houten ondervloer. Mogelijk zijn de platen niet geheel op het juiste formaat voor uw zolder en moet u er nog wat afzagen. Doe dit met een decoupeerzaag.

Energie besparen

Deze klus vraagt misschien wat energie van u, maar denkt u er toch eens aan hoeveel energie u vanaf nu gaat besparen met uw goed geïsoleerde vloer!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties