Zilvervisjes bestrijden, hoe doe je dat? 9 supertips!

Zilvervisjes, ook we suikergast genoemd behoren tot de familie: Lepismatidae. De naam "zilvervisje" verwijst naar de zilverachtige glans van de schubben die het lichaam bedekken. De diertjes zijn erg schuw en zijn vaak ’s nachts actief. Dat maakt zilvervisjes bestrijden vaak een lastige taak. Overdag slapen zilvervisjes in naden en kieren in het huis. Ze houden van vochtige ruimten, en wanneer de luchtvochtigheid daalt zal het aantal zilvervisjes snel afnemen. In de woning kiezen ze daarom vooral de keuken, badkamer, kelder en het toilet uit om te vertoeven omdat het daar meestal vochtig is.

Zilvervisjes eten verschillende materialen, zoals papier en stof, en veroorzaken schade aan boeken en kleren. Ze kunnen ook problemen veroorzaken door leidingen te beschadigen en door te vreten. Zilvervisjes hebben geen vleugels, maar ze kunnen wel tot drie kilometer per uur rondscharrelen. Heb jij last van zilvervisjes in huis? Lees dan snel onze tips tegen zilvervisjes en papiervisjes.

Zilvervisjes bestrijden
Rene Sylvestersen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted Zilvervisjes zijn grijsbruine, vleugelloze insecten met twee lange voelsprieten en drie lange staartachtige aanhangsels die uit het achterlijf steken. Volwassen dieren hebben een afgeplat lichaam van ongeveer 2,5 tot 2,5 cm lang. Onvolwassen zilvervisjes lijken op volwassen dieren, maar hebben geen vleugels en zijn geelwit van kleur.

Zilvervisjes bestrijden

Er zijn dingen die je kunt doen om zilvervisjesplagen te voorkomen, zodat je niet te maken krijgt met een invasie van deze griezelige beestjes. Hier leest u hoe u zilvervisjes kunt bestrijden en hoe u zilvervisjes kan voorkomen.

Ontdek waar de zilvervisjes zich bevinden

Zilvervisjes kunnen veel schade in onze woning aanrichten, daar ze behang, kleding, foto’s, zijde en voedsel eten. Ook eten ze graag koolhydraten zoals zetmeel, cellulose en suikers. Wanneer het maar om een klein aantal zilvervisjes in de woning gaat, zal er geen zichtbare schade aangericht worden, maar dit zal wel het geval zijn wanneer je last hebt van een ware plaag aan zilvervisjes. Eén zilvervisje kan tot vijf eieren per dag leggen, wat betekent dat hun populatie snel kan exploderen. Kijk goed rond in uw huis of er zilvervisjes leven door te zoeken naar zilverachtige schubben op oppervlakken of meubels in de buurt van ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals keukens, badkamers of kelders. Let vooral op holle muren en hoeken van kamers, achter plinten en stopcontacten, onder gootstenen en andere vochtige plekken in uw huis.

Verwijder voedselresten

Ruim voedselkruimels, gemorst voedsel en vet op van vloeren, banken en kasten om te voorkomen dat de zilvervisjes zich binnen in huis met dit voedsel voeden. Zorg ervoor dat u voedselresten zowel binnen als buiten uw huis opruimt, zodat de zilvervisjes geen voedselbronnen meer hebben. Was borden en bestek direct na gebruik af. Zilvervisjes leven graag onder het aanrecht omdat het daar meestal vochtig is en er veel voedsel te vinden is. Veeg gemorste vloeistof onmiddellijk op, zodat er geen schimmel of meeldauw onder het aanrecht kan groeien. Stofzuig elke dag om kruimels te verwijderen die zilvervisjes kunnen aantrekken.

zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes bestrijden kan ook door voedsel in luchtdichte verpakkingen te bewaren. Of zet het in de koelkast of vriezer als u het een aantal dagen niet gaat eten. Als u last heeft van zilvervisjes in uw keuken, probeer dan voedsel in een luchtdichte verpakking te bewaren. Dit houdt insecten weg van voedsel dat nog niet is opgegeten.

Repareer lekken en scheuren in muren

Repareer beschadigde delen van uw huis die zilvervisjes kunnen aantrekken, zoals waterlekken of scheuren in muren of vloeren. Repareer lekken. Zilvervisjes leven graag op vochtige plaatsen, omdat vocht de groei van schimmel bevordert, de voedselbron van zilvervisjes. Kijk in de kelder en keuken of er lekkages zijn en repareer deze zo snel mogelijk, want schimmel heeft minstens 48 uur nodig om te groeien nadat een lekkage is ontstaan.

Doe iedere dag de afwas en ruim deze op

Was alle vaat direct na gebruik af; laat vuile vaat niet de hele nacht staan. Zilvervisjes voeden zich graag met voedseldeeltjes die achterblijven op vuile vaat die een nacht heeft gestaan. Was elke avond voor het slapen gaan de vaat af, zodat er niets te eten is.

Stofzuig regelmatig

Stofzuig tapijten regelmatig om eitjes en andere voedselbronnen van zilvervisjes te verwijderen. Als huisdieren op de vloer lopen, stofzuig ze dan ook, want ze kunnen eitjes van zilvervisjes op hun vacht en poten meedragen. Gebruik hiervoor een stofzuiger met HEPA filter. Houd vuilnisbakken afgedekt met goed sluitende deksels, zodat er geen zilvervisjes in kunnen komen als ze buiten staan.

Luchtvochtigheid verlagen, voorkom vochtige ruimtes

Gebruik een luchtontvochtiger of airconditioner tijdens de zomermaanden om vochtigheid te verminderen als u in een vochtig klimaat woont. Zilvervisjes houden van donkere en vochtige ruimtes, dus zorg ervoor dat er geen kieren in deuren en ramen zitten waardoor er 's nachts licht naar binnen kan schijnen. Leg ook 's nachts geen kleren op hangers naast ramen of in de buurt van lampen. Zilvervisjes kruipen dan op de kleren en verstoppen zich overdag in de plooien. U kunt ook tochtstrips rond ramen en deuren met kieren aanbrengen om zilvervisjes buiten te houden.

Zilvervisjes bestrijden met azijn

Doe azijn in een spuitfles en besproei vervolgens de plekken in uw huis waar zilvervisjes het meest waarschijnlijk aanwezig zijn. Dit zal het moeilijker voor ze maken om zich te verplaatsen omdat het hun lichaam uitdroogt.

Dicht kieren en spleten

Dicht kieren of andere openingen rond ramen en deuren die naar buiten of naar je kelder of kruipruimte leiden. Als er zilvervisjes zijn binnengedrongen via deze openingen, voeg dan weer stripping of kit toe om dit ongedierte buiten te sluiten, evenals schimmel, meeldauw en andere problemen die geassocieerd worden met natte ruimtes.

Het is erg lastig maar zeker niet onmogelijk om zilvervisjes uit de woning te verbannen. Om dit voor elkaar te krijgen kun je bovenstaande maatregelen combineren met een aantal bestrijdingsmiddelen. 

Zilvervisjes bestrijdingsmiddelen met bestrijdingsmiddelen

Zilvervisjes lokdoos

De HGX Zilvervisjesval is een gifvrije en reukloze val die effectief zilvervisjes en ander kruipend ongedierte bestrijdt. Deze val bootst de schuilplaatsen na waar de zilvervisjes zich gewoonlijk ophouden. Wanneer de zilvervisjes in deze kleverige val komen, blijven ze aan de kleeflaag van deze val kleven, waardoor ze gemakkelijk afgevoerd kunnen worden.

HGX Zilvervisjesval - 2 Stuks !

19,99
Bol.com
as of 23 januari 2024 13:35

Zilvervisjespoeder

Het zilvervisjespoeder van Pestinext is een beproefde en effectieve maatregel tegen de zilvervisjes. Dit ongediertepoeder droogt de zilvervisjes uit als ze het over zich heen krijgen. In tegenstelling tot giftige-insecticiden is dit zilvervisjespoeder veilig te gebruiken volgens voorschrift. Hiermee kunt u zilvervisjes voorkomen en natuurlijk bestrijden.

Zilvervisjes Bestrijden - Zilvervisjes Bestrijding - Zilvervisjes - Zilvervisjespoeder

17,75
Bol.com
as of 23 januari 2024 13:35

Veelgestelde vragen over zilvervisjes bestrijden

Wat is de oorzaak van zilvervisjes?

Vuil, etensresten, graan, karton en zaagsel zijn veel voorkomende plaatsen waar je zilvervisjes in huis kunt vinden. Zilvervisjes gaan in dit soort materialen op zoek naar voedselbronnen.

Welke geur kunnen zilvervisjes niet tegen?

Zilvervisjes kunnen niet tegen de geur van pepermunt. Houd wat pepermuntolie bij de hand en doe een paar druppels in een kopje water en spuit het in de hoeken van uw huis om de vervelende zilvervisjes buiten te houden.

Kan je zilvervisjes dood maken?

Ja, je kunt zilvervisjes doden. Lees daarvoor de tips in bovenstaand artikel!

Kan een Zilvervisje kwaad?

Ja, zilvervisjes kunnen veel schade aanrichten. Ze eten dingen zoals behang, hout (ook hout in uw tuinhuisje), boeken en papier. Ze beschadigen kleding, tapijten en meubels. Zilvervisjes kunnen zelfs de vulling uit bekleding eten.

Hoe bestrijd je zilvervisjes op een effectieve manier?

U kunt verschillende zilvervisjesbestrijdingsmethoden gebruiken om van ze af te komen. De eenvoudigste manier is het verwijderen van plekken waar ze zich graag ophouden en het verhogen van de luchtcirculatie om hun omgeving minder gastvrij te maken.

Hoe kun je op een natuurlijke manier zilvervisjes bestrijden?

Eerst en vooral is het belangrijk om uw huis grondig schoon te maken om alle voedselbronnen te elimineren. Dit zal helpen voorkomen dat zilvervisjes terugkeren en zich in uw huis vestigen. Gebruik vaak een stofzuiger om kruimels op te vangen, zorg ervoor dat uw keuken schoon is en verwijder de rommel in uw huis.

Samenvatting

De sleutel tot de bestrijding van zilvervisjes is hygiëne. Regelmatig vegen of stofzuigen van voedsel- en waterbronnen kan helpen om een paar zilvervisjes te weren, maar het hele huis vrijhouden van afval en rommel is de beste manier om te voorkomen dat ze een plaag worden in uw huis.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties