Zelf vogelvoer maken, hoe doe je dat?

OK toegegeven, de winter is nog ver te zoeken op dit moment en de meeste vogels zullen nog geen problemen hebben met het vinden van voedsel. Maar dat neemt niet weg dat we nu alvast voorbereidingen kunnen treffen op de ongetwijfeld steenkoude dagen die nog zullen volgen! In dit artikel lees je alles over zelf vogelvoer maken.

En geef toe, vogels van dichtbij bekijken is natuurlijk ook erg leuk en dat lukt prima indien je voor vogelvoer vlak bij de ramen legt. En het is natuurlijk helemaal leuk als je het vogelvoer zelfgemaakt hebt. In onderstaand artikel zullen we uitleggen hoe je zelf vogelvoer kan maken!

Wat moet u niet voeren?

Lees de etiketten op commercieel verkrijgbaar voer als u twijfelt over de inhoud. Veel van deze voeders bevatten niets nuttigs voor vogels, zoals volle granen. Sommige hebben kleurstoffen om het voedsel er smakelijk uit te laten zien voor mensen, maar deze zijn niet nodig en kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw vogels. Er zijn een paar dingen die nooit in zelfgemaakt vogelvoer mogen: chocolade (theobromine, een ingrediënt in chocolade, is giftig voor vogels), ui of knoflook (die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken of zelfs dodelijk kunnen zijn), avocado (te vet), citrusvruchten of schillen, en zout (dat dodelijk kan zijn voor wilde vogels).

Zelf vogelvoer maken met pindakaas

vogelvoer wcrol pindakaas

Het zal je niet verbazen, maar vogels zijn gek van pinda's en dus ook van pindakaas. Pindakaas is dus een prima basis om vogelvoer van te maken. Gebruik het liefste zoutloze of zoutarme pindakaas. Het effect van zout op vogels is niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat dit in grote hoeveelheden slecht is voor de gezondheid van de vogels.

Pindakaas + Wc-rol = vogelvoer!

Zelf vogelvoer maken met een lege wc rol is ook een eenvoudige manier. Het lege wc rolletje smeer je aan de buitenkant in met pindakaas en vervolgens rol je hem door het vogelvoer. Vervolgens hang je hem met een touwtje aan de boom. Het enige nadeel is dat het niet moet gaan regenen, want dan raakt de wc rol snel doorweekt. Als alternatief kun je een pvc buis gebruiken.

Een vetbolletje maken van frituurvet

zelf vogelvoer maken
By "color line", CC BY 2.0, via Wikimedia Commons Gebruik verschillende soorten voer voor verschillende soorten vogels. Verschillende soorten vogels hebben verschillende voedingsbehoeften, dus het is belangrijk om verschillende soorten voer te gebruiken bij het maken van zelfgemaakte vogelvoedermixen. Dit zorgt ervoor dat alle vogels krijgen wat ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven!

Dit is een andere eenvoudige manier om zelf vogelvoer maken. Je hebt nodig:

  • Watten
  • Vogelzaad
  • Frituurvet (zoutarm of zoutloos)
  • Klein stukje touw
  • Plastic koffiebekertje

De rest is eenvoudig. Neem een prop watten en maak een gaatje in het midden van de prop. Pak het touwtje en maak aan het uiteinde een knoop. Steek vervolgens het touwtje door de prop met watten totdat deze aan het uiteinde op de knoop blijft hangen.

Hierna duw je de prop met watten in het plastic bekertje en laat je het touwtje over de rand hangen. Daarna strooi je het vogelzaad tot aan de helft in het bekertje. Maak het frituurvet warm waardoor het vloeibaar wordt (niet te warm want dan smelt het bekertje!) en giet het in het koffiebekertje over het vogelzaad.

Knijp vervolgens een aantal keer zachtjes in een bekertje zodat het frituurvet zich goed mengt met het vogelzaad. Laat het frituurvet stollen, knip het bekertje van het frituurvet en klaar is je vetbolletje! Uiteraard kun je ook andere vormpjes gebruiken in plaats van een koffiebekertje voor je vetbol.

Tot slot

Ga je zelf vogelvoer maken en wil je geen kant en klaar vogelzaad kopen, gebruik dan een mengsel van 1 kopje gierstzaad (fijngemalen) 1/2 kopje zonnebloempitten (fijngemalen) 1/2 kopje pindasnippers 2 kopjes maïsmeel 3 kopjes suiker (wit, of in dit geval bruin).

Meng alle ingrediënten door elkaar. U kunt een grote kom gebruiken en alles met de hand door elkaar roeren, of een keukenmachine gebruiken om alles samen te voegen.

Zodra het gemengd is, doet u het vogelvoer in een glazen pot om het in te bewaren. Laat het een nacht staan om er zeker van te zijn dat het volledig droog is alvorens het op te bergen. Dit is enkele maanden houdbaar en kan gebruikt worden om vogels buiten te voeren.

Meer informatie

Workshop Vogelvoer maken

Zelf vogelvoer maken,

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
Anoniem
6 jaren geleden

1

Anoniem
Anoniem
5 jaren geleden

3