0 0 votes
Artikelbeoordeling
OK toegegeven, de winter is nog ver te zoeken op dit moment en de meeste vogels zullen nog geen problemen hebben met het vinden van voedsel. Maar dat neemt niet weg dat we nu alvast voorbereidingen kunnen treffen op de ongetwijfeld steenkoude dagen die nog zullen volgen!

En geef toe, vogels van dichtbij bekijken is natuurlijk ook erg leuk en dat lukt prima indien je voor vogelvoer vlak bij de ramen legt. En het is natuurlijk helemaal leuk als je het vogelvoer zelfgemaakt hebt. In onderstaand artikel zullen we uitleggen hoe je zelf vogelvoer kan maken!

 

Vogelvoer maken pindakaas

vogelvoer wcrol pindakaas

Het zal je niet verbazen, maar vogels zijn gek van pinda’s en dus ook van pindakaas. Pindakaas is dus een prima basis om vogelvoer van te maken. Gebruik het liefste zoutloze of zoutarme pindakaas. Het effect van zout op vogels is niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat dit in grote hoeveelheden slecht is voor de gezondheid van de vogels.

Pindakaas + Wc-rol = vogelvoer!

Een eenvoudige manier is om gebruik te maken van een lege wc-rol. Het lege wc rolletje smeer je aan de buitenkant in met pindakaas en vervolgens rol je hem door het vogelvoer. Vervolgens hang je hem met een touwtje aan de boom. Het enige nadeel is dat het niet moet gaan regenen, want dan raakt de wc rol snel doorweekt. Als alternatief kun je een pvc buis gebruiken.

Een vetbolletje maken van frituurvet

vetbolletje

vetbolletje

Dit is een andere eenvoudige manier om vogelvoer te maken. Je hebt nodig:

  • Watten
  • Vogelzaad
  • Frituurvet (zoutarm of zoutloos)
  • Klein stukje touw
  • Plastic koffiebekertje

De rest is eenvoudig. Neem een prop watten en maak een gaatje in het midden van de prop. Pak het touwtje en maak aan het uiteinde een knoop. Steek vervolgens het touwtje door de prop met watten totdat deze aan het uiteinde op de knoop blijft hangen.

Hierna duw je de prop met watten in het plastic bekertje en laat je het touwtje over de rand hangen. Daarna strooi je het vogelzaad tot aan de helft in het bekertje. Maak het frituurvet warm waardoor het vloeibaar wordt (niet te warm want dan smelt het bekertje!) en giet het in het koffiebekertje over het vogelzaad.

Knijp vervolgens een aantal keer zachtjes in een bekertje zodat het frituurvet zich goed mengt met het vogelzaad. Laat het frituurvet stollen, knip het bekertje van het frituurvet en klaar is je vetbolletje! Uiteraard kun je ook andere vormpjes gebruiken in plaats van een koffiebekertje.

Tot slot

Wil je geen kant en klaar vogelzaad kopen, gebruik dan een mengsel van zonnebloempitten, mais, rozijnen en pinda’s. Uiteraard alles ongezouten.

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0 0 votes
Artikelbeoordeling