Zelf vetbollen maken, hoe doe je dat?

Vetbollen zijn een typische wintersnack voor tuinvogels - en je kunt ze gemakkelijk zelf maken. In dit artikel lees je welk vet je nodig hebt, welke zaden je kunt gebruiken en wat je absoluut niet moet doen bij het zelf vetbollen maken. In dit artikel lees je meer tips over zelf vogelvoer maken.

Wat is een vetbol?

Een vetbol bestaat uit een combinatie van dierlijk of plantaardig vet waaraan pitten en zaden zijn toegevoegd. De ballen zijn vooral populair bij koolmezen, mussen, spreeuwen en kraaien. Het leukste van zelf vetbollen maken is dat je kunt kiezen wat erin gaat. Je kunt elke combinatie van vetten en zaden gebruiken, afhankelijk van welke dieren er in je tuin zitten.

zelf vetbollen maken is eenvoudig
Er is een breed scala aan hoogwaardig vogelvoer ontwikkeld. Er zijn verschillende zaadmengsels, strooivoeders, pinda's en vetproducten voor vogels verkrijgbaar die u zonder problemen voor de vogels in de tuin kunt gebruiken.

Kies de juiste zaden en noten

Je kunt elk soort zaad gebruiken in je vetbollen: zonnebloempitten, gierstpitten, gebroken maïs, zwarte zonnebloempitten of hennepharten. Het is belangrijk dat de zaden schoon en droog zijn en niet beschimmeld. Gebruik niet meer dan één soort zaad tegelijk (bv. zonnebloempitten en gierst) omdat sommige vogels maar één soort zaad eten.

Welke ingrediënten heb je nodig?

Ga je zelf vetbollen maken dan kun je elke combinatie van zaden, noten, gedroogd fruit en kruiden gebruiken. Hier zijn enkele ideeën:

  • Lijnzaad, pompoenpitten en zonnebloempitten
  • Walnoten, amandelen en hazelnoten
  • Amandelboter, cashewboter of pindakaas
  • Kokosschilfers of gedroogde kokosnoot
  • Sesamzaadjes
  • Fijngehakte gedroogde abrikozen of dadels of rozijnen
  • Fijngehakte gedroogde ananas of mango

Wat moet je niet gebruiken?

Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Ga je zelf vetbollen maken gebruik dan dit type vet, dit is goed voor vogels. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is niet geschikt voor vogels. Als het op hun veren komt, tast de olie de conditie van het verenkleed aan. Bovendien kan het laxerend werken, wat vooral in de winter slecht is voor vogels. Voor vetbollen gebruiken we ook geen kippenvoer. Deze zijn te groot en te hard. Het vet moet ongebruikt en ongezouten zijn. Wil je meer lezen over wat wel en niet geschikt vogelvoer is, lees dan dit artikel op de website van de vogelbescherming.

zelf vetbollen maken
De grote bonte specht houdt ook van mezenbollen en vetbollen. Dus als u spechten naar uw tuin wilt lokken, dan is het maken van uw eigen vetbollen een goed idee!

Hoe maak je je eigen vetbollen?

Smelt eerst het bakvet op laag vuur in een pan. Voeg al roerend de zaden enz. toe. Giet het mengsel vervolgens in een vorm. Denk aan een melkpak, plastic koffiebeker of bijvoorbeeld een siliconen mal voor het bakken van cupcakes. Steek er een stevig touwtje of ijzerdraad in. Dit kun je gebruiken om het later op te hangen.

Waar kun je je vetbollen ophangen?

Veel vogels markeren hun territorium en dulden geen soortgenoten binnen hun gebied. Hang vetbollen of voedersilo's daarom niet te dicht bij nestkastjes, want dat kan tot conflicten leiden. Hang vetbollen of vetbollen aan een dunne tak in een boom of struik. Maak ze zo mogelijk met touw aan een langere tak vast, zodat ze vrij in de lucht hangen. Zo zijn ze beschermd tegen andere vogels en eekhoorns die ze zouden kunnen proberen te stelen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties