Een wespennest (zelf) verwijderen, hoe doe je dat?

(Hoe) moet ik een wespennest verwijderen?

Een wespennest kan voor veel overlast zorgen. Vee mensen vragen zich dan ook af of ze een wespennest moeten verwijderen, en hoe ze het beste zelf een wespennest kunnen verwijderen. Laten we beginnen met de eerste vraag, is het nodig om een ​​wespennest te verwijderen? Het antwoord op deze vraag is 'Nee, dat hoeft niet'. Sterker nog, het verwijderen van een wespennest kan erg gevaarlijk zijn. De wespen kunnen jou en anderen steken terwijl ze hun nest en jongen verdedigen.

Gelukkig leven wespen maar één seizoen. In tegenstelling tot honingbijen, die een aantal jaren bijenkorven bouwen en onderhouden, bouwen wespen hun nesten, brengen ze wat nakomelingen en nieuwe koninginnen na en vervolgens sterft het nest uit. Alleen de koningin zal overleven, en ze zal een veilige plek vinden om te overwinteren.

Kortom, heeft u geen last van de wespen, dan is ons advies, doe niets. Wespen leven 1 seizoen en de kans is groot dat het probleem zich vanzelf oplost. Zit het nest op een plek waar u letterlijk niet omheen kunt, bijvoorbeeld in de tuin waar vaak kinderen of huisdieren komen, dan is het vaak wel noodzakelijk om het wespennest te verwijderen. Hoe u dat het beste kunt doen leggen we uit in de volgende paragrafen.

Wespennest verwijderen
Een wespennest vind je meestal op beschutte plekken, en kunnen enorm van omvang zijn zoals je kunt zien op de foto hierboven: Kamil Poplawski.Kamilpop at de.wikipedia, Public domain, via Wikimedia Commons, Photo has not been adjusted

Een wespennest zelf verwijderen

Zelf een wespennest verwijderen is mogelijk. Dit vergt echter wel een goede voorbereiding. Allereerst een paar simpele algemene regels waar je je beslist aan moet houden om succesvol en veilig aan de slag te gaan.

 • Draag beschermende kleding zoals een lange spijkerbroek, sokken en laarzen, een trui met de kap over je hoofd getrokken en handschoenen. Gebruik eventueel een mondkapje.
 • Draag een sjaal om de onderste helft van je gezicht zodat wespen niet onder je kleren kunnen vliegen
 • Benader het nest 's bij voorbaat nachts wanneer de wespen minder actief zijn 
 • Benader het nest langzaam en voorzichtig
 • Gebruik een rood gekleurd licht om het nest te bekijken
 • Verwijder nesten niet als u allergisch bent voor het vergif van wespen. Neem hier geen risico's mee.
 • Zorg dat kinderen en huisdieren uit de buurt zijn
 • Wespennest op het dak? Zoek een vluchtroute. Je zal niet de eerste zijn die in paniek naar beneden valt. 
 • Gebruik geen vuur! Een wespennest is droog en zal snel branden met de kans dat je een grote brand veroorzaakt. 

Wat is het beste moment om het wespennest te bestrijden?

Zoals we eerder al aangaven, het beste moment om een ​​wespennest te bestrijden is 's avonds. Er zullen dan meer wespen in het nest aanwezig zijn, zodat je er meer kunt verwijderen. Ook zullen ze 'savonds of snachts minder actief zijn. Je kunt ook proberen om in de ochtend aan de slag te gaan. Ook dan zijn de wespen kalm. Op de vraag of het veilig is om in de winter een wespennest te verwijderen kunnen we duidelijk zijn. JA, dit is het meest veilige moment. De wespen zullen waarschijnlijk uitgestorven zijn, maar blijf wel alert. De winters worden minder koud, dus de kans dat er nog levende wespen in het nest zitten is zeker niet uitgesloten.

Komen wespen terug nadat het nest is verdwenen?

Nee, zodra het wespennest verdwenen is komen de wespen niet meer terug. Het kan zijn dat er enkele wespen die tijdens het weghalen van het nest niet aanwezig waren nog terugkomen om het nest te zoeken, maar dit zal tijdelijk zijn.

Manieren om een wespennest te verwijderen

Er zijn tal van manieren te bedenken om een wespennest weg te halen. De meest voorkomende zullen we hieronder bespreken. Let op, niet al deze manieren zijn geschikt, lees de paragrafen dus goed door zodat je weet wat je beter wel en niet kunt doen.

Wespennest verwijderen met water

Het is mogelijk om een ​​vrijhangend wespennest met een stoffen zak en een emmer water te bestrijden. Plaats hiervoor een emmer water onder het wespennest. Pak een grote stoffen zak, zonder gaten of scheuren. Plaats vervolgens de stoffen zak snel maar voorzichtig over het nest en maak de bovenkant dicht met een touwtje. Haal vervolgens het nest voorzichtig van zijn plek.
Stop hierna de zak met het wespennest in de emmer met water en plaats er een zwaar voorwerp op om de zak onder water te houden. Laat de zak in ieder geval 1 nacht in het water staan, de volgende ochtend zullen alle wespen zijn verdronken.

Een wespennest verwijderen met kokend water is af te raden. Vrijwel nooit dood je direct alle wespen, en degenen die de dans ontspringen zullen het je niet in dank afnemen!

Wespen bestrijden met zeep en water

Gebruik afwasmiddel. Als je geen fan bent van het gebruik van pesticiden, dan kan een eenvoudige oplossing van afwasmiddel en water zeer effectief zijn in het doden van wespen.

 • Maak een zeepoplossing door een kleine hoeveelheid afwasmiddel (ongeveer ¼ kopje) te mengen met een liter heet water.
 • Schenk de zeepoplossing in een spuitfles en spuit vervolgens een krachtige stroom water in de ingang van het nest gedurende 10 tot 15 seconden.
 • Als het gaat om een nest in de grond, giet dan deze zeepoplossing rechtstreeks in de ingang, en sluit deze vervolgens af met een steen of iets anders.
 • De zeep- en wateroplossing is zeer efficiënt, maar meestal moet je het proces meerdere keren herhalen, omdat het zeepwater direct in contact moet komen met elke wesp.

Een wespennest verwijderen met gif

Ook wij zijn over het algemeen geen groot voorstander van het gebruik van gif. Toch worden de laatste tijd steeds meer milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen gemaakt, en in het geval van het bestrijden van wespen is dit een van de veiligste manieren. Het gif dood de wesp namenlijk erg snel, waardoor de kans dat u gestoken wordt klein is. Ook werken de meeste gifsoorten lang, en zullen ook de terugkerende wespen alsnog gedood worden.

 • Laat de spray 's nachts inwerken. Bekijk de volgende dag het nest van een afstand. Als je nog steeds activiteit rond het nest ziet, herhaal je het proces een tweede keer.
 • Als de activiteit eenmaal is gestopt en de meeste wespen dood zijn, is het veilig om het nest met een lange stok te verwijderen. Gebruik de stok om het nest uit elkaar te halen. De resten kun je vervolgens nog een keer insprayen.
 • Bekijk hier een overzicht van alle wespen bestrijdingsmiddelen. 
Wespennest verwijderen
Peter Verhoeven, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Wespennest verwijderen met haarlak

Wespen zijn eenvoudig en effectief te vangen met haarlak, als het gaat om een klein aantal. Spuit richting de wesp, en de haarlak zal hem zo kleverig maken dat hij geen kant meer op kan. Een bus haarlak leegspuiten in een wespennest lijkt ons geen verstandig idee. Niet alle wespen zullen hierdoor geraakt worden en degene die overblijven zullen hun nest gaan verdedigen.

Wespennest verwijderen met schuim

Als je wespennest binnen of in een spouwmuur zitten zijn ze lastig te ebstrijden. Hiervoor zijn er speciale schuimspray's verkrijgbaar. De spray zorgt voor een schuimlaag om het nest waardoor ze geen kan s krijgen naar buiten te vliegen. Deze methode werkt ook prima als de wespen zich schuilhouden in kieren en naden. Deze spray koop je eenvoudig bij bol.com

Bovenstaand zie je een video met de werking van schuim om wespen te bestrijden. Een zeer effectieve methode. 

Wespennest verwijderen zonder gif

We bespreken enkele paragrafen terug al een manier om wespennesten te verwijderen met water. Dit is misschien niet zo prettig voor de wespen zelf, maar wel een methode zonder het gebruik van gif. Daarnaast zou je ook kunnen denken aan biologische producten welke in de handel te krijgen zijn. Deze middelen zijn meestal alleen giftig voor de wesp zelf, en tasten het milieu niet aan. Wespen houden niet van de geur van pepermunt, kaneel, alsem en citroengras. Je kunt sprays maken met essentiële oliën van deze planten en water en deze besproeien op de plek waar het nest zit. Zit het wespennest in een boom of op een andere plek waar je wat meer geweld kunt gebruiken probeer dan een hogedrukreiniger. Hiermee spuit je snel het nest uit elkaar. Draag hierbij wel beschermende kleding! De meest diervriendelijke manier blijft simpelweg wachten tot de winter. De wespen zullen dan uit zichzelf overlijden, en je kunt het wespennest dan handmatig verwijderen.

Wespennest verwijderen in de grond

Misschien denk je dat de meeste wespennesten in bomen of onder een dakrand hangen, maar wist je dat sommige wespen hun nest onder de grond graven? Ze worden crabronide graafwespen genoemd. Een manier om grondwespen aan te pakken is ze te verdrinken. Kokend water werkt in dit geval nog beter. Herhaal deze methode door een week lang iedere dag kokend water over de plek te gieten waar het nest zich bevind.

Wat moet ik doen als ik aangevallen word ?

DO's

 • Blijf altijd stil als een wesp je benadert.
 • Als je weg moet rennen, doe dat dan in een rechte lijn , zonder je armen te slaan .
 • Bescherm je hoofd en gezicht , omdat deze gebieden meestal worden aangevallen door de wespen.

DON'Ts

 • Als je op de wesp mept of met je armen slingert, wordt het alleen maar agressiever en is het waarschijnlijker om je te steken.
 • Probeer geen wespen voor de gek te houden door "dood te spelen". Ze zullen je gewoon blijven steken!

Middelen tegen wespensteken

Mocht je elf aan de slag gaan om een wespennest te verwijderen, zorg dan in ieder geval dat je een aantal middelen hebt tegen wespensteken. Een Azaron Stick kan nooit kwaad/

4 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
carmen
carmen
4 jaren geleden

Is wespen verwijderen noodzakelijk of kan je ook wachten totdat de zomer voorbij is. Of komen de wespen dan juist terug?

Wespen verwijderen in de winter?
Wespen verwijderen in de winter?
4 jaren geleden

Wespen verwijderen in de winter is dat gewoon veilig? Ik zie geen wespen meer vliegen maar lees in het artikel dat de winters warmer zijn tegenwoordig en het de kans niet uitsluit dat er nog wespen aanwezig kunnen zijn in het nest. Ik wil natuurlijk niet voor verassingen te komen staan bij het wespen verwijderen.

marc
marc
3 jaren geleden

In ons huis in Spanje zit het dak vol met wespen, duizenden om maar te zeggen. Er is al 2 kaar iemand geweest om ze te bestrijden maar ze geraken niet aan de nesten, volgens die mensen. Wanneer is het ’t beste om de dakpannen te verwijderen en op zoek te gaan naar de nesten, we denken dat er toch veel nesten aanwezig moeten zijn. Hoe gaan we dan best te werk?