Zelf een wand tegelen, hoe doe je dat?

Strak resultaat met een tegelsnijder

Er zijn verschillende goede apparaten die u helpen om tegels te snijden, maar u zult veel betere resultaten bereiken als u eerst wat kunt oefenen. Gebruik daarvoor oude tegels, of offer een paar nieuwe op om uw techniek te vervolmaken. Het loont misschien om te investeren in een instelbare tegel snijder waarmee u professionele resultaten kunt bereiken als u veel tegels moet snijden.

Slecht gesneden tegels met ruwe randen zijn geen fraai gezicht, waar ze ook zitten.Als het maar niet wil lukken om goede resultaten te bereiken, ga dan eens met uw tegelverkoper praten; vaak zal hij bereid zijn om de tegels voor u te snijden.Voorzie ze dan wel van een duidelijke en correcte markering. Breng bij het lijmen van kleine stukjes tegel de lijm met een lijmkam op de tegel zelf aan, niet op de muur. Zo komt er geen lijm op aanliggende tegels.

Tegelsnij-apparaten

tegelsnijden
Er zijn verschillende goede apparaten die u helpen om tegels te snijden, maar u zult veel betere resultaten bereiken als u eerst wat kunt oefenen. Billbeee at en.wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Rechte sneden zijn het gemakkelijkst te maken, bijvoorbeeld bij het snijden van een tegel voor een kier in een hoek of onder aan een rij hele tegels. Een instelbare tegelsnijder of een gewone handtegelsnijder maakt dit tot een simpele klus, maar de eerste kan misschien geen schuine sneden maken. In dat geval moet u de gewone tegelsnijder gebruiken om de snijlijn in te krassen, waarna u de tegel in de bek van het apparaat of over twee lucifers of een potlood in tweeën breekt.

Voor onregelmatige en lastige vormen, bijvoorbeeld rond wastafels en pijpen, zult u een mal moeten maken om de vorm op de tegel over te brengen. U kunt ook een profielaftaster gebruiken om de vorm te kopiëren. Die bestaat uit een soort kam met indrukbare tanden die samen de omtrek van het obstakel aannemen als u ze er tegenaan drukt. Kleine stukjes tegel kunt u stukje bij beetje wegbreken met een moniertang.

Tegelen, voorwerk en lijm

Alle tegelklussen beginnen met het opvullen van het centrale vlak met hele tegels. Deze moeten zorgvuldig geplaatst en tijdens het drogen van de lijm ondersteund worden, anders zakken ze weg door hun eigen gewicht. Deze steun wordt geleverd door tijdelijk op de wand gespijkerde horizontale en verticale latten. Kies de lijm zorgvuldig. Neem een waterbestendige versie voor natte ruimtes als douchecabines en badkamers.Als u kiest voor een gecombineerde lijm-voegspecie, veeg dan meteen een overmaat van het oppervlak van de tegels, want eenmaal droog gaat die er heel moeilijk af.

Beginnen met betegelen

lijmkam 1
Breng met een lijmspreider of punttrofïel een 3 mm dikke laag tegellijm aan. Romate, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Breng met een lijmspreider of punttrofïel een 3 mm dikke laag tegellijm aan op een stuk muur van ongeveer 1 m2. Houd vervolgens een lijmkam onder een hoek van 45° en trek hem over de wand, zodat er gelijkmatige lijmrichels ontstaan. Dat geeft de beste hechting. Begin onder aan het werkgebied, in de hoek tussen twee geleidelatten, en druk de eerste tegel stevig op zijn plaats.

Plaats de tweede tegel en breng, als u standaardtegels gebruikt, tegelkruisjes aan, zodat er een gelijkmatige voeg ontstaat. Tegels met afgeschuinde randen kunt u gewoon tegen elkaar zetten. Ga door tot de eerste rij klaar is en begin dan aan de volgende, ook nu weer werkend
vanaf de rand van een lat. Houd tijdens het werk in de gaten of de tegels allemaal even diep zitten.Als er een boven het Oppervlak uitsteekt, druk hem dan naar beneden.

Elke regel die iets uit het gelid staat, moet u onmiddellijk verwijderen en opnieuw plaatsen: één verkeerd zittende tegel kan de hele klus bederven. Hebt u te veel lijm op de wand aangebracht, verwijder die dan zorgvuldig met een plamuurmes.

Veeg op de tegels zittende lijm af met een natte spons.Werk zo door tot u alle tegels hebt aangebracht. Laat de lijm ten minste een dag drogen en verwijder dan de steunlatten zonder de tegels te beschadigen. Snijd ten slotte de tegels voor de rand.

Gesneden tegels

Deze hebben vaak een wat ruwe rand die u glad kunt schuren met een tegelvijl. U kunt de tegel in een bankschroef klemmen of in uw hand houden. Zet u de tegel in een bankschroef, bescherm dan de decoratieve kant met een lap. Houd de tegel hierbij onder een hoek van ca. 45°. Vijl slechts in één richting: van het geglazuurde, decoratieve oppervlak af.

Trek de vijl hard drukkend omlaag en ga daarmee door tot de rand glad is.Werk het gevijlde oppervlak zo nodig af met schuurpapier, gewikkeld rond een blokje hout of kurk.

Tegels rond buizen en pijpen

U zult bijna altijd wel een buis tegenkomen die uit de muur steekt. Als die ongeveer door het midden van een tegel gaat, maakt u een kartonnen mal ter grootte van een tegel, in twee stukken. Past die perfect, schrijf dan met een potlood de plaats van de buis af op de tegel. Trek vervolgens een snijlijn door het midden van de omtrek van het gat.

Snijd dan de tegel met uw favoriete snijmethode. Klem de tegelhelften in een bankschroef en zaag de halve cirkel in elke helft uit. Maak de randen glad met een tegelvijl en breng beide stukken rond de buis aan op de muur. Als u zorgvuldig te werk bent gegaan, zal de naad nauwelijks zichtbaar zijn.

Mozaïektegels

Gebruik matjes mozaïektegels bijvoorbeeld ter afwisseling tussen tegels van normale grootte en ook voor een spatplaat of voor een hele wand. U kunt er ook een leuke rand mee maken. Met individuele tegeltjes kunt fantasie patronen maken op allerlei oppervlakken.

Als de tegeltjes vastzitten op nylon of metaalgaas, breng dan op de normale manier lijm aan op de wand en druk vervolgens de mat voorzichtig op zijn plaats. Breng de matjes op de juiste hoogte door er met een houten hamer op te kloppen, waarbij u een met stof bekleed plankje tussen hamer en tegels houdt om beschadiging te voorkomen. De ruimte tussen de tegeltjes wordt bepaald door het gaas.

Sommige mozaïektegels worden bijeengehouden door een toplaag van papier. Breng de tegels op de normale manier op en haal het papier eraf als de lijm droog is. Doop een spons in warm water en maak de tegels nat. Trek het papier eraf, te beginnen in een hoek. Voeg de tegels ten slotte zoals gebruikelijk.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Keesje
4 jaren geleden

Dank u wel voor de tips. Ik heb een vraag: welke tegellijm zou u mij aanbevelen als te zijn het beste? Ik zoek naar een kwalitatieve product die jaren mee kan gaan. Alvast bedankt.