Zaden bestellen voor het nieuwe tuinseizoen

In januari is er niet veel werk meer in de tuin te doen. Maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen tuinieren. Ook vanaf de bank kunnen we ons met de tuin bezig houden. Het is in de winter bij uitstek de geschikte tijd om de zaadcatalogi door te spitten en eens goed na te denken over de zaden die besteld moeten of kunnen worden. Voor mensen die de winterstop in de tuin maar niets vinden, is dit de uitgelezen manier en het juiste moment om toch lekker met de tuin bezig te zijn. Het geeft al heel veel voorpret om in het enorme aanbod van alle zaadleveranciers te zoeken naar je eigen voorkeur.

Soorten zaden

 • Bloemen (eenjarig, tweejarig, meerjarig, snijbloemen, speciale mengsels)
 • Grassen
 • Groente (de bekende groentesoorten, maar ook steeds meer de zgn. “vergeten groente”)
 • Kruiden (geneeskrachtige kruiden en kruiden voor in de keuken)
 • Pompoenen
 • Sierkalabassen
 • Spruitgroente
bloemzaden
bloemzaden

Online of catalogi

Van veel van oudsher bekende zaadleveranciers liggen aan het einde van het jaar alweer de nieuwe zaadcatalogi op de mat. Al bladerend door de gidsen kunt u rustig de bijgeleverde zaadlijst invullen. Veel zaadleveranciers bieden, naast de schriftelijke bestelling, ook de mogelijkheid om online de bestelling door te geven. Los van de bestelmethode kan soms ook het gewenste aflever tijdstip gekozen worden. Bij een bestelling boven een bepaald bedrag worden de verzendkosten vaak achterwege gelaten.

Kortingen bij grote bestellingen

Sommige zaadleveranciers bieden extra kortingen bij grote afname. Vaak worden hierover afspraken gemaakt door volkstuinverenigingen of tuinclubs. De leden vullen elk afzonderlijk hun bestellijst in en de vereniging of club stuurt deze vervolgens in één bestelling naar de zaadleverancier. De zaden worden ook weer bij de vereniging of club afgeleverd, alwaar de leden ze vervolgens kunnen afhalen. Deze constructie vraagt het nodige (vrijwilligers)werk, maar scheelt voor alle bestellers wel geld.

Bekende zaadleveranciers

 • De Bolster (biologische zaden)
 • Garant zaden
 • Oranjeband zaden .
 • Sluisgarden
 • Thompson-Morgan (Engelse firma)
 • Vreeken zaden
 • De nieuwe tuin (Belgische firma)

Zadenaanbod tuineigenaren

In dit digitale tijdperk zijn ook veel tuineigenaren “online”. Naast wetenswaardigheden over hun tuin, bieden zij ook vaak zelfgewonnen zaad aan. Deze zaden worden dan tegen zeer kleine prijsjes van de hand gedaan. En als u goed zoekt, komt u vast heel bijzondere zaden tegen! Wees wel kritisch. Planten die makkelijk zaad produceren kunnen ook enorme lastposten worden in de tuin. De meeste zaailingen zijn in het voorjaar eenvoudig uit te trekken of weg te schoffelen.

Maar er zijn ook planten die al snel een penwortel maken en, eenmaal flink aan de groei, niet zo gemakkelijk meer te verwijderen zijn. Maar laat u hierdoor beslist niet afschrikken en ga op zoek in het enorme aanbod. Het zijn vaak de avontuurlijke tuinierders die van alles uitproberen en daardoor vaak zaad aanbieden van planten die nog niet zo algemeen bekend zijn.

Voor het grootste aanbod en de echte buitenkansjes is het begin van de winter waarschijnlijk de beste tijd om te gaan zoeken. De tuineigenaren hebben de gewonnen zaden van het afgelopen seizoen dan gedroogd en in zakjes gedaan. En omdat het buitenwerk inmiddels op een laag pitje is komen te staan, is er voldoende tijd geweest om de nieuwe voorraad online te zetten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties