Wolluis bestrijden in je planten, hoe doe je dat?

Header foto: Whitney Cranshaw, Colorado State University, United States, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Wolluis bestrijden, ga er maar aan staan

Wolluis bestrijden is niet het eerste waar je aan denkt als de zonnige maanden aanbreken. Je krijgt weer zin in een fleurige groene tuin en haalt diverse nieuwe plantjes. Niets zo lekker als een zonnige namiddag in eigen tuin met een hapje en een drankje al dan niet met vrienden of een goed boek. Echter is de tuin ook een project waar je blijvend werk aan hebt. Want naast het planten en eventueel verpotten van de vrolijke bloemrijke planten, dien je ook het gras te maaien, onkruid te wieden en hier en daar een snoeischaar er door heen te halen. En dan nog te spreken over het eventuele ongedierte dat je dient te bestrijden om je tuin er zo zonnig bij te laten staan. Denk bijvoorbeeld maar aan de bestrijding van wolluis, deze kunnen als een ware plaag door je tuin razen en dien je zeker te bestrijden. Hoe de bestrijding van wolluis in zijn werk gaat zal hieronder te lezen zijn. Last van "normale" bladluizen of dopluizen in je planten? Lees dan 10 tips om bladluizen te bestrijden, of 5 effectieve tips voor het bestrijden van dopluis.

Wolluis soorten

Drie veel voorkomende soorten wolluis zijn:

  • De citruswolluis (Planiococcus citri). Dez esoort komt vooral in potplanten voor waaronder de ficus, croton, palmen, schefflera en kalanchoë. Eveneens vaak te vinden in siergewassen zoals coleus, fuchsia, cactus, citrus, gardenia en in snijbloemen, zoals de roos en gerbera.
  • De kortstaartwolluis (Pseudococcus affinis), beter bekend als de tomatenwolluis vanwege zijn voorkeur voor tomaatplanten (voornamelijk aan de voet van de stengel). Eveneens te vinden op siergewassen, zoals passiflora, gerbera en roos.
  • De langstaartwolluis (Pseudococcus longispinus) komt vaak voor in potplanten, waaronder de dracaena en croton. Vertopt zich in de okselknoppen va de plant.

De bestrijding van wolluis kan simpel

De wolluis dien je zeker snel te bestrijden, ook al is hij vergelijkbaar met de bekendere maar ook vreedzamere pissebed. Echter is deze niet grijs maar wit van kleur en kruipt hij niet in de donkerte onder de aarde of onder een plantenbak. Deze tast de plant aan met mogelijke fatale afloop. Zoals reeds te lezen viel, is de wolluis een plaagbeest dat planten aantast door middel van het leeg zuigen van de houtige en groene bestandsdelen van de plant. Vervolgens scheidt de wolluis honingdauw af waardoor de plant dit omzet in roetdauw. Dat resulteert in witte plekken op de plant, dit is in eerste instantie voornamelijk cosmetisch gezien niet zo fraai aangezien de planten er aangetast en wat verfomfaaid uitzien. Het heeft intern ook op de langere termijn gevolgen, aangezien de aangetaste plant ook steeds meer fysiek achter uit zal gaan en allicht bezwijkt onder de wolluis.
Daarom is het raadzaam de bestrijding van wolluis zo spoedig mogelijk in gang te zetten, zodat deze niet als een lopend vuurtje je tuin door kan trekken en al je planten kan aantasten.

Wolluis Bestrijden Tips
Bidgee, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Hét middel om wolluis te bestrijden

Het klinkt allicht wat voor de hand liggend, maar het beste middel om wolluis te bestrijden is de plantenspuit. Vul deze met water en sproei de wolluizen en hun eitjes van de plant. Het is wel een oplossing waarbij het geduld op de proef zal worden gesteld, aangezien je dit dient te doen tot er geen wolluis meer zichtbaar is. Dat betekent elke dag even met de plantenspuit de tuin in.

Een ander veel voorgeschreven middel om de wolluis te bestrijden is spiritus. Allicht verwacht je dit niet zo snel in de tuin door zijn sterke en indringende geur. Echter is het zeker aan te raden om een scheutje spiritus toe te voegen aan de plantenspuit wanneer je je dagelijkse bestrijdingssproei-sessie houdt.

Wolluis bestrijden in je kamerplanten

De wolluis is dol op groen en fris en dit kunnen je mooie planten in de tuin betreffen. Denk daarbij aan de hortensia en de viooltjes. Echter is de wolluis ook dol op de kamerplant en dan met name cyclamen, cactussen en orchideeën.
De manier van bestrijden van de wolluis zoals deze voor de buiten plant geldt, geldt ook voor de binnen plant. Daarnaast is het van belang dat de planten binnen niet op de tocht staan, aangezien dat juist de wolluis aan trekt. Let daarbij ook goed op je kleding en kleed je na het werken in de tuin om wanneer je de wolluis hebt betreden. Aangezien jezelf allicht onbedoeld en onbewust een verspreider kan zijn van deze plaag en de insecten via je kleding de planten in huis ook aantasten.

Wolluis bestrijden, denk aan grootmoeders tips

Je wilt wolluis bestrijden en snel, bedenk dat de oplossing simpel kan zij.  En deze hoeft niet meteen zeer giftig of slecht voor het milieu en de natuur te zijn. Denk eerst aan grootmoeders tips en aan de tijd voor dat er voor alles een specifiek middeltje te kopen was. Je hebt vaak in huis, wat de oplossing zou kunnen bieden. Zo heeft haast iedereen wel het huis, tuin en keuken middel spiritus in huis en iedereen heeft een kraan waar water uit stroomt. Hiermee kom je al een heel eind voor de bestrijding van wolluis, voeg daar een portie geduld, wilskracht en discipline aan toe.

Mochten bovenstaande tips je toch niet verder helpen, zijn er prima middelen in te zetten om wolluis te bestrijden. Bedenk ook, een wolluis plaag is niet het eind van de wereld. Houd het hoofd koel en laat je niet door deze kleine kruipers op de kast jagen.

ECOstyle Promanal-R - Spray tegen spint, wolluis, dopluis en schildluis - 500 ml

★★★★★
16,40
Bol.com
as of 30 januari 2024 09:48

ECOstyle Promanal-R - Spray tegen wolluis, dopluis en schildluis voor een effectieve bestrijding van hardnekkige insecten als wolluis, dopluis en schildluis. Toepassing in de tuin is veilig voor milieu, mens en huisdier.

Cannacure Ready to Use 750ml Plantvoeding

27,45
Bol.com
as of 30 januari 2024 09:48

Cannacure is een unieke voedingsstof die ongedierte (zoals witte vliegen, bladluizen, spinmijten, wolluizen, enz.) en meeldauw voorkomt en controleert. Het is milieuvriendelijk en bevat geen gifstoffen. Het garandeert gezondere planten, grotere bloemen en meer opbrengst.

Meer informatie

Wolluis bestrijding - Anagyrus pseudococci

Deze sluipwesp is een belangrijke bestrijder van wolluis. Anagyrus parasiteert verschillende stadia van deze plaag.

5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 jaren geleden

Kan iemand mij vertellen, Is een wolluis hetzelfde als een dopluis?

elisabeth
elisabeth
3 jaren geleden

Als je de wolluis wegspuit moet je dan ook de aarde vervangen ? Of zitten er geen eitjes in de aarde van je plant ?