Witte vlieg bestrijden? 6 handige tips voor het bestrijden van witte vliegen

In Nederland komen er meer dan 1000 verschillende soorten witte vliegen voor. De witte vliegen lijken een beetje op kleine motten of bladluizen, waardoor ze hier nog wel eens mee worden verward. Volwassen witte vliegen nestelen zich op de bladeren van planten en zuigen hier vervolgens sap uit. Daarnaast verspreiden ze op eenzelfde manier ziektes, waardoor uiteindelijk de hele plant ziek wordt. Het is doorgaans vrij lastig om een plaag van witte vliegen te bestrijden. Toch zijn er een aantal (natuurlijke) manieren waarop witte vliegjes kunnen worden bestreden. Heb jij ook last van witte vliegen en ben je benieuwd hoe je ze het best kunt bestrijden? In dit artikel geven we je 6 handige tips om witte vlieg te bestrijden!

Witte vliegjes bestrijden op een natuurlijke manier

Doorgaans werken de natuurlijk manieren voor het bestrijden van witte vliegjes goed. Mocht u direct het zekere voor het onzekere willen nemen dan kunt u ook chemische oplossingen proberen. 

Tip 1. Zuig de witte vliegjes van de aangetaste planten

De snelste manier om de witte vliegjes van de aangetaste planten te verwijderen is door deze met een stofzuiger op te zuigen. Doordat witte vliegjes vaak binnen korte tijd flink wat schade aan de plant kan veroorzaken, heeft het vaak de voorkeur om ze zo snel mogelijk van de plant te verwijderen. Loop de besmette plant goed na met de stofzuiger en vergeet hierbij niet om ook aan de onderkant van de bladeren te kijken. Nadat je de witte vliegjes hebt opgezogen is het belangrijk om de stofzuigerzak direct te vervangen. Stop de stofzuigerzak vervolgens in een plastic zak en leg deze ongeveer 24 uur in de vriezer. Op deze manier weet je deze dat de witte vliegjes het niet hebben overleefd. Vervolgens kun je de stofzuigerzak gerust in de vuilniszak gooien.

Tip 2. Verwijder de door de witte vliegen aangetaste bladeren

Zijn de bladeren van je plant erg aangetast door de witte vliegjes? Dan kun je deze het best van de plant verwijderen. Gebruik hiervoor een schone, scherpe snoeischaar. Bekijk ook de onderkant van de bladeren goed, want ook daar kunnen de witte vliegjes zitten. Merk je dat alle bladeren van een tak zijn aangetast? Dan is het beter om de hele tak te snoeien. Nadat je de bladeren het afgeknipt, is het van belang om deze op een goede manier weg te gooien. Idealiter stop je de bladeren in een luchtdichte plastic zag en leg je deze zak ongeveer 24 uur in de vriezer. Als je de bladeren direct weg zou gooien, dan is de kans groot dat de witte vliegen zich weer opnieuw gaan verspreiden.

Tip 3. Witte vliegen bestrijden met zeep

Witte vliegen bestrijden met zeep werkt doorgaans bijzonder effectief. Meng ongeveer 3 tot 4 liter water met een flinke scheut afwasmiddel en spuit alle bladeren en takken van de plant goed in. Merk je dat de witte vliegen na een aantal dagen nog niet zijn verdwenen? Dan is het verstandig om de plant opnieuw te besproeien met het mengsel van water en zeep.

Tip 4. Witte vliegen bestrijden met azijn

Een andere natuurlijke manier voor het bestrijden van witte vliegen is het besproeien van de planten met een mengsel van water en azijn. Voeg een flinke scheut azijn toe aan ongeveer 3 tot 4 liter water en besproei de gehele plant goed. Net als bij het mengsel met zeep, mag je na een aantal dagen gerust de plant nog een keer goed besproeien. Let erop dat je ook de onderkant van de bladeren goed besproeit, want hier zitten witte vliegjes maar al te graag.

Meer informatie

Luis, schimmel, meeldauw, spint, witte vlieg. Wat doe je ertegen? | Tuinmanieren

Ziektes en plagen in je tuin, zoals luis, schimmels, meeldauw, spint, witte vlieg. Wat doe je ermee?

Witte vliegen bestrijden met chemische middelen

Werken alle natuurlijke manier niet? Dan kun je ervoor kiezen om een chemisch middel in te zetten voor het bestrijden van de witte vliegjes. 

Tip 6. Witte vliegen bestrijden met pesticide

In plantenwinkels en tuincentra kun je verschillende chemische middelen om ongedierte als witte vliegjes en bladluizen te bestrijden. Witte vliegjes kunnen zich echter heel snel aanpassen, waardoor ze binnen korte tijd resistent worden tegen pesticiden. Als je witte vliegjes effectief wilt bestrijden met pesticide, dan is het aan te raden om regelmatig een ander middel te gebruiken. Hiermee kun je voorkomen dat de witte vliegjes resistent worden. 

Tip 5. Witte vliegen biologisch bestrijden met een natuurlijke vijand

Je kunt witte vliegjes ook op een biologische manier bestrijden door de natuurlijke vijand simpelweg zijn gang te laten gaan. De natuurlijke vijand van de witte vlieg is het lieveheersbeestje. Er zijn verschillende manieren om lieveheersbeestjes naar de aangetaste plant te lokken. Zo kun je bijvoorbeeld brandnestels in de buurt van de planten plaatsen. Lieveheersbeestjes zijn gek op brandnetels en zullen de weg naar je tuin snel vinden!

Kort samengevat

Er zijn verschillende manieren om witte vliegjes te bestrijden, waarbij het gebruik van natuurlijke middelen de voorkeur heeft. Een mengsel van water en afwasmiddel of water en azijn werkt vaak effectief in de strijd tegen witte vliegjes. Doordat deze natuurlijke middelen in principe geen schade toebrengen aan de gezondheid van de plant, kun je ze voor langere tijd gebruiken. Vaak is het noodzakelijk om de planten zeker enkele weken om de dag in te spuiten met een bestrijdingsmiddel. Let er bij het besproeien van de plant goed op dat het bestrijdingsmiddel ook op de onderkant van de bladeren komt, hier nestelen witte vliegjes zich namelijk maar al te graag. Als een groot gedeelte van de bladeren aan een tak is aangetast door witte vliegjes, dan is het verstandig om de gehele tak te snoeien. Zijn maar enkele bladeren flink aangetast? Dan volstaat het wegknippen van die bladeren vaak.

2 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anita
Anita
2 jaren geleden

Wat een super goede tips die gemakkelijk toepasbaar zijn