Wintersnoei bij fruitbomen

De winter is bij uitstek een geschikte tijd om de fruitbomen te snoeien. Met fruitbomen bedoelen we dan de appel- en perenbomen. Ander fruit, zoals steenvruchten (pruim, kers en dergelijke) moeten al eerder (direct na de oogst) gesnoeid worden. Dit om de kans op loodglans te verkleinen. De appel- en perenbomen zijn in rust en de bladeren zijn gevallen waardoor het silhouet van de boom goed zichtbaar is. Dit maakt het snoeien een stuk eenvoudiger, want nu is goed zichtbaar wat wel en wat niet gesnoeid moet gaan worden. Snoeien in de winter is geen enkel probleem.

Niet snoeien bij vorst

De belangrijkste regel bij snoei in de winter is dat tijdens een vorstperiode nooit gesnoeid mag worden! Wordt vorst opgegeven, wacht dan ook liever even tot de vorstperiode weer achter de rug is. Eigenlijk zijn de beste maanden om te snoeien februari en maart. Door deze vrij late snoei is de kans op besmetting van de snijwonden vrij klein. In april komt de groei alweer opgang en dan zal de snijwond weer snel afgedekt worden.

Voorkom kleerhaken

Eén van de belangrijkste regels bij snoeien is dat een tak altijd tot aan de basis weggesnoeid moet worden. Met de basis bedoelen we het punt waarop de te snoeien tak zich afsplitst van de hoofdstam of de gesteltak. Snoeit u niet vergenoeg terug, dan ontstaan de zogenaamd kleerhaken. Naast dat dit geen fraai gezicht is, bestaat ook de kans dat de stomp belaagd wordt door roodrot. Als het restant van de tak nog veel slapende knoppen bevat, zullen deze snel uitlopen en ontstaan veel kleine zijtakken. Door de tak volledig weg te snoeien voorkomt u dit allemaal.

Uitdunnen van de boom

Als je een boom gaat snoeien is het belangrijk om de kroon van de boom enigszins open te houden, zodat er voldoende licht in kan vallen. Licht in de kroon is goed voor de vruchtzetting en bevordert de groei van grote vruchtknoppen. Snoei elkaar kruisende takken altijd weg. Deze takken beschadigen elkaar, omdat ze bij wind langs elkaar heen schuren. Ook naar binnen groeiende takken (takken die vanaf een naar buiten groeiende hoofdtak naar binnen groeien) moeten worden verwijderd. Als dit vruchtdragende takken zijn, kan men overwegen om ze te laten zitten.

Snoeien van zware takken

Als grote zware takken verwijderd moeten worden, dan is het verstandig om deze eerst tot ongeveer 20 cm van de stam terug te snoeien. Vervolgens kan dan nog het laatste stukje tot aan de hoofdstam weggezaagd worden. Door op deze wijze te snoeien, wordt voorkomen dat een zware tak, halverwege het zagen, zelf verder afbreekt. Op die manier kan een lelijke snoeiwond ontstaan, die ook nog doorloopt naar de stam. Door de tak in twee stappen aan te pakken is de kans op deze schade verkeken en blijft een mooie gladde snoeiwond achter.

Wintersnoei bij fruitbomen
De winter is het moment om te beslissen welke fruitbomen u in uw landschap wilt behouden of verwijderen. Het is het beste om deze beslissing te laten rusten tot na het vallen van de bladeren in de herfst, omdat u dan duidelijk kunt zien in welke vorm de boom verkeert en op basis daarvan uw beslissing kunt nemen.

Kortloten en langloten

Vruchtbomen zoals appelbomen vormen kortloten en langloten. De kortloten zijn de vruchtdragende takken. Laat deze tijdens het snoeien dan ook met rust. Heeft een boom echter erg veel kortloten, dan mogen er ook een aantal weggesnoeid worden. U zou namelijk wel veel vruchten krijgen, maar door de hoeveelheid groeien ze onvoldoende door en is er in het najaar een oogst van kleine appels en peren. Langloten maken geen vruchtknoppen aan, alleen bladknoppen.

Gereedschap

Kleine takken en de zogenaamde waterloten (eenjarige recht omhoog groeiende takken) kunnen vaak met een goede snoeischaar worden weggesnoeid. Voor de dikkere takken is het beste om te werken met een speciale boomzaag.

Bovenstaande is een algemene weergave van de belangrijkste snoeiregels. Op papier klinkt het allemaal vrij eenvoudig. Maar staat u in de tuin, met de snoeischaar gereed, voor uw eigen boom, dan is het vaak moeilijk om te bepalen wat wel en wat niet gesnoeid kan worden. Het belangrijkste is om gewoon te durven. Er kan namelijk niet snel iets fout gaan.

Meer informatie

Fruitbomen voor iedereen # 1 Wintersnoei van een jonge hoogstamboom

Hoe snoei je een jonge hoogstam fruitboom in de winter? Hier laat ik dat zien.

De winter is de beste tijd om fruitbomen zoals appel- en perenbomen te snoeien. Het snoeien mag niet tijdens vorst en het beste moment is februari of maart. Snoeien moet altijd tot aan de basis van de tak en vermijd het creëren van "kleerhaken." De boomkroon moet enigszins open blijven voor licht en zwaardere takken moeten in twee stappen verwijderd worden. Het is belangrijk om takken tot aan de basis weg te snoeien en de kroon van de boom open te houden voor voldoende licht. Het uitdunnen en verwijderen van kruisende takken en naar binnen groeiende takken is noodzakelijk om een gezonde groei te bevorderen. Bij het verwijderen van grote zware takken is het verstandig om eerst tot ongeveer 20 cm te snoeien voordat het laatste stuk weggezaagd wordt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andy Appel
Andy Appel
1 jaar geleden

Handig artikel, maar ik mis beelden bij de tekst. Ook spreekt het zich hier en daar tegen:

Eerste zin luidt: “De winter is bij uitstek een geschikte tijd om de fruitbomen te snoeien.” en vervolgens dit: “Hou er rekening mee dat u best niet snoeit tijdens de wintermaanden.”.

Wel is er een overdaad aan afbeeldingen voor de aankoop van snoeischaren…

huisentuinmagazine
Beheerder
11 maanden geleden
Antwoord aan  Andy Appel

Bedankt voor de feedback. Het is goed om te weten dat er enkele tegenstrijdigheden zijn in de tekst. Ik zal er rekening mee houden en ervoor zorgen dat de tekst wordt aangepast om helderheid te geven en de juiste informatie te verstrekken.