Welke vijverpomp is geschikt voor mijn vijver?

Tijdens het aanleggen van een vijver moet je aan een aantal zaken denken. Eén van de dingen waar je aan moet denken is hoe je de beluchting in de vijver gaat regelen. Je kunt hiervoor het best een vijverpomp kopen. Maar wat voor soort vijverpomp is geschikt voor het formaat van jouw vijver? Het is logisch dat je door het grote aanbod niet meer precies weet waar je op moet letten. In dit artikel geven we je een aantal handige tips, waarmee je zelf kunt bepalen welke pomp geschikt is voor jouw vijver!

Wanneer heb ik een luchtpomp nodig in mijn vijver

Een vijverpomp hoort eigenlijk in elke vijver thuis. Zeker als je vijvervissen en vijverplanten in je vijver hebt, is het absoluut noodzakelijk om een luchtpomp te plaatsen. Tenslotte wil je wel dat er voldoende zuurstof in het water zit om de vissen en planten in leven te houden. Daarnaast is het vooral in de koude periode handig om een vijverpomp in je vijver te hebben. Doordat een luchtpomp voor constante waterverplaatsing zorgt, zal je vijver dan namelijk niet zo snel meer bevriezen.

Soorten vijverpompen

Dompelpompen

Dompelpompen voor vijvers worden volledig in het water ondergedompeld en bevinden zich meestal onder het wateroppervlak. Deze worden het best gebruikt wanneer u grote visvijvers hebt die veel watercirculatie en beluchting vereisen, of wanneer uw vijver zich in een warm klimaat bevindt en u de vijver koel wilt houden met behulp van een onderwaterfontein of watervalfunctie. De meeste dompelpompen zijn niet geschikt voor gebruik in kleine achtertuinvijvers, omdat ze niet genoeg watervolume verplaatsen om kosteneffectief te zijn voor dergelijke kleine watermassa's.

Fontein- en watervalpompen

Fontein- en watervalpompen hebben bovenaan een opening waar het water door een mondstuk naar buiten wordt geperst, waardoor een mooi watervaleffect ontstaat. Fontein- en watervalpompen kunnen worden aangedreven door elektriciteit of luchtdruk. De meest voorkomende fontein- en watervalpomp is de luchtaangedreven pomp, waarbij de luchtdruk van de compressor het water uit het mondstuk perst, waardoor een mooi fontein- of watervaleffect ontstaat.

Externe vijverpompen

Deze pompen worden meestal buiten aan de rand van uw vijver geplaatst en maken gebruik van een slang om het water in de pomp te voeren. Het voordeel van deze pompen is dat u ze niet zo vaak hoeft te vervangen.

Wat moet de capaciteit van de luchtpomp zijn voor mijn vijver?

Voordat je een vijverpomp aanschaft, is het eerst noodzakelijk om de bepalen wat de capaciteit van het apparaat moet zijn. Vanzelfsprekend heeft een grotere vijver ook een luchtpomp met een hogere capaciteit nodig. Voor het berekenen van de benodigde capaciteit is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een koivijver en een normale vijver. Een koivijver heeft doorgaans namelijk een vijverpomp met een hogere capaciteit nodig dan een normale vijver. De formule voor het berekenen van de benodigde capaciteit voor jouw vijver is eenvoudig.

Je kunt de benodigde capaciteit van de vijverpomp voor een koivijver eenvoudig berekenen door een formule te gebruiken. Voor een koivijver kun je de benodigde liters zuurstof per uur berekenen met de formule: 4 x 60 x inhoud in m3

Voorbeeld: Stel je hebt een koivijver van 15 m3. Je kunt de benodigde capaciteit van de luchtpomp dan berekenen met de formule: 4 x 60 x 15 = 3.600 liter capaciteit per uur.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

Superfish KoiFlow 30 speciaal voor de grotere en Koi-vijvers met een capaciteit: 30L/min Kracht: 25 watt

Of indien je het nog professioneler aan wil pakken:

Koi Pro Air-Blow 50 met maar liefst 50 liter/min (3000 liter per uur)

Ook als je een normale vijver hebt, kun je een formule gebruiken voor het berekenen van de benodigde capaciteit van de vijverpomp . Om een normale vijver van voldoende zuurstof te voorzien, volstaat een vijverpomp met een aanzienlijk lagere capaciteit dan die van een koivijver. Voor een normale vijver kun je de benodigde liters zuurstof per uur berekenen met de formule: 2 x 60 x inhoud in m3.

Voorbeeld: Stel je hebt een normale vijver van 7 m3. Je kunt de benodigde capaciteit van de luchtpomp dan berekenen met de formule: 2 x 60 x 7 = 840 liter capaciteit per uur.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:

Superfish Pond Flow Eco 1000, een energiezuinige multifunctionele vijverpomp, geschikt als fonteinpomp of als filterpomp

Of indien je een grotere cappaxcitiet nodig hebt de

Superfish Pond Flow Eco 2000 

luchtpomp met een variabele capaciteit

Je kunt er ook voor kiezen om een vijverpomp met een variabele capaciteit aan te schaffen. Je kunt dan zelf instellen hoeveel liter zuurstof de luchtpomp per uur moet genereren. Zeker als je van plan bent om je vijver op een later moment te vergroten, is het aanschaffen van een luchtpomp met variabele capaciteit een duurzame investering.

Het energieverbruik van de vijverpomp

Bij het aanschaffen van een vijverpomp is het ook verstandig om te letten op het energieverbruik van het apparaat. Aangezien de vijverpomp vrijwel altijd aan zal staan, is het verstandig om er een te kopen met een laag energieverbruik. Je kunt tegenwoordig zelfs vijverpompen kopen die volledig op zonne-energie werken. Natuurlijk staat het energieverbruik van de luchtpomp in direct verband met de capaciteit van het apparaat. Dit benadrukt daarom nogmaals het belang van het kopen van een vijverpomp met een voor jouw vijver geschikte capaciteit. Een luchtpomp met een te hoge capaciteit heeft geen meerwaarde voor de vijver, maar zorgt wel voor aanzienlijk hogere energiekosten.

Moet ik mijn vijverpomp altijd aan laten staan?

Nee, het is in principe niet nodig om je vijverpomp altijd aan te laten staan. Als er voldoende zuurstof in het water zit, kun je de luchtpomp prima uitzetten. Daarnaast hoeft de luchtpomp in de winter ook niet de hele tijd aan te staan. Zo kun je ervoor kiezen om het apparaat alleen aan te zetten als je verwacht dat het gaat vriezen. Hierdoor kun je de vijver de hele winter ijsvrij houden en tevens besparen op je energiekosten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties