Welke verf moet ik kopen?

Tegenwoordig heb je voor elk oppervlak wel een specifieke verf. Dit maakt de keuze er af en toe niet makkelijker op. Zo heb je speciale trapverf, verf voor meubels, verf voor kozijnen en deuren of bijvoorbeeld radiatorverf. Welke verf moet je kopen voor welk oppervlak? We helpen je graag op weg! In onderstaand artikel een overzicht van de verschillende verfsoorten en voor welke oppervlakken ze geschikt zijn.

Verf op waterbasis, acrylverf

Verf op waterbasis, ook wel acrylverf genoemd heeft een aantal voordelen. Zo droogt deze verfsoort erg snel en is het heel eenvoudig kwasten schoon te maken. Ook kun je eventuele "druipers" of spetters die per ongeluk ontstaan op je schilderwerk eenvoudig verwijderen met een vochtige doek. Daarnaast is acrylverf goedkoper dan verf op terpentine / olie basis.

Verf op oliebasis heeft als nadeel dat het schadelijk kan zijn voor de gezondheid (zwangere vrouwen) en dat minder makkelijk schoonmaken is. Wel heeft deze verf een hoogwaardige afwerking, en meestal een betere dekking dan verf op waterbasis. Kortom, voor de incidentele doe-het-zelver zal verf op waterbasis prima voldoen. Stel je hogere eisen aan je schilderwerk, dan is verf op oliebasis nog steeds de beste keuze.

Verf met een matte afwerking

Het beste kies je voor verf met een matte afwerking indien je kleine oneffenheden wil verbergen. Denk hierbij aan muren, plafonds of meubels.

Verf met zijdeglans

Het voordeel van verf met zijdeglans is dat deze makkelijker afwasbaar is dan verf met een matte afwerking. Het beste kies je dus voor verf met een zijdeglans en ruimtes die vies kunnen worden zoals de muren in keukens, en bij keukens. Het is een middenweg tussen hoogglans en matte verf.

Verf met halfglans

Halfglans verf is wat moeilijker te verwerken dan de eerder besproken varianten. Het voordeel van deze verfsoorten is dat het zeer makkelijk schoon te maken is. Het is een vocht bestendige verf, die vaak gebruikt wordt op ramen en deuren.

Hoogglans verf

Een geliefde verfsoort maar moeilijk te verwerken. Door de hoogglans is na droging elke oneffenheid zichtbaar. Dit betekent vooraf schuren, schoonmaken controleren op oneffenheden en dan pas aan de slag. Het grote voordeel is dat deze verfsoort super eenvoudig schoon te maken is met een vochtige doek.

Trapverf

Een zeer goed dekkende en slijtvaste verf speciaal gemaakt voor traptreden. Eenvoudig te verwerken en goed schoon te maken.

Tot slot

Zoals al aangegeven bestaan er tegenwoordig voor elke oppervlak wel een soort verf. Elk type verf is in een van de categorieën in te delen, en geven je in ieder geval een goed beeld van wat je kunt verwachten. Mocht je aanvullingen of opmerkingen hebben, laat het zeker even weten in de reacties onderaan deze pagina!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lisanne Hermens
Lisanne Hermens
2 jaren geleden

Leuk om zulke artikelen te lezen, niet lang en ook niet kort en de informatie is duidelijk voor globale kennis.