Welke kamerplanten passen bij jou?

Ieder mens zou het recht moeten hebben op tenminste één kamerplant in zijn of haar huis. Wat maakt een huis fijner dan een stel goede kamerplanten? Kamerplanten zijn prachtig en ook nog eens goed voor de gezondheid. Meer excuses voor de aanschaf van een kamerplant heeft een mens niet nodig, toch? Maar hoe kies je de perfecte kamerplant? Hoe weet je dat jij en je toekomstige kamerplant een goede match zijn? Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten.

Verzorging: hoeveel aandacht heeft ie nodig?

Kamerplanten kunnen enorm verschillen in de hoeveelheid en nauwkeurigheid van de verzorging die ze nodig hebben. Sommige planten kun je nog met het grootste talent voor verwoesting niet dood laten gaan en sommige hebben precies op het juiste moment een strikt afgemeten hoeveelheid water en de juiste sonate van Bach nodig. Oké, dat laatste is misschien wat overdreven, maar grote verschillen zijn er wel. Het ligt er dus helemaal aan wat jij leuk vindt. Ben je een nieuwkomer in de kamerplantenwereld, of weet je van jezelf dat je dat watergeven sowieso gaat vergeten, dan kun je misschien het best je keus baseren op de hoeveelheid aandacht die de plant nodig heeft. Heb je echt groene vingers en vind je het juist leuk om jouw planten dat te geven wat ze nodig hebben, dan zijn de 'lastige' planten ook een optie.

Exotische kamerplanten

Bloeiende, exotische kamerplanten zijn opvallend en geven je huis wat extra sfeer door hun unieke kleuraccenten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Aechmea ‘Blue Rain’. Deze tropische kamerplant is voorzien van mooie, blauwgekleurde bloemen waardoor je een exotische sfeer in huis krijgt. Hiervoor vraagt deze kamerplant een warm, zonnig plekje en moet je zorgen dat er altijd een klein laagje water in de pot staat.

Maar je kunt ook kiezen voor de Calathea Orbifolia, een kamerplant met bijzondere, groen gestreepte bladeren. Of houd je meer van stijlvolle Orchideeën? Al jaren bijzonder populair in menig huiskamer. De Vriesea Intenso Geel kan ook een sfeervolle optie zijn als je op zoek bent naar iets anders en bijzonders. 

Kamerplanten zijn luchtverfrissend

Als je last hebt van een gevoelige neus of je bent in het bezit van huisdeuren is het aan te raden om kamerplanten te kopen met een luchtzuiverende werking. Uit studie is namelijk gebleken dat kamerplanten de lucht zuiveren van giftige stoffen als benzeen, formaldehyde, xyleen en ammonia. En dat ze uiteraard de lucht omzetten van koolstofdioxide naar zuurstof. Daarbij verhogen ze ook nog de luchtvochtigheid wat goed is voor onze goed geïsoleerde huizen. Echte luchtzuiverende kamerplanten zijn de Hedera Helix ‘Wonder’ en de Lucky Bamboo. De Hedera kun je bijvoorbeeld boven op een kast zetten of aan het plafond hangen zodat je extra kunt genieten van al het groen om je heen.

Meer informatie

Tips voor het kopen van de juiste kamerplant

In deze video geef ik je tips voor het kopen van de juiste kamerplant.

Smaak: wat vind je zelf mooi?

Het goede nieuws is: er zijn heel veel soorten kamerplanten. Echt veel. Als je op basis van bovenstaande punten nog een selectie overhoudt, kun je je keuze natuurlijk ook gewoon baseren op je eigen smaak. Wat vind je leuk? Grote planten, kleine planten, boompjes, planten met bloemen, het kan allemaal. Tot dusver bestaat er geen modepolitie voor planten, dus je mag het helemaal zelf weten. Kun je echt niet kiezen? Dan doe je er toch gewoon meerdere. Mag ook.

Kamerplanten zijn goed voor de gezondheid

Wist je trouwens dat kamerplanten niet alleen super gezellig staan, maar ook heel goed zijn voor de gezondheid? Jazeker, je leest het goed, er zitten talloze gezondheidsvoordelen aan het hebben van kamerplanten. Een belangrijke reden daarvoor is dat kamerplanten de luchtkwaliteit verbeteren. Lucht binnenshuis kan soms niet al te best zijn, maar planten nemen de schadelijke stoffen uit de lucht op en breken die af. Sommige planten geven zelfs extra zuurstof af.  Ook zorgen kamerplanten ervoor dat je minder kans hebt op verkoudheid en keelpijn! Hoe dat kan? Planten verhogen de luchtvochtigheid en zorgen voor minder stofdeeltjes in de lucht. Fijn hè.

Daarnaast zijn kamerplanten ook goed voor de mentale gezondheid. Kamerplanten zorgen namelijk voor minder stress en betere concentratie en betere nachtrust. Hoe het precies kan, is onduidelijk, maar feit is dat de aanwezigheid van kamerplanten ervoor zorgt dat mensen minder angstig of gestrest zijn en productiever en meer geconcentreerd kunnen werken. Dat laat je je toch geen twee keer zeggen?

Kamerplanten zijn gewoon leuk

Alle positieve gezondheidseffecten zijn natuurlijk fijn, maar eigenlijk is er nog een veel simpelere reden om lekker veel kamerplanten te willen: kamerplanten zijn gewoon heel leuk. Een kamer waarin een paar planten staan, ziet er meteen veel gezelliger en warmer uit. Het brengt kleur, huiselijkheid en straalt rust uit. Daarvoor maakt het eigenlijk niet eens uit wat voor plant je kiest, elke keuze is goed.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties