Welke Bamboe is geschikt voor in de tuin?

Naast de aanplant van bomen, struiken en vaste planten zijn bamboesoorten een welkome afwisseling. Door de duidelijk andere bladstructuur is het gebruik van bamboe een aangename verrassing. Om dezelfde reden worden tegenwoordig ook vaak grassen aangeplant. De ijle vormen van de takken en het blad, het meedeinen van de grote pollen op de wind en het geluid van de ruisende wind. Het geeft de tuin iets extras en gelijk een heel andere uitstraling. Maar pas op! Bamboe heeft de vervelende eigenschap vreselijk te woekeren. Om het maar eens ouderwets te zeggen: Bezint eer ge begint! Voor u het weet heeft u een complete bamboetuin. En dat is dan misschien wel een verrassing, maar beslist geen aangename!

Woekerende bamboesoorten

Eigenlijk zijn alle bamboesoorten enorme woekeraars. Het zijn zogenaamde wandelaars met een enorme uitbreidingsdrang, die met hun enorme worteluitlopers de hele tuin door kunnen wandelen. Uw vijver, de bestrating en zelfs de tuin van de buren: niets is veilig en overal vinden de krachtige wortels hun weg. Daarop is slechts één uitzondering: alleen Fargesia heeft die vervelende eigenschap niet. Maar ook al weet u nu welke soort voor uw tuin het meest geschikt is, koop nooit zomaar een bamboe. Ga het liefst naar een gespecialiseerde kweker of laat u bij het tuincentrum goed voorlichten.

woekerende bamboe
woekerende bamboe

Wortelbegrenzer

Kiest u toch voor een woekerende bamboe, dan is het raadzaam om deze te voorzien van een zogenaamde wortelbegrenzer (Rhizoombarrière). Deze begrenzer moet er voor zorgen dat de wortels binnen het aldus afgebakende plantvak blijven. Rhizomen zijn zich horizontaal ontwikkelende wortels/stengels. Een Rhizoombarrière is gemaakt van duurzaam polyethyleen folie van 1 mm dikte. De banden worden geleverd in een hoogte van 50 of 65 cm. Zorg dat het afgegrensde plantvak voldoende groot is, zodat de plant zich wel kan ontwikkelen. Laat de folie een stuk boven de grond uitsteken. Bamboes zijn oppervlakkige wortelaars en zullen ook over de folierand heen willen uitbreiden. Het is geen fraai gezicht zo’n uitstekende rand, maar beslist noodzakelijk! Het is ook heel belangrijk om minimaal één keer per jaar het hele vak goed te controleren op “overlopende” wortels.

Niet woekerende bamboe

Zoals gezegd is Fargesia de enige niet woekerde soort. Het is een winterharde en groenblijvende bamboe die zeer geschikt is voor de kleinere tuin, voor aanplant bij vijvers en hij doet het zelfs goed als haag.

Enkele Fargesia soorten:

  • Fargesia “Jiu 1”
  • Fargesia murieliae
  • Fargesia nitida
  • Fargesia robusta “Campbell”
  • Fargesia rufa

Bloeiende bamboe

Eens in de zoveel jaar bloeit een bepaalde bamboesoort. Rond 2005 is de bloeiperiode van Fargesia nitida begonnen. Alle planten van deze zelfde soort over de hele wereld raken dan in bloei. De vorige bloeiperiode van Fargesia nitida was meer dan 100 jaar geleden! Bamboes bloeien eens in de 80 tot 100 jaar.Verwacht overigens geen prachtige bloemenzee, ze bloeien als het ware zoals grassen ook bloeien. Wel heel mooi! Een vervelende eigenschap van bamboe is, dat ze de bloei niet overleven. Alle bloeiende bamboes gaan dus massaal dood. De soort blijft alleen in stand door het winnen van zaad. De eerder genoemde Fargesia “Jiu 1” is een niet bloeiende soort. Wilt u de bamboe als haag gebruiken, dan is dit misschien daarom wel de beste keus. Want een haag die opeens dood is, daar zit niemand op te wachten!

Meer informatie

De bamboe als Haagplant | Jurgen Smit | Haagplanten.net

Niet iedereen weet dat de bamboe ook uitermate geschikt is als haagplant.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties