Een tuinslang is een tuinslang zou je denken. En voor een eenvoudige tuin heb je vaak ook genoeg aan een standaard exemplaar. Maar verwacht je wat meer omdat je bijvoorbeeld op verschillende manieren wilt beregenen, dan zal je al snel behoefte hebben aan een wat kwalitatievere tuinslang en verschillende koppelstukken. De duurdere tuinslangen beschikken vaak over een speciale coating waardoor de slang makkelijk langs obstakels glijdt, en minder snel knikt of kapot gaat.

Waar op letten bij de aanschaf van een tuinslang?

Ga je de slang ook voor andere zaken gebruiken dan het beregenen van je tuin (bijvoorbeeld de hogedrukreiniger), kijk dan voordat je over gaat tot aankopen wat de maximale druk is die de tuinslang kan verdragen. De druk wordt aangeduid in bar.

Let ook op de diameter van de tuinslang. Deze wordt meestal uitgedrukt in inch. 1 inch komt overeen met 2,54 cm. Veel voorkomende diameters zijn ½ inch (13 mm) en  5/8 inch (15 mm) of ¾ inch (19 mm).

Indien je de slang alleen gebruikt voor het besproeien van je voortuin, terras of balkon, overweeg dan eens de aanschaf van een spiraalslang. Deze slang rolt zichzelf na gebruik makkelijk automatisch weer op, doordat er een spiraalsysteem in verwerkt zit. imageBij het aansluiten van de slang aan de kraan, of het koppelen van de slang aan het spuit- of sproeistuk is er een slangstuk nodig. Deze moet overeen komen met de diameter van de tuinslang, dus let hier goed op bij de aankoop.

De geschikte diameters voor het slangstuk vind je terug op de verpakking. Voor de verschillende tuinslangen en sproeistukken zijn verschillende slangstukken verkrijgbaar. De meest bekende is het gewone slangstuk. Deze zorgt voor een simpele (klik) verbinding met de kraan, of de koppeling van het einde van de slang met het sproeistuk.

Slangstuk met waterstop

Wordt meestal gebruikt voor de verbinding tussen slang en sproeistuk. Het voordeel is dat je zonder de kraan uit te draaien kan wisselen van sproeistuk. De waterstop zorgt er voor dat het water tijdelijk tegengehouden wordt bij het loskoppelen, zodat je makkelijk van sproeistuk kan wisselen.

Slangstuk met reguleerventiel

Met een slangstuk met reguleerventiel is het mogelijk tijdens het besproeien de waterdruk aan te passen. Zo voorkom je dat je tere beplanting beschadigt.

Koppelstukken

Koppelstukken worden gebruikt om twee tuinslangen met elkaar te verbinden. Je zal deze dus alleen nodig hebben indien je een grote tuin hebt. Ook voor het koppelen van tuinslangen zijn verschillende koppelstukken te krijgen.

Gewone koppeling

imageGeschikt om 2 tuinslangen met dezelfde dikte met elkaar te verbinden. Op de beide uiteinden van de tuinslang plaats je een gewoon slangstuk. Het koppelstuk klik je hier tussen.

Speciale koppeling

Met een speciale koppeling kan je tuinslangen van verschillende dikte met elkaar verbinden. Qua uiterlijk komt deze overeen met de gewone koppeling, behalve dat de diameter van de uiteinden van elkaar verschillen.

3-wegstuk

Met een 3wegstuk kun je meerdere slangen op de aanvoerslang aansluiten. Zo kun je op meerdere plekken sproeien. Wordt imagevaak gebruikt voor irrigatiesystemen.

 

Reparatiestuk

Het kan natuurlijk gebeuren dat je tuinslang beschadigt raakt. Dit kun je oplossen met een reparatiestuk. Snij het kapotte deel van je tuinslang en gebruik een reparatiestuk om de beide helften met elkaar te verbinden. Vaak biedt een gewone koppeling ook een goede oplossing voor het repareren van uw tuinslang.

Aansluitstuk voor de kraan

image

Als laatste schroeft u de tuinslang met een aansluitstuk op de kraan. Het aansluitstuk heeft een schroefdraad, welke past op de buitenkraan indien deze uiteraard ook een schroefdraad heeft.

 

 

Tuinslangen en onderdelen

Indien u voor 15:00 uur besteld wordt uw bestelling vandaag nog verzonden! GRATIS verzending bij bestellingen boven de €20,- !

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *