Wat te doen tegen zevenblad en hoe kun je zevenblad bestrijden?

Zevenblad, Latijnse naam "Aegopodium podagraria", is één van de meest voorkomende onkruidsoorten in Nederland. Deze voor de mens giftige plant is ook bekend onder de namen Bisschopskruid, Geitenworm en Jichtkruid. Een belangrijk kenmerk van deze onkruidsoort is dat het bijzonder snel groeit. Hierdoor kan zevenblad binnen korte tijd je perfect verzorgde achtertuin volledig ruïneren. Niet vreemd dus dat je benieuwd bent wat je precies zelf kunt doen tegen zevenblad en wat de beste manier is om deze lastige onkruidsoort te bestrijden.

Waarschuwing

De bladeren bevatten giftige hoeveelheden nitraat; inname kan leiden tot ernstig braken gevolgd door hartfalen.

Eigenschappen van zevenblad

Aegopodium podagraria groeit snel als het jong is, en de zaden verspreiden zich gemakkelijk in open grond met veel zonlicht. Het onkruid wortelt in verstoorde grond, dus het wordt vaak aangetroffen langs wegen of op plaatsen waar wordt gebouwd. De plant zet horizontale wortels af die zich een weg banen door de bovengrond. De plant is ook zeer winterhard; hij kan zelfs groeien tijdens de winter wanneer de meeste andere planten in rust zijn. Aegopodium podagraria neemt de overhand door inheemse planten te verstikken. De plant produceert meer zaden dan de planten in de buurt kunnen dragen, en het dichte gebladerte blokkeert het zonlicht zodat andere planten niet kunnen worden bereikt. In sommige gevallen heeft dit zelfs geleid tot erosie van de bovengrond in rivieroevers

Hoe ziet zevenblad eruit en hoe kun je het herkennen?

Om zevenblad te bestrijden is het natuurlijk eerst belangrijk om deze onkruidsoort te kunnen onderscheiden van de vele andere onkruidsoorten. Gelukkig is de zevenblad eenvoudig te herkennen. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, bestaat het blad van deze plant uit zeven delen. Er zijn ook varianten van de zevenblad waarbij het blad uit slechts vijf delen bestaat, maar we noemen het dan nog steeds een zevenblad. De bladeren van vlier zijn glanzend groen van kleur en de stengels zijn glad. Er zijn trossen van vier tot acht kleine witte bloemen die aan de basis van de plant groeien. De bloemen zijn ongeveer een tot twee centimeter in diameter en lijken op paardenbloemen.

Kenmerkend aan de zevenblad is tevens dat het grote, witte wortels heeft. Deze wortels kunnen tot wel 40 centimeter de grond in groeien, wat het verwijderen van deze onkruidsoort bijzonder lastig kan maken.

zevenblad Aegopodium podagraria
zevenblad Aegopodium podagraria. Het onkruid plant zich voort via wortelknollen, die verbonden zijn met ondergrondse stengels, wortelstokken genaamd. Deze groeien door het hele gazon en kunnen zich meer dan 2 meter van de plant verspreiden Hans Erren, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Nadelen van de zevenblad

De meeste mensen vinden het geen probleem om wat onkruid in de tuin te hebben, maar de zevenblad is voor veel tuiniers wel een doorn in het oog. De zevenblad heeft namelijk een aantal belangrijke nadelen ten opzichte van andere onkruidsoorten. Het eerst nadeel is dat deze plantensoort razendsnel groeit. Als je de zevenblad niet op de juiste wijze verwijdert, kan deze onkruidsoort binnen de kortste keren je hele tuin overnemen. Met het verwijderen van zevenblad komen we meteen bij het tweede nadeel van deze plantensoort. Om voorgoed verlost te zijn van de zevenblad is het namelijk noodzakelijk om de hele wortel van de plant uit de grond te trekken. De zevenblad groeit namelijk weer prima verder uit een afgebroken wortel. Alleen bovengronds verwijderen van de plant heeft daarom geen zin.

Zevenblad verwijderen: Hoe doe ik dat?

Is de zevenblad ook een doorn in jouw oog? Dan is het tijd om het te gaan verwijderen. In principe is het verwijderen van zevenblad helemaal niet zo lastig, maar het is wel belangrijk om het op de juiste te doen. Het onjuist verwijderen van de zevenblad kan er namelijk juist voor zorgen dat de plant nóg sneller gaat groeien. Er zijn verschillende methodes om zevenblad te bestrijden. In dit artikel lichten we drie methodes toe, namelijk het verwijderen met azijn, aardappels en kalk. We kiezen hierbij bewust voor natuurlijke manieren, want het bestrijden van onkruid met chemische middelen zou pas de laatste stap moeten zijn.

Zevenblad bestrijden met azijn

Er zijn veel positieve verhalen over het bestrijden van zevenblad met azijn. Het grootste voordeel van deze methode is dat het relatief natuurlijk is en dat je er meestal geen aanvullende bestrijdingsmiddelen voor hoeft aan te schaffen. Verdun wat azijn met water in een watersproeier en besproei het onkruid gedurende een korte tijd (maximaal een week) dagelijks met het mengsel. Zorg dat het onkruid goed onder gespoten is, maar overdrijf het niet. Je wilt natuurlijk niet dat de bodem gaat verzuren. In de meeste gevallen zal het onkruid na enkele weken verdwenen zijn en zich in ieder geval voorlopig niet meer laten zien.

Zevenblad bestrijden met aardappel

Een andere goede methode voor het bestrijden van zevenblad is het poten van aardappelen nabij de zevenblad. Enkele weken na het poten van de aardappelen zal de zevenblad verdwenen zijn. Bijkomend voordeel is dat je de aardappelen na een aantal maanden natuurlijk ook weer kunt rooien. Dit lijkt misschien een vreemde manier om het probleem aan te pakken, maar het werkt echt omdat de aardappelschillen solanine bevatten, een chemische stof die alle soorten onkruid doodt, inclusief zevenblad, winde en kropaar, samen met vele andere soorten onkruid. Aardappelhuiden fungeren ook als mulch en beschermen de bodem uitstekend.

Zevenblad bestrijden met kalk

De laatste methode voor het bestrijden van zevenblad die we in dit artikel willen bespreken is het gebruik van kalk. Er zijn zowel zeer positieve als mindere positieve ervaringen te vinden over het effect van kalk bij het bestrijden van zevenblad. Maar als je alles al hebt geprobeerd, dan is het zeker aan te raden om ook deze methode nog even uit te proberen. Strooi wat kalk over het onkruid en wacht vervolgens rustig af. Als het goed is zal het onkruid na enkele weken verdwenen zijn.

Zevenblad bestrijden met de hand

De zevenblad is een overblijvend onkruid dat moeilijk aan te pakken kan zijn. De beste manier om van dit onkruid af te komen is het er met de hand uit te trekken, maar als het om een groot gebied gaat, kan het nodig zijn een chemische onkruidverdelger te gebruiken. Voordat u dit doet, moet u eerst de oorzaak van het probleem vinden en behandelen.

uitgraven van de wortels

Zevenblad is een vervelende onkruidsoort die binnen korte tijd je mooi verzorgde tuin kan ruïneren. De beste manier om zevenblad te bestrijden is het volledig uitgraven van de wortels. Tuiniers zijn ook positief te spreken over het bestrijden van zevenblad met azijn, het poten van aardappels en het strooien van kalk. Voor het bestrijden van zevenblad is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen daarom vrijwel nooit nodig. Onderstaande biologisch afbreekbare alternatieven zijn wel zeer effectief en pakken zowel de bovengrondse als de ondergrondse delen aan.

Meer informatie

Zevenblad verwijderen: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties