Verschillende verven hebben verschillende eigenschappen. Er zit een verschil tussen binnenverf en buitenverf omdat deze verven gemaakt zijn voor verschillende doeleinden. Binnenverf is gemaakt om te worden geschrobd, het is bestendig tegen vlekken en laat reinigen toe. Buitenverf is gemaakt zodat het beter bestendig is tegen de weersomstandigheden. Bij het starten van je schildersklus is het belangrijk om de verschillen tussen de twee verfsoorten te kennen en de juiste verf te kiezen. Om het verschil tussen buiten- en binnenverf beter te begrijpen zullen we iets meer vertellen over de chemie van verf.
De ingrediënten van verf
Iedere verfsoort bevat pigment, oplosmiddelen, additieven en harsen. In latexverf of acrylverf (water gedragen verf) is het oplosmiddel water, terwijl in verf op basis van olie het oplosmiddel bij voorkeur minerale olie (terpentine) is. Dit oplosmiddel zorgt ervoor dat de verf 'nat' is. Als de verf opdroogt, verdampt het oplosmiddel. Wat overblijft zijn harsen, pigmenten en additieven, de zogenaamde blijvende ingrediënten. Het pigment is de kleur, die door de hars aan het oppervlak wordt gebonden. Dus het pigment geeft de kleur, de hars zorgt dat het pigment egaal aan de oppervlakte zichtbaar is. Harsen kunnen worden gemaakt van epoxy, acryl of siliconen.
Tot slot zijn er nog de additieven. Deze geven verf verschillende eigenschappen, zoals het weerstaan van de groei van schimmels, het gemakkelijker aanbrengen van de verf of het vergemakkelijken van schoonmaken.
Beide typen verf (binnen- en buitenverf) hebben vaak vergelijkbare oplosmiddelen en pigmenten. Op de vraag “kun je olieverf binnen gebruiken” , of “kun je verf op waterbasis buiten gebruiken” is het antwoord ja, dat kan. U kunt zowel op olie gebaseerde als op water gebaseerde verven binnen en buitenshuis gebruiken. Sterker nog, er bestaan verven of waterbasis specifiek voor buiten en binnen, idem voor verven op terpentinebasis.
Wel is het zo dat er voor binnenwerk vaak acrylverf gebruikt wordt (verf op waterbasis). De reden is dat deze verf vrijwel geen hinderlijke geur afgeeft en vaak eenvoudiger schoon te maken zijn.
Eigenschappen watergedragen of acrylverf
- Waterbasis
- Meestal gebruikt voor binnenshuis
- Snelle droging (3 a 4 uur)
- Minder schadelijk voor de gezondheid
- Acrylverf verkleurt vrijwel niet
- Dekt minder goed dan alkydverven
Eigenschappen alkydverf of olieverf
- Hogere glans dan watergedragen verf
- Glans neemt na verloop van tijd sneller af dan watergedragen
- Meestal buiten gebruik, kan ook binnen
- Terpetine verdunbaar
- Overschilderbaar na +/- 16 uur
Ok, maar wat is dan het verschil tussen binnenverf en buitenverf?
Hoewel er veel subtiele verschillen zijn, is het grootste verschil tussen binnen- en buitenverven de harskeuze. Zoals we hebben uitgelegd bindt hars het pigment aan het oppervlak. In een buitenverf is het belangrijk dat de verf temperatuurwisselingen overleeft en kan worden blootgesteld aan vocht. Buitenverf moet meer weerstand bieden tegen afbladderen, afbrokkelen en tegen het vervagen door zonlicht. Om deze redenen moeten de harsen die worden gebruikt bij het binden van buitenverven flexibel zijn. Voor binnenverf waar de temperatuur veel stabieler is, zijn de bindharsen stijver, waardoor deze verf beter bestendig is tegen stoten en krassen.
- Bij een buitenverf is het belangrijk dat de verf temperatuurschommelingen overleeft en aan vocht kan worden blootgesteld.
- Binnenverven zijn stugger vanwege de temperatuur.
- Buitenverven moeten beter bestand zijn tegen afbladderen, afschilferen en verbleken door zonlicht.
Kunnen we binnenverf buiten gebruiken, of buitenverf binnen gebruiken?
In het kort kun je de volgende regel aanhouden: Wat buiten kan ook binnen, maar wat binnen kan, kan niet (altijd) buiten. En, een watergedragen binnenverf is nooit geschikt geschikt voor buiten. Het is dus niet direct goed of fout. Wel is het verstandig om de juiste verf voor de juiste situatie te gebruiken. Dit omdat buitenverf beter bestand is tegen het buitenklimaat en binnenverf tegen binnenomstandigheden
Waarom binnenverf liever niet buiten?
- Minder elastisch, zal eerder scheuren bij krimpen en uitzetten hout
- Binnenverf zal eerder verkleuren bij blootstelling UV (zonlicht)
- Binnenverf heeft buiten een mindere hechting, zal eerder gaan “bladderen”
- Binnenverf is minder bestendig tegen de elementen
Waarom buitenverf liever niet binnen?
- Harsen in buitenverf kunnen uitgassingen veroorzaken. Dit is ongezond.
- Buitenverf in minder kras- en stootvast
- Buitenverf is minder goed bestendig tegen schoonmaakmiddelen
- Buitenverf op terpentinebasis? Deze verf vergeelt vaak wat eerder dan waterbasis.
Tot slot willen we vermelden dat er verven zijn die zowel van binnen als van buiten zijn en beide doelen kunnen dienen. Deze verven kunnen behoorlijk nuttig en veelzijdig zijn, maar hebben wel wat afwegingen. Wanneer je twijfelt over welk type verf je wilt gebruiken, praat dan met een professionele schilder, lees goed de gebruiksaanwijzing of vraag de verkoper.
Online binnen en buitenverf bestellen
Uiteraard is verf ook online te bestellen. Bol.com heeft een enorm aanbod van alle bekende en minder bekende merken. Wat erg prettig is, is dat je dmv selectievlakjes eenvoudig alle binnen en buitenverf kunt filteren. Zo ontdek je snel welke verfsoorten geschikt voor binnen zijn, voor buiten zijn, of voor binnen & buiten.
Duidelijke informatie! Heeft u misschien ook enkele tips voor het schoonmaken van verf? Op welke wijze kan ik ervoor zorgen dat het geschilderd gedeelte dus zijn glans behoudt?
Wat adviseren jullie eigenlijk voor een badkamerraam? Zoals ik het artikel lees zou ik dan buitenverf gebruiken ivm veel vocht en schommeling van de temperatuur. En dan de verkleuring op de koop toenemen.
Dag Ellen, dat klopt, als je op zeker wilt spelen kun je een buitenlak gebruiken, deze zijn beter bestendig tegen vocht. Zorg ook voor een goede grondverf / primer.