Voorjaarsschoonmaak, maar dan ecologisch: onze tips

Wellicht is het nu nog iets aan de vroege kant om je voor te bereiden voor de welbekende en soms beruchte voorjaarsschoonmaak. Toch is het nooit te vroeg om je huis een heerlijke opfrisbeurt te geven. De routineklusjes, zoals de wekelijkse stofzuigbeurt, de dagelijkse afwas of uitkloppen van kussens en dekens, zijn ons allemaal bekend. Maar soms kan het geen kwaad je vaste schoonmaakgewoontes eens onder de loep te nemen. Veel bekende reinigingsmiddelen en -methodes zijn dan wel praktisch maar in sommige gevallen schadelijk voor het milieu, ongezond of mogelijk zelfs giftig. Voor jezelf, maar zeker ook voor huisgenoten die mogelijk iets kwetsbaarder zijn, waaronder jonge kinderen, ouderen of bijvoorbeeld huisdieren. Nu de lente nadert gaan we eens kijken hoe het misschien sneller, beter en milieubewuster kan.

Traditionele reinigingsmiddelen werken veelal op basis van zogenaamde tensiden. Dit zijn actieve stoffen die het hoofdbestanddeel van de meeste schoonmaakmiddelen. Ze verlagen de oppervlaktespanning van water, waardoor vet en vuil beter afgestoten wordt. Vrijwel alle grote fabrikanten van schoonmaakmiddelen maken gebruik van synthetische kleur-, geur- en conserveringsstoffen. Het gebruikmaken van dergelijke middelen resulteert in afvoer van milieu-onvriendelijke stoffen. Ook voor onze eigen gezondheid zitten hier risico’s aan vast, waaronder mogelijk uitdroging van je huid of diverse allergische reacties.

Wondermiddeltjes: deze moet je altijd in huis hebben

Je kunt alvast deze drie huismiddeltjes inkopen: azijn, citroenzuur en soda. Deze drie klassieke middeltjes worden meestal verdund met water en op deze wijze ingezet als een natuurlijke allesreiniger. Wanneer je hiernaast voor het reinigen, van bijvoorbeeld je koelkast, (kaiser) natron en groene zeep gebruikt kun je vrijwel alle reguliere reinigingsmiddelen zelf maken.

Soda als natuurlijke ontvetter

Voor het zware ontvettingswerk in de keuken is soda bij uitstek een geschikte keuze. Qua resultaat is het verrassend effectief ten opzichte van de bekende merken. Het recept: twee eetlepels soda mengen met heet water.

Azijn en citroenzuur: de natuurlijke ontkalkers

Lauwwarm water gemengd met azijn werkt als ecologisch alternatief voor de het ontkalken van diverse oppervlakten in de keuken of badkamer. Ook voor het schoonmaken van ramen is deze receptuur een goede keuze. Wanneer je geen liefhebber bent van de geur van azijn, kun je dit vervangen door citroenzuur. Hiermee worden kalkvlekken net zo effectief verwijderd en krijg je een prettige citroengeur in huis.

Geen agressieve ontstopper? Kies voor natron

Niet te verwarren met soda. Natron (natriumhydrogeencarbonaat) wordt in Nederland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, minder vaak ingezet bij huishoudelijke klusjes. Natron is verkrijgbaar in poeder- en tabletvorm. Een bekende fabrikant die ook in Nederland levert is Kaiser Natron. Natron is een veelzijdig middel. Voor het reinigen van je oven of het aanpakken van een verstopte afvoer zijn voorbeelden van passende klusjes. Twee eetlepels natronpoeder direct in je afvoer en vervolgens met wat azijn naspoelen doet wonderen.

Een ecologische investering: de zakloze stofzuiger

Heb je kinderen, huisdieren of last van allergieën? Dan is het belangrijk om in bezit te zijn van een goede stofzuiger. Wanneer we denken aan het milieu en afval, is de zakloze stofzuiger een interessante optie. Echter draait het hier zeker om een grote investering. Er zijn ondertussen veel fabrikanten van zakloze en draadloze NextGen stofzuigers, waaronder Philips, Miele, Samsung en de budgetvarianten waaronder Dirt Devil, Bestron of Inventum. Echter staat het woord investering niet voor niet; het is ten behoeve van een lange termijn doel. En dan is het nog steeds raadzaam om bij de uitvinder ervan te blijven en degene die nog steeds de beste kwaliteit levert: James Dyson, die in 1978 op het idee voor een zakloze stofzuiger is gekomen, zonder in te hoeven leveren op zuigkracht en verbruik.

Vergeet niet de onderdelen van je stofzuiger

Wanneer je in een Mercedes of een Porsche rijdt, komt er ook het stukje onderhoud bij. De banden van een high end automodel kosten meer dan de banden van een Fiat Punto. Zo liggen de kosten van onderdelen voor je Dyson stofzuiger een stuk hoger dan die van een budgetmodel. Ze zijn immers gemaakt om een leven lang mee te kunnen gaan. Voor de productie van de Dyson technologie wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen die niet snel slijten. Hiernaast bespaar je op de langere termijn op kosten voor stofzuigerzakken en houd je meer rekening met het milieu. Wanneer je je stofzuiger goed onderhoudt, hoef je je geen zorgen te maken over de eventuele vervanging van diens onderdelen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties