Vijf zelfmaakideeën van hout


Met hout kun je erg veel leuke dingen doen en maken. Het maakt eigenlijk niet echt uit wat voor soort hout je hebt, met elk soort hout kun je namelijk wel iets moois maken. Restjes oud kun je hergebruiken, maar je kunt natuurlijk ook altijd hout kopen om iets van te maken. Een goed voorbeeld van een houtsoort waar je veel  mee kan is steigerhout. Steigerhout is erg handig en eenvoudig om te bewerken. Daarnaast is het zo dat je op internet erg veel hulpmiddelen kan vinden en uitleg over hoe je dingen doet met steigerhout. In dit artikel gaan wij je 5 zelfmaakideeën geven die je kunt doen met hout.

Zelfmaakidee 1: Een serveerplank

Houten planken zie je tegenwoordig in bijna ieder huis, decoratief of als serveerplank. Wist je dat je zo’n plank gemakkelijk zelf kunt maken? In de winkels zijn ze vaak heel erg bewerkt of zitten er minder mooie stukken tussen. Voor een zelfgemaakte plank kun je je eigen stuk hout kiezen. Hierdoor krijg je een hele mooie authentieke look en feel.

Benodigdheden:

  • Hout
  • Touw

Hoe maak je het? Zaag het stuk hout op de gewenste lengte. 50 cm is bijvoorbeeld een mooie lengte. Voor de greep zaag je met de decoupeerzaag twee blokjes er af. Als je het handvat 10 x 4cm wilt hebben, zaag je twee blokjes van 10cm bij 8cm af. Nu hoef je alleen nog maar een gat te boren in de greep. Om de plank te gebruiken moet je hem glad schuren en in de olie (zonnebloemolie) zetten. Door het gaatje kun je een mooi touwtje halen.

Zelfmaakidee 2: Een pallet desk

Ben je al tijden op zoek naar een mooi bureau, maar vind je alles te standaard? Maak er zelf 1! Zoek bijvoorbeeld in de kringloopwinkel naar een uniek tafeltje. Deze kun je in zijn geheel gebruiken, of door de helft zagen. Vervolgens bevestig je deze aan de muur. Neem een pallet of koop er één.  Schuur de pallet en lak hem in een kleur naar keuze. Een grote keuze in verf heb je bij Praxis bijvoorbeeld. De volgende stap is om de pallet op je tafeltje te bevestigen, dit kan eenvoudig met een boormachine waarmee je schroefjes vastmaakt. Uiteindelijk krijg je een uniek bureau, met handige vakjes.

Zelmaakidee 3: Wandpaneel van steigerhout

Een wandpaneel is een prachtige plek waar je verschillende soorten plantjes, schilderijen en andere mooie kunstwerken op kan neerzetten. Doordat het van steigerhout gemaakt is ziet het er veel leuker uit dan gewoon een paar standaard planken die je aan de muur hangt.  Steigerhout kun je tegenwoordig overal verkrijgen. Bij de Praxis koop je steigerhout in vele soorten.

Om zo'n wandpaneel te maken heb je nodig:

  • 2x Steigerhout met de beste afmetingen van 250 x 19,5 x 3 cm
  • 1x schuurpapier korrel 280
  • 2x (15 stuks) Spaanplaatschroeven 4,5 x 50 mm
  • 2x (3 stuks) Schroefogen 6 x 50 mm

Om het wandpaneel in elkaar te zetten kun je het beste de volgende stappen volgen:

Schuur de stukjes goed en zaag ze in stukken van 50 cm. Vervolgens zaag je deze stukjes weer doormidden. Neem 3 planken van 90 cm die je tegen elkaar aanlegt. Nu kun je alle planken tegen elkaar aan leggen en vastmaken en kun je zelf je eigen wandpaneel maken.

Zelfmaakidee 4: Een wijnrek

Bijna iedereen in Nederland drinkt op zijn tijd wel een wijntje. Handig  en leuk voor in huis om een creatief wijnrek van hout te maken waarin je de flessen schuin kunt presenteren.

Zo maak je een wijnrek:

Neem een lang stuk hout, wat jij nog overhebt of wat je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je de totale lengte door bijvoorbeeld 6 deelt. Je kunt dan 6 flessen wijn hier in hangen. Zorg dat je weet hoe breed je gaatjes moeten zijn, om de flessen te laten hangen. Maak nu 6 gaatjes die diep genoeg zijn, waar je vervolgens de flessen wijn in kunt zetten met de hals naar beneden. En voila: je wijnrek is klaar!

Zelfmaakidee 5: Een zeepkist

Zelf een zeepkist maken is natuurlijk hartstikke leuk om te doen, voor kinderen, maar ook met vrienden. Wat dacht je van zelf een zeepkistenwedstrijd organiseren? Het lijkt misschien lastig, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Je kunt zelf bedenken hoeveel tijd en moeite je er in wilt steken. Het materiaal kun je ook zelf kiezen. Hieronder een aantal punten die je in de gaten moet houden.

Benodigdheden:

  • Hout
  • Schroefjes
  • Wielen

Belangrijk is dat je weet wie je in de zeepkist plaatst. Aan de hand hiervan weet je hoe groot het geheel moet worden. Als basis maak je vervolgens een soort van open doosje. Daaronder bevestig je de wielen. Zorg dat deze stevig genoeg is voor de persoon die er in gaat en het doeleinde waar je het voor gaat gebruiken. Hierna kun je je zeepkist nog versieren.

Inspiratie gekregen, maar is het net niet wat je zoekt? Meer zelfmaakideeen kun je op internet vinden of op klusprogramma’s op TV. Kijk eens op blogs of websites van bouwmarkten.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
Anoniem
4 jaren geleden

0.5