Vetplanten stekken, hoe en wanneer doe je dat?

Of je nu groene vingers hebt of niet, het stekken van vetplantjes is enorm makkelijk en leuk om te doen. Als je volwassen vetplantjes op de juiste manier stekt, dan heb je binnen korte tijd tal van nieuwe vetplanten. Ben je benieuwd hoe je een vetplant precies moet stekken en hoe je ervoor zorgt dat jouw nieuwe stekjes uitgroeien tot mooie volwassen exemplaren? In dit artikel geven we je hiervoor een aantal handige tips!

Hoe kan ik mijn vetplant stekken?

Het stekken van een vetplant bestaat uit een aantal vaste stappen. Als je de stappen voor het stekken van een vetplant goed volgt, dan kan het bijna niet mislukken.

Voordat je aan de slag gaat met het stekken van je vetplant, is het eerst belangrijk om over geschikt gereedschap te beschikken. Je kunt een vetplant het best stekken met een klein (keuken)schaartje of een klein, scherp mesje. Hoewel je grotere vetplanten in principe ook met een snoeischaar kunt stekken, raden we dit af voor kleine vetplantjes af.

Snijd met een scherp mesje het blad zo dicht mogelijk bij de kern af. Je kunt het best de bladeren aan de buitenkant van de vetplant stekken, wat deze kun je gemakkelijker bij de kern afsnijden.

Nadat je een blaadje hebt afgesneden of afgeknipt, moet je het stekje laten drogen. Leg het stekje bij voorkeur ergens in de schaduw, maar in ieder geval uit direct zonlicht. Het kan een kleine week duren tot het uiteinde van het stekje is opgedroogd.

Als het uiteinde van het stekje eenmaal is opgedroogd, mag je het blaadje in een klein potje met aarde leggen. Begraaf de wortels van het stekje onder een klein laagje aarde. Voeg eventueel wat extra voeding toe aan de aarde, om de groei van je nieuwe vetplantje te vergemakkelijken.

Meer informatie

Vetplanten of succulenten stekken

Vetplanten en succulenten zijn de makkelijkste planten om te hebben.

Hoewel volwassen vetplantjes doorgaans bijna geen water nodig hebben, is het belangrijk om de nieuwe stekjes in ieder geval elke 3 dagen te besproeien met wat water. Geef de stekjes in ieder geval nooit te veel water, want hier kunnen ze niet goed tegen. Als je ziet dat de nieuwe stekjes al flink wat wortels hebben ontwikkeld, dan kun je overstappen op wekelijkse bewatering van de nieuwe vetplantjes.

Na een aantal maanden zijn je nieuwe vetplantjes waarschijnlijk al erg gegroeid. Je mag ze nu in een groter potje zetten, zodat ze nog wat groter kunnen worden. Je hoeft ze vanaf nu maar één keer in de maand een klein scheutje water te geven. Vetplantjes groeien enorm langzaam. Het kan dus nog meerdere maanden duren voordat je een volwaardig vetplantje hebt.

Meerdere stekjes van hetzelfde vetplantje halen

Het is geen probleem om meerdere blaadjes van hetzelfde vetplantje af te snijden als je deze wilt gaan stekken. Wel kun je het best alleen de buitenste blaadjes van het plantje stekken, zodat je ze ver genoeg bij de kern kunt afsnijden. Geef het moederplantje na het stekken in ieder geval wat extra water en eventueel wat plantenvoeding. Op deze manier zorg je er in ieder geval voor dat er ook aan het moederplantje snel weer nieuwe blaadjes zullen gaan groeien.

Hoe lang groeit een stekje van een vetplant?

Vetplanten groeien doorgaans erg langzaam. Na het stekken kan het makkelijk 6 tot 7 maanden duren voordat een vetplantje is uitgegroeid. Vooral in de maanden na het stekken is het belangrijk om de stekjes om de 3 dagen te besproeien met water. Na 2 maanden hoef je het nieuwe vetplantje in principe nog maar één keer per maand water te geven. Om de groei van je nieuwe vetplantje te bevorderen, kun je extra voeding aan de aarde toevoegen. Doe dit in ieder geval wel alvast voor je het stekje in de aarde legt.

Kort samengevat

Het stekken van een vetplantje is erg eenvoudig. Je kunt met een scherp meisje of een klein schaartje één van de blaadjes aan de buitenkant van het vetplantje zo dicht mogelijk bij de kern wegsnijden of wegknippen. Laat het blaadje daarna een kleine week drogen en leg het vervolgens in een potje met aarde. Graaf de wortels van het stekje een stukje onder de grond. Je moet het stekje vanaf nu elke 3 dagen besproeien met water. Na ongeveer 2 maanden is het stekje voldoende gegroeid om in een groter potje gezet te worden. Je hoeft hierna de nieuwe vetplant nog maar één keer per maand een scheutje water te geven.

4.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties