Verf van een houten kast of stoel verwijderen

Vaak worden oude kasten bij het vuil gezet. Zonde! De mooiste kasten zijn de kasten die u na een zelfstandige opknapbeurt heeft omgetoverd tot de kast van uw dromen. Ga dus nu naar de kringloopwinkel, kies een mooie kast die duidelijk een opknapbeurt kan gebruiken, en ga terug naar dit artikel. Wie wil er nu niet kunnen pronken met een unieke kast?

Benodigdheden:

 • Afbijtmiddel
 • Ontvettingsmiddel
 • Handdoek

Verder:

 • Verfkrabber
 • Verfkwast
 • Plamuurmes
 • Heteluchtpistool
 • Schuurmachine
 • Schuurpapier
 • Schuurblokje
 • Schroevendraaier

De voorbereidingen

verf verwijderen
verf verwijderen

Uiteraard beginnen we deze klus met de voorbereidingen. Eerst demonteert u de laden en fronten van uw kast. Dit maakt het werken straks gemakkelijker. Leg de losse delen van de kast voor nu even opzij. Wat ook belangrijk is, is dat u een mondkapje draagt. Ook een veiligheidsbril is geen overbodige luxe. Dit alles omdat verfstof niet bepaald gezond is. Om de gezondheidsrisico's van deze klus nog verder te beperken, kunt u het beste strakke kleding met lange mouwen en broekspijpen dragen. Wanneer u met een heteluchtpistool gaat werken, zet u dan ramen en deuren open om de vieze, schadelijke dampen meteen naar buiten te kunnen leiden.

Verf verwijderen

Na al deze voorbereidingen gaan we verf verwijderen. Dit kan op drie manieren: Met schuurpapier,  met een verfkrabber, of met een afbijtmiddel

Schuurpapier

U kunt voor dit karwei zowel een band- als een vlakschuurmachine gebruiken. Een ronddraaiende schuurschijf is minder geschikt, omdat deze te vaak weg zal schuiven. Uiteraard kunt u voor de lastige plekjes delen met de hand schuren. Dit gaat het eenvoudigst als u hierbij wel een schuurblokje gebruikt.

Aan het begin van de klus kiest u het beste voor schuurpapier met korrelgrootte P80, en schuurlaag twee doet u met korrelgrootte P120. Laatstgenoemde is fijner en zal er voor zorgen dat ook de kleinste deeltjes verf van uw kast verdwijnen.

Verfkrabber

U kunt er ook voor kiezen om uw verf te verwijderen met behulp van een verfkrabber. Er zijn speciale verfkrabbers verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Een verfblad heeft in ieder geval een driehoekig voorblad met scherpe randen. Deze randen moeten zo scherp mogelijk blijven voor het beste krabresultaat.

Een mogelijkheid is om in combinatie met de verfkrabber ook gebruik te maken van een heteluchtpistool. Zo krijgt u de verf eenvoudiger los. Verwarm dan steeds een stukje van de verflaag met het heteluchtpistool en krab deze verflaag direct weg. Wanneer er blaasjes in de verf verschijnen is de verf op de goede temperatuur om weggekrabd te worden.
Belangrijk is dat u altijd met de nerf van het hout meewerkt. Is u oppervlak verticaal, dan verwijderd u de verf van onder naar boven. Stukje bij beetje werkt u om deze manier de hele kast af.

Afbijtmiddel

Een laatste mogelijkheid is om de verf van uw kast te verwijderen met een afbijtmiddel. Deze manier is vooral aan te raden bij zogenaamd geribbeld hout. Deze manier is wel erg agressief en milieuonvriendelijk, dus keuzes zullen gemaakt moeten worden. Afbijtmiddel is sowieso geen fijn spul, ook voor uzelf niet. Het is aan te raden om uw lichaam (en vergeet hierbij zeker uw ogen niet!) goed te beschermen tegen het middel, voordat u het gaat gebruiken.

Het afbijtmiddel brengt u met een verfkwast aan op het houtoppervlak en u laat het vervolgens even inwerken. Op de verpakking van het door u gekochte afbijtmiddel staat hoe lang u het middel in moet laten werken. Is het middel eenmaal ingewerkt, dan wordt de verf zacht en ribbelig. U kunt de verf nu wegsteken met een plamuurmes of met een verfkrabber. Na het wegkrabben spoelt u het hout goed af met water en reinigt u het met een ontvettingsmiddel. De kast droogt u vervolgens met een handdoek.

Op naar de volgende stap

Nu de kast kaal is, kunt u hem gaan verven. Hoe u dit het beste kunt doen, leert u helaas niet in deze klus, maar u bent op weg geholpen!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties