Veilige stroom buiten

Water en vocht gaan niet goed samen met elektriciteit. Toch is het prettig of buiten op het balkon of terras schakelmateriaal te hebben. Een stopcontact voor het elektrisch tuingereedschap of voor een elektrische buitenhaard of verlichting. Het schakelmateriaal moet dan wel voldoen aan specifieke eisen.

IP-waarde geeft de norm

Wat voor buiten geldt is ook van toepassing voor vochtige ruimten in de woning zoals de badkamer, keuken en garage. Om kortsluiting te voorkomen dient schakelmateriaal extra beveiligd te worden. Water en vochtbescherming wordt aangegeven met een IP-waarde. Hoe hoger de waarde hoe beter de bescherming tegen water en vocht. Naast vocht is het schakelmateriaal ook stofvrij. De waarde loopt van IP44 tot IP66.

Veel keuze in design en prijs

Wandcontactdozen zijn meestal opbouw, maar kunnen ook in een ingebouwde versie worden geleverd. Deze worden vooral in vochtige ruimten in de woning gebruikt. Ze zijn voorzien van een afdekdeksel. Er zijn verschillende merken verkrijgbaar zoals van Gira, Jung en Peha die een ruim assortiment bieden van waterdicht schakelmateriaal. Elk merk biedt specifieke design en bieden schakelmateriaal in verschillende prijsgroepen.

Specifiek schakelmateriaal voor buiten

Voor buiten zijn er schakelaars, contactdozen, onderbakken en bovendelen. De Peha opbouw heeft een robuust karakter zoals eigenlijk al het waterdicht schakelmateriaal. Het kubusachtige materiaal oogt fors vanwege de bescherming, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van het design. Het materiaal wordt in verschillende kleuren aangeboden zodat het combineert met de omgeving.

Veilig bekabelen

Naast schakelmateriaal zijn er specifieke eisen voor de bekabeling. Dit geldt voor het aansluiten van verlichting en schakelmateriaal. Uitsluitend bekabeling geschikt voor buiten dient gebruikt te worden. Er is een verschil in bekabeling voor in of boven de grond. Een buitenkabel is niet geschikt als grondkabel. Hetzelfde geldt voor kabeldozen. Het gaat om de manteling van de kabel. Grondkabels hebben een stalen mantel en dienen minimaal 50 cm diep te worden geplaatst. 
Voor badkamers gelden ook specifieke maatregelen. Badkamers worden ingedeeld in vier zones voor elektriciteitsvoorzieningen. In zone O kunnen geen voorzieningen geplaatst worden. Andere zones hebben eisen voor water- en spatwaterdichtheid. Badkamerverlichting is dan ook ingedeeld in de klassen I tot en met III. De hoogste klasse is voorzien van extra lage veiligheidsspanning. Klasse I is geaard en klasse II heeft dubbel geïsoleerde armatuur.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties