Veilig verbouwen

Tijdens de coronacrisis is Nederland massaal aan het klussen geslagen. Zowel de doorgewinterde doe-het-zelver als klusmaagden hebben de handen uit de mouwen gestoken wat leidde tot recordomzetten bij bouwmarkten en doe-het-zelf-zaken. Helaas heeft dit ook gezorgd voor een toename in het aantal ongelukken in huiselijke sfeer. Voorbeelden hiervan zijn incidenten met hamers, vallen van trappen en ongelukken met cirkelzagen en slijptollen. Daarom herhalen we nog maar eens: veiligheid is belangrijk bij elke klus!

Beschermingsmiddelen

Of je nu zelf een kast gaat maken of een compleet dak gaat renoveren, veilig klussen begint bij de juiste beschermingsmiddelen. Denk hierbij aan hoofdbescherming, gehoorbescherming, oogbescherming en adembescherming maar ook aan valbeveiliging en dakrandbeveiliging. Vooral het werken op hoogte zorgt namelijk voor ernstige ongelukken. Het nemen van de juiste maatregelen is daarom van vitaal belang. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje!

Verplichte valbeveiliging

Bij het werken op een hoogte van 2,5 meter of meer is valbeveiliging verplicht. Hierbij kan je denken aan valbeveiliging door middel van een harnas en een ankerpunt, maar ook het plaatsen van een kooi om een ladder of het installeren van dakrandbeveiliging. Jezelf vastzetten aan een ankerpunt kan in sommige gevallen voldoende zijn. Toch kleven er vele nadelen aan deze manier van valbeveiliging. Er zijn immers lang niet altijd geschikte ankerpunten te vinden en daarnaast word je ernstig beperkt in je bewegingsvrijheid. In zo’n geval kan dakrandbeveiliging een uitkomst bieden. Met dakrandbeveiliging voorkom je dat je naar beneden kan vallen bij het werken op hoogte en kan je je vrijelijk bewegen over bijvoorbeeld het dak zonder dat je gehinderd wordt door touwen.

Verschillende soorten dakrandbeveiliging

Je kan tegenwoordig dakrandbeveiliging kopen in verschillende soorten en maten. Zo is er een ruime keus in permanente dakrandbeveiliging, maar tijdelijke dakrandbeveiliging of neerklapbare dakrandbeveiliging behoren ook tot de mogelijkheden. Welk type dakrandbeveiliging geschikt is verschilt per klus. Valongelukken behoren tot één van de meest voorkomende ongelukken bij het klussen, vaak met letsel tot gevolg. Verdiep je dus, vóórdat je begint met werken op hoogte, in de verschillende vormen van valbeveiliging en dakrandbeveiliging. Je zult zien dat je veel efficiënter kunt werken als je van tevoren gezorgd hebt voor een veilige werkplek. Met de goeie beschermingsmiddelen kan je dus niet alleen veiliger klussen, maar ook nog eens sneller klussen!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties