De meeste varens komen we tegen in bossen waar ze zich nestelen onder boomtoppen. Toch zijn het deze planten zeer geschikt wanneer ze worden gebruikt in een schaduwrijke tuin. Tuinvarens die tolerant zijn voor de wintertemperatuur kunnen het hele jaar door worden geteeld. Een groot aantal varens is bestand tegen zowel de winterkou als de zomerhitte, waardoor ze bijzonder nuttig in een schaduwrijk landschap. Deze winterhardheid maakt het ook eenvoudig om buitenvarens te verzorgen.

Zoals gezegd groeien varens het beste in een schaduwrijke tuin. Zorg er dus voor dat je ze niet vol in de zon plant. Onderstaand hebben we een aantal prachtige varens voor je samengesteld welke meestal verkrijgbaar zijn bij een tuincentrum.

VENUSHAAR Adiantum pedatum

Venushaar

Adiantum pedatum

Dit is een teer aanvoelende varen die volledig winterhard is. Het loof is zachtgroen van kleur en wordt geel in het najaar. Kan niet goed tegen veel zon en wind.

STEENBREEKVAREN Asplenium trichomanes

Steenbreekvaren

Asplenium trichomanes

Vrijwel altijd wintergroene varen geschikt tussen muren en rotsen. Bladkleur is donker met zwarte bladstelen

WIJFJESVAREN Athyrium filix-femina

Wijfjesvaren

Athyrium filix-femina

Een tot 150cm lange varen met twee- tot drie maal geveerde bladeren. Fijner van structuur dan de mannetjesvaren. Verdraagt wat zon, als de grond voldoende vochtig is. Er bestaan veel cultivars met opvallende afwijkende vormen.

JAPANSE REGENBOOGVAREN Athyrium niponicum “Metallicum”

JAPANSE REGENBOOGVAREN

Athyrium niponicum “Metallicum”

Heel apart gekleurde, tot 30 cm hoge varen. De bladeren zijn zachtgroen, paarsachtig en zilverwit. Onmisbare plant.

DUBBELLOOF Blechnum spicant

DUBBELLOOF

Blechnum spicant

Varen voor zeer vochtige plaatsen. Wintergroen. Er is een groot verschil tussen de steriele en de fertiele bladeren (dubbelloof). De laatste worden wel 50 a 60 cm lang.

CHEILANTHUS LANOSA

Cheilanthus lanosa

Cheilanthus lanosa

Wollig behaarde varen die goed tegen wat zon bestand is. Wordt 2. 530 cm hoog. ‘s Winters dekken, de winterhardheid is matig.

GOUDEN SCHUBBENVAREN

GOUDEN SCHUBBENVAREN

Dryopteris affinis

Sterke, rechtop groeiende varen met leerachtig blad. Wordt tot 100 cm hoog. Houdt s winters lang zijn blad. Heel goed te combineren met andere planten. Er bestaan nogal wat zeer bijzondere cultivars van deze varen.

BREDE STEKELVAREN

BREDE STEKELVAREN

Dryopterìs austriaca

Echte bosvaren, waarvan de bladeren tot 100 à 150 cm lang kunnen worden. Mooi om in grote, oude boomstronk te planten. Er zijn verschillende mooie cultivars

HERFSTVAREN

HERFSTVAREN

Dtyopteris erythrosora

Laat in blad komende varen, jonge bladeren roze tot rood. Wordt 50 à 7 5 cm hoog. Zeer goed met andere soorten te combineren.

Mannetjesvaren

MANNETJESVAREN

Dryopteris filix-mas

Lijkt op wijfjesvaren, maar is wat grover van structuur. Bladveren vaak meer dan 100 cm lang. In kleine tuin eerste klas solitair. Er zijn talloze cultivars zoals ‘Crispa Cristata’, Furcans’ en ‘Barnesii’.

bekervaren

BEKERVAREN

Ook wel trechtervaren, europese struisvaren

Matteuccia struthiopteris

Zeer sterke, tot 1oo tot 150 cm hoge varen die zeer sterk woekert en de tuin ‘doorwandelt’. De fertiele bladeren blijven ’s winters aanwezig.

BOLLETJESVAREN

BOLLETJESVAREN

Onoclea sensibilis

Mooie, sterk woekerende varen die wat zijn ver-schijnìngsvorm betreft nogal afwijkt van andere soorten. Mooi in een moerassig gedeelte van de tuin. Wordt 40 à 70 cm hoog.

KONINGSVAREN

KONINGSVAREN

Osmunda regalis

Ook in België en Nederland in het wild voorkomende varen. Groeit graag langs water of op vochtige grond, hij kan tot 2.00 cm hoog worden, maar blijft meestal lager. Mooie cultivars zijn ‘Purpurascens’ en ‘Undulata’.

TONGVAREN

TONGVAREN

Phyllitis-scolopendrium

Varens met ongedeelde wintergroene bladeren die ook in zeer diepe schaduw nog goed groeien. De lengte van de horizontaal uitstaande bladeren is 30 à 50 cm. Er zijn nogal wat cultivars met min of meer afwijkende bladvorm zoals ‘Undulata’ en ‘Furcata’.

EIKVAREN

EIKVAREN

Polypodium vulgare

Wíntergroene varen die ook in de duinen op droge grond voorkomt. Het is een goede bodembedekker die zelden hoger wordt dan 30 cm.

GLANZENDE NAALDVAREN

GLANZENDE NAALDVAREN

Polystichum aculeatum

Wintergreene varen ‘die glanzend blad bezit‘ dat tweetot driemaal geveerd is. Oude exemplaren kunnen een breedte van 100 cm bereiken; hoogte 50 à 60 Cm.

ZWAARDVAREN

ZWAARDVAREN

Polystichum munitum

Mijn favoriete varen voor de donkere tuin. Deze soort heeft eenmaal geveerde bladeren die donkergroen van kleur zijn”.  Sterke soort, tot 75 cm hoog.

ZACHTE NAALDVAREN

ZACHTE NAALDVAREN

Polystichum setiferum

Varen met zachte, matgroene bladeren di alleen in zachte winters groen blijven. Blad ontwikkelt zich in het voorjaar opvallend mooi, want het is dan viltig behaard. Er is een aan tal zeer fraaie cultivars zoals ‘Proli ferum’, ‘Plumosúm’ en ‘Congestun Thelypteris palustris

MOERASVAREN

MOERASVAREN

Thelypteris palustris

Groeit vooral 0p natte plaatsen, soms zelfs bijna in het water, maar komt ook op drogere plaatsen voor. Meer geschikt voor de wilde tuin. Kan zich onder gunstige omstandigheden sterk uitbreiden. Afhankelijk van de standplaats 25-100 cm hoog.

Deze gids geeft een uitgebreid overzicht van tuinvarens, die varieren van de indrukwekkende boomvarens tot sierlijke, kantachtige venushaarvarens. De beschrijvingen zijn zeer informatief en gaan vergezeld van kweekadviezen en inspirerende foto’s van veel van de meest bijzondere en fraaie leden van deze plantengroep.

Koop bij bol.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *