Varens snoeien, hoe en wanneer doe je dat?

Hoewel varens al lange tijd tot de populairste tuinplanten behoren, zien we ze tegenwoordig ook steeds vaker als kamerplant in menig woonkamer. Heb je ervoor gekozen om prachtige varens in je tuin te plaatsen? Dan wil je ze natuurlijk wel in de beste conditie houden. De meningen zijn verdeeld als het gaat om het snoeien van varens. Hoewel er soms wordt gezegd dat varens in principe niet hoeven te worden gesnoeid, is het voor de gezondheid van je varens wel degelijk goed om de plant in ieder geval één keer per jaar goed te snoeien. Ben je benieuwd hoe en wanneer je varens het best kunt snoeien? In dit artikel vertellen we het je!

De oorsprong van varens

Varens ontstaan uit sporen van varens, en zo planten ze zich voort. De sporen van varens zijn meestal bruin, gemaakt om te landen in een klein stukje mos of rottende bladeren op de grond. Ze hebben geen gespecialiseerde wortelstelsels, maar eerder wortels die uit de onderkant van hun stengels komen. Hun sporen groeien uit tot planten zodra het weer geschikt is voor plantengroei. Gedurende de hele wachttijd hebben varens geen bladeren en kunnen ze niet fotosynthetiseren zoals andere planten. Varens kunnen samengestelde, enkelvoudige of geen bladeren hebben, afhankelijk van welk type ze zijn.

varens snoeien
Varens variëren in grootte van minder dan een centimeter in hoogte tot bijna honderd meter.

Varens zijn er al sinds de tijd van de dinosauriërs en komen bijna overal op aarde voor, met zo'n elfduizend verschillende soorten. Ze zijn uniek omdat ze zoals eerder gezegd geen zaden of bloemen produceren; ze planten zich voort door middel van sporen. Sommige varensoorten hebben felrode of oranje sporen, wat een van de redenen is waarom varens vroeger werden gebruikt om paasmandjes te versieren - nog voor de massaproductie van kunstmatige kleurstoffen. Varens kunnen ook uit hun stronk teruggroeien als ze worden gesnoeid, een eigenschap die aanleiding gaf tot het bijgeloof dat het dragen van een stuk varenwortel de bevalling voor vrouwen zou vergemakkelijken.

Momenteel wordt 15% van alle varensoorten in de wereld bedreigd. Hoewel nog steeds hoog, is dit percentage een verbetering ten opzichte van de jaren tachtig, toen het dichter bij 30% lag. Tegenwoordig zijn varens waardevol in de strijd tegen klimaatverandering. Ze leggen koolstof vast en slaan het op. Ze zijn ook waardevol voor de zuivering van afvalwater.

Varens stekken

Varens stekken zijn een geweldige manier om plezier in de tuin te hebben en uw omgeving een tropische flair te geven. De varens zorgen voor extra kleur en u kunt uw unieke persoonlijkheid met gemak laten zien. Probeer het eens en ontdek deze florale hobby!

Blauwvaren stekjes 3 stuks incl. aardetabletten en kweekbakjes

★★★★★
18,95
Bol.com
as of 10 januari 2024 13:06

Wanneer kan ik varens het best snoeien?

In principe hoef je varens maar één keer per jaar goed te snoeien. Dit kun je het best in het voorjaar doen, omdat je dat goed kunt zien welke takken zijn afgestorven. In principe is het ook geen probleem om in de loop van de zomer de varens nog wat bij te snoeien. Doordat deze plant onder de juiste omstandigheden aardig snel kan groeien, kan je de varens met een extra snoeibeurt in de zomer wat beter in vorm houden. Wil je het snoeien van je varens een jaar overslaan? Ook dat is geen probleem. Hoewel het voor de gezondheid en de vorm van je varens wel beter is om ze in ieder geval één keer per jaar te snoeien, kunnen deze planten ook zonder snoeibeurt prima overleven.

varens snoeien
Tot op heden zijn er wereldwijd ongeveer 10.000 soorten varens wetenschappelijk gedocumenteerd. Deze grote verscheidenheid maakt het moeilijk om ze als groep in te delen.

Hoe moet ik varens snoeien

Het snoeien van varens bestaat voornamelijk uit het afknippen van verdorde bladeren en takken. In principe is het voldoende om dit één keer per jaar te doen, maar je mag ook gerust in de loop van de zomer nieuwe verdorde bladeren wegknippen. Gebruik voor het snoeien van je varens in ieder geval altijd schoon en scherp gereedschap. Voor het snoeien van je varens kun je in principe met een normale tuinschaar uit de voeten, maar een snoeischaar werkt doorgaans net wat fijner.

Na verloop van tijd ontwikkelen varenbladeren knoestige, houtachtige delen. Deze kunnen worden afgeknipt met een heggenschaar of een scherp mes. Als u niet de hele varen wilt verwijderen, maak hem dan voorzichtig los bij de middennerf.

Zieke varens snoeien

Hoewel varens doorgaans niet zo snel ziek worden, is het toch belangrijk om je plant regelmatig op insecten en ziektes te controleren. Als je merkt dat bepaalde bladeren ziek zijn, dan kun je die bladeren het best direct wegknippen. Als je ziet dat meerdere bladeren aan één tak zijn, dan kun je beter de hele tak wegsnoeien. Door dit te doen, voorkom je dat ook de rest van de plant besmet raakt. Heeft je plant last van insecten? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te bestrijden. Gebruik hier bij voorkeur natuurlijke middelen voor, zodat het geen negatieve invloed heeft op de gezondheid van je varens.

varens snoeien
Varens groeien in alle omgevingen, van alpien tot tropisch, maar de meeste soorten verkiezen schaduw of halfschaduw en vochtige omstandigheden.

Verkleurde bladeren bij de varens

Kom je tijdens het snoeien van je varens verkleurde bladeren tegen? Als je gele bladeren bij je varens ziet, dan is dit een teken dat de plant te veel licht krijgt. Verkleurde bladeren komen vooral vaak voor bij kamerplanten. Je kunt in dat geval de kamerplant wat verder van het raam zetten. Als de varens die in je tuin staan ook last hebben van gele bladeren, dan kun je overwegen de plant op een plek met minder zonlicht te plaatsen. Worden de bladeren van je varens bruin? Dan is dit waarschijnlijk een teken dat je varens te veel water krijgen. Geef de plant in dat geval voorlopig geen water. Staan je varens buiten? Zorgt dat dat het regenwater rondom de varens goed weg kan lopen.

Afgesnoeide bladeren van varens direct weggooien

De bladeren van sommige soorten varens kunnen giftig zijn voor mensen en dieren. Het is daarom belangrijk om de afsnoeide bladeren buiten bereik van kinderen huis en huisdieren te houden. Gooi de bladeren van varens bij voorkeur direct na het afsnoeien weg.

Kort samengevat

Hoewel je varens in principe niet hoeft te snoeien, is het toch aan te raden om in ieder geval één keer per jaar dode bladeren en takken te verwijderen. Je kunt hiervoor een eenvoudige tuinschaar of snoeischaar gebruiken. Als je merkt dat de plant ziek is of last heeft van insecten, dan is het wel belangrijk om de besmette bladeren te verwijderen. Als je verkleurde bladeren bij je varens opmerkt, dan kan dit een teken zijn dat de plant te veel licht (gele bladeren) of te veel water krijgt (bruine bladeren). De bladeren van varens kunnen giftig zijn. Houd de afgesnoeide bladeren daarom altijd buiten bereik van huisdieren en kinderen.


5 1 stem
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties