Vaatwasmachine inbouwen

Zelf een vaatwasmachine inbouwen en aansluiten

De gevorderde klussers onder ons die zelf een keuken plaatsen, zullen ook een aantal inbouwtoestellen moeten installeren. Een van de toestellen die daar ongetwijfeld deel van uitmaakt, is de vaatwasmachine. Een vaatwasmachine inbouwen, mag op het eerste zicht dan wel moeilijk lijken toch is een vaatwasmachine installeren een behoorlijk eenvoudige klus met onderstaande richtlijnen als uw gids. Vaatwasmachines werden vroeger al gauw aanzien als energie- en watervretende machines die niet opwogen tegen een gewone handwas.

Toch zijn er, denken we maar aan de A, A+ en A++ labels, vandaag de dag heel wat efficiëntere vaatwasmachines op de markt die zelfs minder verbruiken dan een klassieke handafwas. Een vaatwasmachine aansluiten, bespaart u daardoor niet alleen heel wat werk maar ook heel wat energie en dus geld.

Een vaatwasmachine uitkiezen

Als eerste stap zult u een keuze moeten maken uit de drie types vaatwasmachines die er op de markt zijn.

  • Zo zijn er de inbouw vaatwasmachines die u bouwt in de al bestaande keuken. U kiest dan zelf welke vaatwasmachine u wenst maar de vaatwasmachine zal dan wel in het oog springen en soms afsteken ten opzichte van de rest
    van de keuken.
  • U kunt er natuurlijk ook voor opteren om een geïntegreerde vaatwasmachine te installeren. Zulke vaatwasmachines beschikken over de mogelijkheid om een paneel te plaatsen dat overeenkomt met de kleur en het materiaal van de rest van de keuken. Het enige wat nog wel zichtbaar blijft, is het bedieningstuk van de vaatwasmachine.
  • Wilt u een volledig ingewerkte vaatwasmachine, dan kunt u best een vaatwasmachine inbouwen die volledig geïntegreerd is. Hierbij ziet u amper het verschil tussen de vaatwasmachine en de rest van de keuken. Het bedieningspaneel zit volledig ingewerkt in de deur en is enkele langs de bovenkant zichtbaar als de deur wordt geopend.

Een condensatiestrip plaatsen

We veronderstellen natuurlijk dat u uw keuken zo heeft geïnstalleerd dat de vaatwasmachine perfect in de keuken kan gebouwd worden. Is dit het geval dan kunt u best beginnen met het aanbrengen van zogenaamde condensatiestrips of gewone plastiek strips die, met behulp van schroeven, tegen de onderkant van het werkblad worden bevestigd. Ze worden vooraan in de opening aangebracht en beschermen uw werkblad tegen de vochtige stoom die bij het openen van de vaatwasmachine vrijkomt.

De vaatwasmachine waterpas plaatsen

Heel belangrijk bij het installeren van een vaatwasmachine is het waterpas zetten van de machine. Bij de meeste machines worden stelpoten meegeleverd die onderaan de vaatwasmachine kunnen gemonteerd worden. Plaats de machine voor de opening waar ze moet ingebouwd worden en zet ze met behulp van de pootjes waterpas zodat ze netjes onder het werkblad past.

De wateraanvoer regelen

Bij het aansluiten van een vaatwasmachine zijn 2 zaken belangrijk: een waterkraan voor de aan- en afvoer van water en natuurlijk een stopcontact om de vaatwasmachine aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. De vaatwasmachine bevindt zich meestal in de nabijheid van de al aanwezige spoelbak zodat handig gebruik kan gemaakt worden van de wateraanvoer om een aftakking te maken naar de vaatwasmachine. Maak nu aan de achterzijde twee gaten waardoor u de aan- en afvoerleiding kan trekken. Trek de leidingen erdoor heen maar houd wel in het achterhoofd dat de aanvoerslang meestal over aan aquastop beschikt, die het water tegenhoudt als er een lek is, waardoor de slang groter is dan een normale slang. Trek dus eerst deze leiding door het gat alvorens over te gaan tot de elektriciteitskabel met de stekker en nadien de afvoer. De koudwaterleiding wordt meestal voorzien van een verontreinigingsfilter. Is deze geplaatst dan kan je ze aansluiten met de koudwaterleiding.

De waterafvoer- en elektriciteitsleiding

De sifon van uw spoelbak is normaal voorzien van een extra aansluitmogelijkheid voor de afvoerleiding van uw vaatwasmachine. Neem de afvoerleiding van uw vaatwasmachine en sluit ze aan op deze sifon. De afvoerslang moet verticaal de machine verlaten en aangesloten worden op de spoelbaksifon op 30 à 80 cm van de grond. Eventueel kunt u ook gebruik maken van afvoerbochten, de slang mag namelijk niet ingekort maar ook niet geknikt worden. Nadien kunt u verder gaan met het installeren van de vaatwasmachine en de vaatwasmachine aansluiten op het stopcontact.

De afwerking

De laatste stap van het inbouwen van een vaatwasmachine is natuurlijk de afwerking. Schuif de vaatwasmachine geleidelijk aan in de opening terwijl u ook de leidingen netjes door de gaten trekt. Zorg ervoor dat de leidingen nergens komen vast te zitten. Voor vele inbouw vaatwasmachines komt nu een neppaneel of – deur met daarboven eventueel een lade. Bij het combineren van een deur en een lade zorgt u er best voor dat ze strak verbonden zijn met metalen verbindingssteunen. Neem de deur en markeer op de deur de plaats waar de steuntjes moeten bevestigd worden. Schroef de steunen nu op de deur en monteer de handgrepen. Druk nu de steunen in de daarvoor voorziene openingen van de vaatwasmachine. Het installeren van de vaatwasmachine is nu voltooid!

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
van wetten
van wetten
7 jaren geleden

Ik heb een ruimte onder de keuken H 85 Br 80 D 57 daar heeft vroeger een wasmachine gestaan,daar wil ik nu een vaatwasser plaatsen maar er zitten 2 deurtjes van 40 cm br voor die ik wil laten zitten om het aanzicht het zelfde te houden,Is het mogelijk als ik de 2 deurtjes open doe ,dat ik dan pas de klep van de vaatwasser open maak,er moet ook een handgreep in de klep van de vaatwasser zitten, geen greep op de klep dat scheelt weer ruimte.De diepte van kast is maar 57 cm Dus geen deur op de klep monteren.Indien kan ik de ruimte aanpassen aan de zijkanten tot 60 cm Br. Wat voor een vaatwasser is daar voor geschikt , want je krijg welke winkel je ook in gaat zoveel verschillende meningen te horen.