Zelf je vloerverwarming instellen
Steeds meer en meer mensen kiezen voor het plaatsen van een vloerverwarming. Ze bieden vooral in badkamers en woonkamers een aangename warmte en kunnen perfect in combinatie met klassieke radiatoren werken. Na het eigenlijke plaatsen van het systeem moet men ook de vloerverwarming instellen. Met onderstaande instructies wordt dit een fluitje van een cent.
Stap voor stap inregelen vloerverwarming
Voordat u de vloerverwarming kunt inregelen, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de aanwezige groepsafsluiters en het zogenaamde voetventiel volledig open worden gezet.
Zorg er bovendien voor dat de radiatoren in de ruimte volledig afstaan. We gaan namelijk de vloerverwarming inregelen en kunnen daarbij andere externe warmtebronnen best uitschakelen.
U kunt nu overgaan tot het instellen van de vloerverwarming. Draai de thermostaat volledig open zodat u zeker een warmteboost mag verwachten, beter wat teveel dan te weinig. Na de thermostaat draait u ook de thermostatische regelknop open. Deze mag flink opengedraaid worden maar mag de 50°C niet overstijgen. Geef het systeem de tijd om warm te worden en controleer ook regelmatig of de waterleidingen naar de verdeler warmte beginnen afgeven. Via de regelknop verwarmt u stelselmatig totdat de temperatuur van het verwarmde water in de verdeler een 40°c heeft bereikt. Afhankelijk van de grootte van de ruimte zult u de warmte na verloop van tijd ook voelen wegvloeien via de afvoer. Is dit het geval dan is uw vloerverwarming ingeregeld.
Mogelijke problemen en hun oplossingen

Heeft u bovenstaande instructie gevolgd maar wordt de vloerverwarming toch niet warm dan gaat u best even na of de waterleiding die naar de verdeler loopt wel is warm geworden. Blijkt deze leiding nog koud te zijn dan is het best om even na te gaan of uw ketel wel brandt. Brandt de ketel maar blijft de leiding koud, ga dan even na of het bovenste gedeelte van uw verdeler warm is geworden en/of de groepsafsluiters en het ventiel volledig zijn opengedraaid. Zoals ook eerder vermeld, mag de temperatuur ook de 50°C niet overschrijden omdat het interne beveiligingssysteem er dan voor zorgt dat de pomp blokkeert.
Hebt u nog steeds koude leidingen dan verwijdert u best even de regelknop zodat u met een tang het ventielpinnetje manueel kan indrukken. Het zou kunnen dat deze pin vast zat. Voelt u de warmte door de koker van de verdeler stromen dan ligt het probleem waarschijnlijk bij een kapotte regelknop of aan het feit dat de regelknop niet goed op het ventiel was bevestigd. Ervaart u na al het bovenstaande toch nog problemen dan zit er niets anders op dan uw systeem hydraulisch op gang te trekken zodat u de vloerverwarming kan inregelen. Sommige verdelers worden namelijk te ver van de ketel gemonteerd.
Hydraulisch het vloerverwarmingsysteem op gang trekken

Om de zuigkracht van het gehele circuit te vergroten, is het nodig dat u het voetventiel dat zich links bovenaan bevindt, gaat verwisselen met de blinde stop rechts onderaan. Hierdoor creëert u een directe verbinding tussen de verdeler van de pomp en de CV ketel pomp. Voor het verdere inregelen van de vloerverwarming vormt u zich nu best een beeld van hoe het water doorheen het systeem loopt. U zult dan opmerken dat door het verwisselen van het voetventiel het geleverde warme water door het voetventiel rechts onderaan binnenkomt en onmiddellijk de verdeler weer verlaat rechts bovenaan zonder langs de groepen te gaan.
U kunt dit eenvoudig controleren door na te gaan of het water van de aanvoer even warm is dan het water van de afvoer. Is dit het geval dan moet u nog een extra stap ondernemen alvorens u de vloerverwarming kunt instellen. Neem een van de groepen in een hand en knijp tegelijkertijd het voetventiel links onderaan. Van zodra u warm water in de groep voelt stromen, functioneert de verdeler optimaal en kunt u zonder verdere problemen de vloerverwarming inregelen.
Onze tips voor uw vloerverwarming
bespaar energie met de Eco Vloerverwarming Pompschakelaar
De automatische pompschakelaar zal de circulatiepomp van de vloerverwarming inschakelen als de temperatuur van het aangevoerde CV-water vanuit de ketel hóger is dan de ingestelde temperatuur (bij warmtevraag) en uitschakelen als deze lager is dan de ingestelde temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de pomp niet 24 uur per dag ingeschakeld is en dat kan aanzienlijk in de energiekosten schelen.
Normaal gesproken draait de pomp van de vloerverwarming het hele jaar door, ongeacht of de verwarming aan staat of niet. Als uw pomp 70 Watt verbruikt en het hele jaar draait kost u dit al snel €160,- per jaar. Met de pompschakelaar kunt u €80 per jaar besparen op deze kosten. Zo verdient u de pompschakelaar voor de vloerverwarming binnen één jaar terug.
ECO Pump Switch HY-02 Vloerverwarming Pompschakelaar
Kenmerken
Vermogen | 2,5 W |
Dikte | 40 mm |
Gewicht | 0,279 kg |
Garantie | 3 jaar |
Met de pompschakelaar hoeft u alleen maar de pompschakelaar, die heel eenvoudig te installeren is, aan te sluiten op het stopcontact en de stekker van de verdeler in de pompschakelaar te steken.
Is de beveiliging van 50c altijd aanwezig of is dit afhankelijk per apparaat ? Mijn vloerverwarming wordt geregeld door een apparaat wat overeenkomt met die op de afbeelding.
Tevens staat in de handleiding van mijn cv dat de temperatuur van het water 80c moet zijn. Is dit schadelijk ?
hoe hoog moet de thermostaat staan voor de vloerverwarming
Dat hangt een beetje af van je eigen voorkeur, maar normaal gesproken zet je de thermostaat rond de 18C. Zodra je naar bed gaat kun je de verwarming 5C lager zetten. Maar dit hangt ook af van hoe snel alles opwarmt.
Zou u ons helpen?
We hebben een ketel met combinatie van vloerverwarming en radiatoren.
De probleem is met warm water.
Als ik klaar ben met warm water, worden langzamerhand de vloerverwarming en radiatoren koud.
Sinds dit situatie, moet ik de knop voor warm water aan/uit zetten in de ketel, anders hebben we koud in de alle kamers.
Hallo Roberto, 80 graden Celsius is te hoog. Dat is de gemiddelde aanvoertemperatuur bij alleen radiatoren. Bij vloerverwarming ligt de aanvoer temperatuur ongeveer de helft lager, bij ongeveer 45 graden. Bij deze hoge aanvoertemperatuur kan de vloerverwarming niet snel genoeg zijn warmte kwijt, hierdoor gaat de ketel “pendelen”
En hierdoor in storing kan vallen. Het beste is om het vermogen van de ketel 20% te verlagen en de aanvoer op ongeveer 45 tot 50 graden te zetten. Ook een te hoge aanvoertemperatuur kan slecht zijn voor de buizen van de vloerverwarming en tot lekkage leiden.
is er iemand die mij kan helpen bij het instellen van de vloerverwarming in Utrecht? Ik wil er graag voor betalen want ik krijg nu torenhoge rekeningen. Het kastje en de pomp zijn precies zoals bovenstaande afbeeldingen.
LS.
Ik heb een redelijk oud systeem met 2 groepen: een van de groepen wordt niet meer echt warm en vorig jaar heb ik doorgespoeld. daarna beter. Nu lijkt het systeem ontregeld en heb ik geen tekening meer of handleiding. kunt U daarin voorzien. Ik probeer een foto te sturen. Boven de unit heb ik een bypass met regelknop. wat is de functie van de knop na de thermostaat knop? In mijn herinnering mag ik opstoken tot Pim. 37 gr. Mijn verwarming gekocht bij Verkaart, Lelystad.
Probleem !!!Wij hebben een 4-punt unit,deze wordt tot aan de verdeler,thermostaat warm.Daarna handwarm ideeën??
Als je geen warmwater krijgt op cv. kijk dan eens of de thermostaatafsluiters en de 3-wegklep bewegen. Dit doe je door de thermostaatkop los te maken en de pin op de afsluiter een paar keer goed in te drukken en te laten doorstromen. De 3-weg klep regelt het omschakelen tussen cv en warm water levering. Deze zit soms vast en dan wordt vaak de klep of het binnenwerk vervangen. Soms zit de 3-weg klep verkeerd omgebouwd, dat kan tot flinke problemen leiden. De aanvoer temperatuur op de vloerverderler mag niet boven de 50 graden komen (anders schakelt de pomp op de vloerverdeler uit). Normaal instelling 35 tot 45 graden. Warm tapwater 65 graden aanvoer ivm bacteriegroei en legionella, circulerend via pomp in retourleiding naar boiler/ ketel.
Ik ga vloerverwarming in m’n huis aanleggen. Waarom zo moeilijk, kan ik niet gewoon een aftakking vanaf vanaf de verdeler bij de ketel aanleg en een extra 45 graden thermostaatknop in de vloerverwarmingleiding plaatsen. Ik bedoel zou ik een extra radiator plaatsen zou het toch ook zo werken?
@Peter: “Kan ik niet gewoon aftakken van cv leiding ?”
Nee, bij vloerverwarming is het van belang dat de aanvoer temperatuur niet boven 50 gr C komt. Als je rechtstreeks aftakt van de hoofdleiding, en als er dan een sensor kapot is. stop je misschien wel 80 graden in het systeem. De slangen en de (smeer)vloer zijn niet geschikt voor hoge temperaturen. Daarom wordt de vloergroep standaard uitgevoerd als een mengende verdeler met eigen circulatiepomp. Boven 50 gr C schakelt de maximaal thermostaat de pomp uit.
Ik zou van dit standaard ontwerp niet afwijken ook al lijkt het ingewikkeld. Je kunt het basisprincipe vinden in de handleiding van de CV-ketel of op een website van een leverancier (WTH bijvoorbeeld). Denk ook aan de bypass (drukventiel) op afstand van de ketel.
Als je alleen vloerverwarming en geen radiatoren hebt in huis kun je de aanvoer temperatuur van de ketel in cv-bedrijf wellicht terugschroeven naar 60 graden (meer flow). Dat is goed voor het energieverbruik (bij HR ketel). Dit kan misschien ook als je grotere radiatoren selecteert. Het ontwerp dan laten controleren door installateur i.v.m. afstemming temperatuurtraject op ketelselectie en leidingberekening. Open verdeler met pomp bij ketel en grotere transportleidingen.
Mvg, Wiechert
Nog even een aanvulling: voor vloerverwarming heb je altijd een verdeler/ verzamelaar nodig. Als je meer wilt weten zoek dan eens wat informatie op internet. Misschien vind je daar nog handige tips / belangrijke aandachtspunten voor beheer en onderhoud van je systeem.
heb pas vloerverwarming en op elke kring staat zo’n glaasje voor de doorstroming.
Hoeveel moeten deze staan voor een optimaal gebruik
alvast bedankt voor de reactie
De aanvoer temperatuur van onze vloerverwarming is regelmatig kouder dan de afvoer temperatuur. Aanvoer staat dan op 40 gragden en de afvoer op 50 graden.
waar ligt dit aan en is dit schadelijk.
hoor graag van u
joop
Hallo Joop,
Als de aanvoer temperatuur regelmatig kouder is dan de afvoer temperatuur van uw vloerverwarming, dan ligt dit mogelijk aan een verstopping in de leidingen of aan een te kleine circulatiepomp. Het kan ook betekenen dat de vloerverwarming niet optimaal functioneert en dat er verlies is van warmte tussen de aanvoer en de afvoer.
Dit is niet schadelijk voor de vloerverwarming zelf, maar het kan betekenen dat de verwarming niet effectief is en niet voldoende warmte levert. Het resultaat kan zijn dat de vloerverwarming niet voldoende warmte produceert en de kamers niet warm genoeg zijn.
Ik raad u aan een vakman te raadplegen om uw verwarming te inspecteren en te repareren, indien nodig. Zo kunt u ervoor zorgen dat de verwarming effectief en efficiënt functioneert.