5 3 votes
Artikelbeoordeling

ZELF JE VLOERVERWARMING INSTELLEN

Steeds meer en meer mensen kiezen voor het plaatsen van een vloerverwarming. Ze bieden vooral in badkamers en woonkamers een aangename warmte en kunnen perfect in combinatie met klassieke radiatoren werken. Na het eigenlijke plaatsen van het systeem moet men ook de vloerverwarming instellen. Met onderstaande instructies wordt dit een fluitje van een cent.

STAP VOOR STAP INREGELEN VLOERVERWARMING

Voordat u de vloerverwarming kunt inregelen, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de aanwezige groepsafsluiters en het zogenaamde voetventiel volledig open worden gezet.

Zorg er bovendien voor dat de radiatoren in de ruimte volledig afstaan. We gaan namelijk de vloerverwarming inregelen en kunnen daarbij andere externe warmtebronnen best uitschakelen.

U kunt nu overgaan tot het instellen van de vloerverwarming. Draai de thermostaat volledig open zodat u zeker een warmteboost mag verwachten, beter wat teveel dan te weinig. Na de thermostaat draait u ook de thermostatische regelknop open. Deze mag flink opengedraaid worden maar mag de 50°C niet overstijgen. Geef het systeem de tijd om warm te worden en controleer ook regelmatig of de waterleidingen naar de verdeler warmte beginnen afgeven. Via de regelknop verwarmt u stelselmatig totdat de temperatuur van het verwarmde water in de verdeler een 40°c heeft bereikt. Afhankelijk van de grootte van de ruimte zult u de warmte na verloop van tijd ook voelen wegvloeien via de afvoer. Is dit het geval dan is uw vloerverwarming ingeregeld.

Mogelijke problemen en hun oplossingen

verdeler vloerverwarming

verdeler vloerverwarming

Hebt u bovenstaande instructie gevolgd maar wordt de vloerverwarming toch niet warm dan gaat u best even na of de waterleiding die naar de verdeler loopt wel is warm geworden. Blijkt deze leiding nog koud te zijn dan is het best om even na te gaan of uw ketel wel brandt. Brandt de ketel maar blijft de leiding koud, ga dan even na of het bovenste gedeelte van uw verdeler warm is geworden en/of de groepsafsluiters en het ventiel volledig zijn opengedraaid. Zoals ook eerder vermeld, mag de temperatuur ook de 50°C niet overschrijden omdat het interne beveiligingssysteem er dan voor zorgt dat de pomp blokkeert.

Hebt u nog steeds koude leidingen dan verwijdert u best even de regelknop zodat u met een tang het ventielpinnetje manueel kan indrukken. Het zou kunnen dat deze pin vast zat. Voelt u de warmte door de koker van de verdeler stromen dan ligt het probleem waarschijnlijk bij een kapotte regelknop of aan het feit dat de regelknop niet goed op het ventiel was bevestigd. Ervaart u na al het bovenstaande toch nog problemen dan zit er niets anders op dan uw systeem hydraulisch op gang te trekken zodat u de vloerverwarming kan inregelen. Sommige verdelers worden namelijk te ver van de ketel gemonteerd.Hydraulisch het vloerverwarmingsysteem op gang trekken

instellen vloerverwarming

instellen vloerverwarming

Om de zuigkracht van het gehele circuit te vergroten, is het nodig dat u het voetventiel dat zich links bovenaan bevindt, gaat verwisselen met de blinde stop rechts onderaan. Hierdoor creëert u een directe verbinding tussen de verdeler van de pomp en de CV ketel pomp. Voor het verdere inregelen van de vloerverwarming vormt u zich nu best een beeld van hoe het water doorheen het systeem loopt. U zult dan opmerken dat door het verwisselen van het voetventiel het geleverde warme water door het voetventiel rechts onderaan binnenkomt en onmiddellijk de verdeler weer verlaat rechts bovenaan zonder langs de groepen te gaan.

U kunt dit eenvoudig controleren door na te gaan of het water van de aanvoer even warm is dan het water van de afvoer. Is dit het geval dan moet u nog een extra stap ondernemen alvorens u de vloerverwarming kunt instellen. Neem een van de groepen in een hand en knijp tegelijkertijd het voetventiel links onderaan. Van zodra u warm water in de groep voelt stromen, functioneert de verdeler optimaal en kunt u zonder verdere problemen de vloerverwarming inregelen.

Uitlegvideo: Energiebesparende pompschakelaar

Onze tips voor uw vloerverwarming

blank

Eco Vloerverwarming Pompschakelaar

De automatische pompschakelaar zal de circulatiepomp van de vloerverwarming inschakelen als de temperatuur van het aangevoerde CV-water vanuit de ketel hóger is dan de ingestelde temperatuur (bij warmtevraag) en uitschakelen als deze lager is dan de ingestelde temperatuur. Dit zorgt ervoor dat de pomp niet 24 uur per dag ingeschakeld is en dat kan aanzienlijk in de energiekosten schelen.

blank

Pompschakelaar vloerverwarming

Normaal gesproken draait de pomp van de vloerverwarming het hele jaar door, ongeacht of de verwarming aan staat of niet. Als uw pomp 70 Watt verbruikt en het hele jaar draait kost u dit al snel €140,- per jaar. Met de pompschakelaar kunt u €69 per jaar besparen op deze kosten. Zo verdient u de pompschakelaar voor de vloerverwarming binnen één jaar terug.

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
15 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
roberto
Gast
roberto
6 jaren geleden

Is de beveiliging van 50c altijd aanwezig of is dit afhankelijk per apparaat ? Mijn vloerverwarming wordt geregeld door een apparaat wat overeenkomt met die op de afbeelding.

Tevens staat in de handleiding van mijn cv dat de temperatuur van het water 80c moet zijn. Is dit schadelijk ?

schellenbach
Gast
schellenbach
6 jaren geleden

hoe hoog moet de thermostaat staan voor de vloerverwarming

Jelle
Gast
Jelle
6 jaren geleden

Zou u ons helpen?

We hebben een ketel met combinatie van vloerverwarming en radiatoren.

De probleem is met warm water.

Als ik klaar ben met warm water, worden langzamerhand de vloerverwarming en radiatoren koud.

Sinds dit situatie, moet ik de knop voor warm water aan/uit zetten in de ketel, anders hebben we koud in de alle kamers.

Servicemonteur
Gast
Servicemonteur
6 jaren geleden

Hallo Roberto, 80 graden Celsius is te hoog. Dat is de gemiddelde aanvoertemperatuur bij alleen radiatoren. Bij vloerverwarming ligt de aanvoer temperatuur ongeveer de helft lager, bij ongeveer 45 graden. Bij deze hoge aanvoertemperatuur kan de vloerverwarming niet snel genoeg zijn warmte kwijt, hierdoor gaat de ketel “pendelen”
En hierdoor in storing kan vallen. Het beste is om het vermogen van de ketel 20% te verlagen en de aanvoer op ongeveer 45 tot 50 graden te zetten. Ook een te hoge aanvoertemperatuur kan slecht zijn voor de buizen van de vloerverwarming en tot lekkage leiden.

stan
Gast
stan
6 jaren geleden

is er iemand die mij kan helpen bij het instellen van de vloerverwarming in Utrecht? Ik wil er graag voor betalen want ik krijg nu torenhoge rekeningen. Het kastje en de pomp zijn precies zoals bovenstaande afbeeldingen.

Rm van elderen
Gast
Rm van elderen
6 jaren geleden

LS.
Ik heb een redelijk oud systeem met 2 groepen: een van de groepen wordt niet meer echt warm en vorig jaar heb ik doorgespoeld. daarna beter. Nu lijkt het systeem ontregeld en heb ik geen tekening meer of handleiding. kunt U daarin voorzien. Ik probeer een foto te sturen. Boven de unit heb ik een bypass met regelknop. wat is de functie van de knop na de thermostaat knop? In mijn herinnering mag ik opstoken tot Pim. 37 gr. Mijn verwarming gekocht bij Verkaart, Lelystad.

Laurens Reus
Gast
Laurens Reus
6 jaren geleden

Probleem !!!Wij hebben een 4-punt unit,deze wordt tot aan de verdeler,thermostaat warm.Daarna handwarm ideeën??

Wiechert
Gast
Wiechert
5 jaren geleden

Als je geen warmwater krijgt op cv. kijk dan eens of de thermostaatafsluiters en de 3-wegklep bewegen. Dit doe je door de thermostaatkop los te maken en de pin op de afsluiter een paar keer goed in te drukken en te laten doorstromen. De 3-weg klep regelt het omschakelen tussen cv en warm water levering. Deze zit soms vast en dan wordt vaak de klep of het binnenwerk vervangen. Soms zit de 3-weg klep verkeerd omgebouwd, dat kan tot flinke problemen leiden. De aanvoer temperatuur op de vloerverderler mag niet boven de 50 graden komen (anders schakelt de pomp op… Lees verder »

Peter
Gast
Peter
5 jaren geleden

Ik ga vloerverwarming in m’n huis aanleggen. Waarom zo moeilijk, kan ik niet gewoon een aftakking vanaf vanaf de verdeler bij de ketel aanleg en een extra 45 graden thermostaatknop in de vloerverwarmingleiding plaatsen. Ik bedoel zou ik een extra radiator plaatsen zou het toch ook zo werken?

Wiechert
Gast
Wiechert
5 jaren geleden

@Peter: “Kan ik niet gewoon aftakken van cv leiding ?” Nee, bij vloerverwarming is het van belang dat de aanvoer temperatuur niet boven 50 gr C komt. Als je rechtstreeks aftakt van de hoofdleiding, en als er dan een sensor kapot is. stop je misschien wel 80 graden in het systeem. De slangen en de (smeer)vloer zijn niet geschikt voor hoge temperaturen. Daarom wordt de vloergroep standaard uitgevoerd als een mengende verdeler met eigen circulatiepomp. Boven 50 gr C schakelt de maximaal thermostaat de pomp uit. Ik zou van dit standaard ontwerp niet afwijken ook al lijkt het ingewikkeld. Je… Lees verder »

Wiechert
Gast
Wiechert
5 jaren geleden

Nog even een aanvulling: voor vloerverwarming heb je altijd een verdeler/ verzamelaar nodig. Als je meer wilt weten zoek dan eens wat informatie op internet. Misschien vind je daar nog handige tips / belangrijke aandachtspunten voor beheer en onderhoud van je systeem.

diedrich
Gast
diedrich
4 jaren geleden

heb pas vloerverwarming en op elke kring staat zo’n glaasje voor de doorstroming.
Hoeveel moeten deze staan voor een optimaal gebruik

alvast bedankt voor de reactie

Joop Hoogeveen
Gast
Joop Hoogeveen
9 maanden geleden

De aanvoer temperatuur van onze vloerverwarming is regelmatig kouder dan de afvoer temperatuur. Aanvoer staat dan op 40 gragden en de afvoer op 50 graden.
waar ligt dit aan en is dit schadelijk.
hoor graag van u
joop

PTAMERUS
Gast
PTAMERUS
8 dagen geleden

Wat een rampzalig stuk. Waterleiding om de vloerverwarming te voeden !!!???

5 3 votes
Artikelbeoordeling