Tuinonderhoud voor een gezonde tuin

Als je de tuin gezond wilt houden is het van groot belang dat het tuinonderhoud goed en regelmatig wordt uitgevoerd. Waarom dit moet gebeuren heeft verschillende redenen. Hieronder kun je lezen waarom dit van belang is en waarom het niet goed onderhouden van een tuin kan leiden tot een tuin die niet meer te redden is.

Tuinonderhoud is in de meeste gevallen zelf uit te voeren, maar voor sommige klussen is het van tijd tot tijd toch handig om een professional zoals een hovenier in te schakelen. Ook wanneer je geen tijd of zin hebt, biedt een professionele tuinman de oplossing. Vaak zijn de prijzen voor tuinonderhoud ook goed te overzien.

Overbegroeiing in de tuin

Wanneer een tuin niet bijtijds bijgehouden wordt is er de kans dat beplanting overgroeid wordt door ander groen in uw tuin. Het gevolg hiervan is dat er geen zon meer kan komen bij het overbegroeide groen. Vaak ontstaat er zon tekort rondom struiken omdat de meeste struiken snel en weelderig groeien, struiken snoeien is dan de enige oplossing om het gevaar van overbegroeiing tegen te gaan.

Het meeste groen heeft natuurlijk zonlicht nodig en zal zonder zonlicht dood gaan. Het is dus belangrijk om te weten welke begroeiing in uw tuin zon nodig heeft en hoeveel zonuren per dag dit nodig heeft. Met deze informatie kunt u beslissen welke begroeiing gesnoeid moet worden ten behoeve van de planten die dreigen zonder voldoende zonlicht te komen zitten.

Tuinonderhoud

Bemesting van tuin

Omdat planten de energie om te groeien en bloeien voor een groot gedeelte uit de bodem halen is het van belang dat er voldoende voeding in de bodem aanwezig is. Bemesting is de manier om de bodem voedzaam te houden. Wanneer er niet met enige regelmaat bemest wordt in de tuin is er kans dat de bodem arm wordt en dus de planten niet meer kan voeden.

Voeding van de bodem kan met verschillende producten, er is organische- en kunstmest en dat komt in korrelvorm of in vloeibare vorm. De keuze is geheel aan u, alle producten vervullen de functie van tuin bemesten goed.

Het bemesten van de tuin kan het best in het voorjaar gedaan worden, dan ontwikkelen planten zich het snelst en kunnen ze wel wat hulp gebruiken. In de herfst en winter hoeft er uberhaubt geen voeding toegevoegd te worden aan de beplanting omdat de groei van planten dan geheel stopt.

Gazon onderhouden

Als er een gazon aanwezig is in de tuin moet deze ook goed worden bijgehouden. Je wilt immers geen mos en onkruid tussen je gazon hebben. Ook moet het gazon met regelmaat gemaaid worden om dit op de juiste lengte te houden.

Om mos tegen te gaan kan er kalk gestrooid worden in de maanden februari en maart en het maaien dient te gebeuren wanneer dit nodig is. Daarnaast kan er in het voorjaar bemesting toegediend worden om het gazon optimaal te laten profiteren van de lente, de periode wanneer het gaat groeien.

Onderhoud aan de vijver

De vijver is weer een heel verhaal apart. Een gemiddelde vijver heeft gewoon bijzonder veel onderhoud nodig. Het is zaak dat de vijver voldoende in beweging is, er niet teveel alg in groeit, dat de vijver helder is en dat er voldoende zuurstof in het water aanwezig is. Je begrijpt dat niet iedereen in staat is om de eigen vijver te onderhouden. Vaak wordt er eens in de zoveel tijd een professional ingeschakeld om de vijver te onderhouden.

Tuinonderhoud
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties