Snoeien en tuinieren rond de langste dag

Sommige werkzaamheden in de tuin worden gekoppeld aan de kalender. Neem bijvoorbeeld de onder tuinierders beruchte IJsheiligen. Tot en met de IJsheiligen (11 t/m 15 mei) is het verstandig om de weerberichten goed in de gaten te houden. De kans op nachtvorst is dan namelijk nog steeds aanwezig. Zelfgekweekte of net aangeschafte éénjarige tuinplanten kunnen door deze late nachtvorst flink aangetast worden. Na de IJsheiligen richten we ons weer op een andere dag. De langste dag wel te verstaan. Wat is er dan allemaal zo belangrijk? En waar moeten we rekening mee houden? U leest er alles over in onderstaand artikel.

Wat is de langste dag?

De langste dag, ook wel zomerpunt genoemd, valt op het noordelijke halfrond rond 21 juni en wordt bepaald door het moment waarop de zonnewende plaatsvindt. Dit is het hoogste noordelijkste punt van de zonnebaan, recht tegenover het winterpunt. Zelden is dit precies op de 21e. Vaker valt het er één of meerdere dagen voor. Een enkele keer is het op 22 juni. In Nederland houden we 21 juni aan als de langste dag van het jaar én het begin van de zomer.

Zomer Tuinieren Tips
Wat is de langste dag? Philip Bosma, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons. Photo has not been adjusted

Wat betekent de langste dag in de tuin?

Als na een lange winter de dagen langer worden en de temperaturen stijgen, begint de plantengroei ook op gang te komen. Eerst gaat dit nog langzaam, maar richting de zomer, zo in de maanden mei en juni, kan de groei fors zijn. Vaste planten die, bovengronds, volledig opnieuw aan het tuinseizoen moeten beginnen maken een enorme groeispurt door. Ook aan hagen en snoeivormen is goed te zien dat dit een groeizaam seizoen is.

Deze enorme groeidrift neemt na de langste dag weer sterk af. De groei is natuurlijk niet helemaal verdwenen, maar het gaat allemaal niet meer zo snel.

Hoe kunt u gebruik maken van deze kennis?

Als u weet hoe e.e.a. in zijn werk gaat, dan kunt u daar met uw tuinwerkzaamheden rekening mee houden. Er zijn een aantal tips om op een handige manier in te spelen op deze kennis van de natuur. Houdt daarbij de 21e juni aan als richtlijn. Het is natuurlijk géén harde datum. Zo simpel laat de natuur zich natuurlijk niet leiden door de mens!

Tuinwerkzaamheden rond de langste dag

Hagen snoeien

Vroeg in het seizoen groeien de hagen enorm. Als u rond de langste dag de hagen voor de eerste maal snoeit, dan kan vaak volstaan worden met een eenmalige snoeibeurt. Hoogstens hoeft u dan in september nog een klein snoeirondje te houden om de hagen strak de winter in te laten gaan. De hagen zullen zich na die eerste grondige knipbeurt in juni vervolgens in de loop van de zomer weer goed herstellen en een beetje aangroeien.

Snoeit u eerder, in mei of juni, dan zit u nog midden in het groeizame seizoen. De planten zullen, mede gestimuleerd door het snoeiwerk, een sterke groei vertonen. Om de hagen strak te houden is een tweede knipbeurt dan zeker nodig.

Kies voor het knippen van de hagen, voor een bewolkte dag. Dit maakt de kans op verbranding van de snoeiplekken minder. Wilt u minder werk aan uw hagen, zorg dan dat Buxus, Taxus, Liguster en de Coniferenhaag geknipt is vóór de langste dag.

Zomer Tuinieren Tips
Snoeien

Vaste planten terugknippen

Planten die in de tweede helft van de zomer bloeien, kunt u nu voor ongeveer een derde deel terugknippen. De teruggeknipte plantdelen zullen in de oksels van de bladeren weer gaan uitlopen en later dan de rest van de plant in bloei komen. Dit is een bekende en veel toegepaste truc om de bloei van planten te verlengen.

Naast een verlengde bloei krijgt u door het terugknippen van de planten ook stevigere exemplaren. Door het terugknippen gaan de stelen zich vertakken en worden de planten bossiger en steviger. Terugknippen blijft altijd een beetje eng, maar het resultaat liegt er niet om!

Herfstaster, Phlox, Veronica en Monarda bloeien pas in de hoogzomer of zelfs later en zijn daardoor zeer geschikt om terug te knippen. Sedum is bij uitstek een plant die veel steviger wordt als eenderde van de plant wordt teruggeknipt.

Meer informatie

Tuinprofessor - Snoeischaren

Vaste planten afknippen

Vroegbloeiende vaste planten die rond de langste dag al (bijna) uitgebloeid zijn, kunnen helemaal worden afgeknipt. Ze zullen vervolgens al snel weer prachtig en fris uitlopen. Met een beetje geluk kunt u vervolgens genieten van een tweede bloei. Deze zal wel iets minder spectaculair zijn dan de eerste bloei, maar is vaak toch de moeite waard.

Zomer Tuinieren Tips

Terugknippen voor herbloei wordt veel toegepast bij Alchemilla mollis (Vrouwenmantel), Delphiniums (Riddersporen) en Salvia’s (Salie). Vaste planten waarvan het blad lelijk is geworden, bijvoorbeeld door meeldauw, knappen ook enorm op van een grondige knipbeurt. Pulmonaria (Longkruid) is hier een voorbeeld van.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
edith brons
13 jaren geleden

Het verschijnsel dat terugknippen van vaste planten tot prachtige resultaten kan leiden ken ik. T.a.v. de hosta, die u ook niet noemt twijfel ik. Ik probeer in Umbria een hosta uit, in een pot. Niettemin is hij erg aangevreten door slakken. Ik sta op het punt hem in een pot op een poot te zetten en terug te knippen, maar ergens heb ik een vage notie dat de bladeren lsechts een keer per jaar verschijnen. In de bloemen ben ik niet erg geïnteresseerd.

Dank u voor uw antwoord.

cordiali saluti, edith brons.

Beste Edith,

Zelf heb ik goede ervaringen met het volledig terugknippen van aangevreten Hosta-planten. Ze komen weer prachtig terug met frisgroen blad! Ik ga er vanuit dat dit in Umbrië niet anders zal zijn.
Succes!

Albertha Koopman
Albertha Koopman
8 jaren geleden

Kan deze methode ook op siergrassen toegepast worden? Zodat ze dus iets minder groot worden maar wel bloeien?

Hukema
Hukema
8 jaren geleden

Goedendag.

Ik heb zelf een groep Echinops voor 1/3 ingekort op 10 juni. Mijn ervaring van eerdere jaren is dat ze de 2e hebt van de bloeitijd uit elkaar gaan hangen.
Zouden ze terug komen met bloemen?

En zou het terug snoeien van Anemone Honorine Jobert ook willen met hetgevolg dat het nog wel gaat bloeien dit jaar?

Alvast bedankt voor de reactie.
Hugo Hukema, hovenier