Met tuinieren op kleur wordt bedoeld dat alle planten bloeien in de gekozen kleur(en). Dit kan een heel bijzonder en soms zelfs spectaculair effect geven. Als de keuze goed wordt doorgevoerd, zal de tuin een rustig en evenwichtig beeld uitstralen. Jezelf als tuineigenaar een dergelijke beperking opleggen is niet eenvoudig. Allereerst vallen er natuurlijk heel veel mooie planten af, simpelweg omdat ze de “verkeerde” kleur hebben. Maar de kleurnuances binnen één kleur kunnen ook problemen geven. Verschillende tinten van één en dezelfde kleur kunnen naast elkaar vloeken of elkaar naar beneden halen. Bij tuinieren op kleur is het dan ook heel belangrijk om te zorgen voor de juiste combinaties en te zorgen voor contrasten.
Tuinieren met witte planten
Een tuin met alleen maar witte bloemen straalt eenvoud uit. Het subtiele wit heeft duidelijk een rustgevend effect. In het donker heeft een witte tuin iets geheimzinnigs. 's Avonds komen de witte bloemen goed tot hun recht, omdat ze het aanwezige licht reflecteren. Ook schaduwrijke hoekjes in de tuin zijn heel geschikt voor beplanting in wittinten. Het wit van de bloemen zal daar extra opvallen en de donkere hoek nieuw leven inblazen.
Door te tuinieren met uitsluitend wit bloeiende planten blijft er nog voldoende keuze in de aan te planten struik of vaste plant. Bijna elke tuinplant heeft een wit bloeiende vorm. U kunt die wit bloeiende soort meestal al herkennen aan de Latijnse plantnaam. De woorden alba, albiflora, album of albus geven aan dat de plant witte bloemen heeft.
Verschillende tinten wit

Ook wit is er in verschillende tinten. Sneeuwwit, melkwit, geelwit, grijzig wit of crèmeachtig zijn al enkele verschillende wittinten. Onder de witbloeiende planten komen al deze verschillende kleurnuances voor. Ook al lijkt het kleurverschil miniem en niet zo belangrijk, in een witte tuin nemen we elk kleurverschil feilloos waar. Het is dus belangrijk om de kleur van een potentiële plant goed te kennen. Koop daarom de planten het liefst in bloei. Dan kan met eigen oog vastgesteld worden of het de gewenste tint wit is.
Naast de verschillende wittinten is er bij de bloemen vaak ook een beetje kleur te bespeuren. De meeste bloemen hebben in hun hart wel een beetje kleur. Op zich is dat geen probleem. Een witbloeiende roos met zachtgele meeldraden zal het totaalbeeld niet verstoren. Maar de bekende witbloeiende Geranium clarkei “Kashmir White” heeft net iets te veel kleur door de roodpaarse adertjes in de bloemblaadjes.
Spelen met contrasten

Een tuin met alleen witte bloemen kan snel saai worden, zeker als er onvoldoende aandacht besteed is aan contrasten. Om de wittinten voldoende uit te laten komen moet gezocht worden naar goede combinaties met andere planten. Contrasten kunnen ontstaat door te combineren met grijze, grijsgroene en/of groene bladplanten. De afwisseling van de witte bloemen en de bladplanten maken het totale beeld spannender. Naast contrast in bladkleur kan ook gekozen worden voor verschillende contrasterende bladvormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het blad van varens of grassen.
Wit komt ook veel voor in bladeren. Het witbonte blad van Cornus alba “Elegantissima”, verschillende Hosta-soorten, Lamium maculatum en Mentha rotundifolia “Variegata” (Munt) zijn daarvan enkele voorbeelden.
Een bekende boom met witte bast is natuurlijk Betula (Berk). Als er plaats voor is in de tuin, dan is dit een prachtige aanvulling voor de wittinten. Een andere boom die prachtig combineert in de witte tuin is Pyrus salicifolia “Pendula”, een grijsbladige treurpeer.
Bekende witte tuinen

Misschien wel de allerbekendste witte tuin is ongetwijfeld Sissinghurst Castle Garden (Sissinghurst/Engeland), de tuin van Vita Sackville-West. Zij ontwierp al in 1949 een prachtige witte tuin. Dichter bij huis in Schoondijke (Zeeland) ligt “Juust Wa’k Wou”, de tuin van de familie Jacobse. Een tuin waarin heel veel te zien is en dus onder andere ook een prachtige witte tuin. Een bezoek aan één van deze tuinen is absoluut de moeite waard en zal ongetwijfeld veel inspiratie opleveren.