Tuinieren op kleigrond

Elke grondsoort heeft zijn eigen herkenbare structuur. Die structuur vraagt om een speciale behandeling. Daarom is het belangrijk, dat je als tuineigenaar precies weet op welke grond je tuiniert. Zonder kennis van de grondsoort worden er onnodig fouten gemaakt.

Kleigrond heeft zijn eigen structuur en vraagt om een speciale behandeling en bemesting. Ook is het handig om te weten dat er planten zijn die het uitstekend zullen doen op de kleigrond.

Structuur van kleigrond

Kleigrond is te herkennen aan de gladde structuur. De grond bestaat uit heel kleine deeltjes, die bovendien dicht op elkaar zitten. Omdat de deeltjes zo dicht op elkaar zitten ontstaat de bekende vaste en kleverige structuur van kleigrond. Dit maakt kleigrond bovendien tot “zware grond”. Tuinieren in kleigrond is dan ook zwaar werk. De kleikorreltjes of liever kleìddelen zijn kleiner dan 0,016 mm; ze zijn dus heel fijn. Het water zakt door de kleine poriën maar moeilijk weg, kleigrond kan veel water vasthouden en is slecht waterdoorlatend.

Door de vaste structuur laat kleigrond slecht water door. Bij hevige regenval of in langdurige natte periodes blijft het water vaak staan. Loop in een dergelijk geval nooit over de grond en wacht ook met het bewerken van de grond tot het water goed is weggezakt. Bij langdurige droogte zal de grond snel uitdrogen en scheuren. Als de kleigrond eenmaal droog is, stijgt het water uit de ondergrond maar langzaam op. Droge kleigrond wordt hard en gaat scheuren en op natte kleigrond vindt steeds meer verdichting van de grond plaats doordat de fijne kleidelen met regenval de poriën verstoppen.

Gelukkig zit er een positieve kant aan kleigrond. Het gesteente waaruit het is ontstaan, bevat veel mineralen die als voedsel voor planten dienen. Omdat het verweringsproces nog steeds gaande is, blijven de voedingsstoffen vrijkomen. Verbetering van de structuur van kleigrond verdient prioriteit. Door het toevoegen van scherp zand en/of organische mest kan de structuur van de grond aanzienlijk verbeterd worden. Het verbeteren van de structuur kan over de hele bodem of door telkens bij de aanplant van een nieuwe plant in het plantvak zand en compost toe te voegen.

Omgaan met kleigrond

Spitten

Om te zorgen dat de kleigrond niet volledig veranderd in een vaste plak, moet er ieder najaar gespit worden. Met het spitten kan gelijk, eventueel zelfgemaakte, compost worden toegevoegd.

Bemesten

Door het jaarlijks toevoegen van organisch materiaal (compost dus) wordt de structuur van de kleigrond losser. Het compost zet

kleigrond1

het bodemleven aan het werk. In een gezonde bodem leven enorm veel dieren (regenwormen, insecten, duizendpoten, pissebedden, aaltjes, slakken, bacteriën). Deze dieren “bewegen” zich door de grond, om zo plantenresten en mest af te breken. Door dit actieve dierenleven ontstaat een korrelige structuur. Voor kleigrond is dit heel belangrijk. Laat daarom het bodemleven volop zijn gang gaan en laat zelf de grond in de winter met rust. Het voordeel van een in de herfst gespitte tuin, wordt duidelijk in het voorjaar. Als er in de winter één of meerdere vorstperiodes geweest zijn, dan zal de grond uit elkaar vallen en gemakkelijk fijn gemaakt kunnen worden.

Losmaken

Zware grond heeft ook de neiging om “dicht te slaan”. Zeker na zware regenbuien kan de bovenlaag hard en dicht zijn. Het is dan ook heel belangrijk om in de zomer regelmatig de bovenlaag los te schoffelen. Zo kan er weer voldoende zuurstof in de grond en dus bij de wortels komen.

Bodembedekkend tuinieren op kleigrond

Om te voorkomen dat de grond na hevige regen dicht slaat of bij droogte krimpscheuren gaat vertonen is het verstandig om de aarde zoveel mogelijk te bedekken. Dit kan door een border aan te leggen waarbij de planten vrij dicht tegen elkaar aan geplant worden. Ook het toepassen van bodembedekkers is een goede oplossing.

Enkele geschikte planten voor op kleigrond:

Bomen
Corylus avellana (Hazelaar)
Laburnum (Goudenregen)
Magnolia (Beverboom)
Malus (Sierappel)
Prunus (Sierkers)
Salix (Wilg)
Struiken
Chaenomeles (Dwergkwee)
Philadelphus (Jasmijn)
Rosa (Roos)
Spirea (Spierstruik)
Viburnum (Sneeuwbal)
Vaste planten
Acanthus (Berenklauw)
Alchemilla mollis (Vrouwenmantel)
Anemone japonica (Japanse anemoon)
Aruncus dioices (geitenbaard)
Astrantia (Zeeuwsknoopje)
Bergenia (Schoenlappersplant)
Cimicifuga (Zilverkaars)
Digitalis (Vingerhoedskruid)
Eupatorium (Koninginnekruid)
Hosta (Funkia)
Helleborus (kerstroos)
Hemerocallis (Daglelie)
Lamium maculatum (Dovenetel)
Monarda (Bergamotplant)
Saxifraga (Schildersverdriet)
Vinca (Maagdenpalm)
Waldsteinia ternata

Meer informatie

Wat doe je met kleigrond in je tuin?

Wat voor grondsoort heb je in je tuin? Zand-, bos-, veen-, kleigrond.. Weten wat voor soort grond je hebt is belangrijk bij de keuze van planten. Is .het klei, dan ...

2 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Mariëtte Verlaan
13 jaren geleden

Mooi geschreven! En er is nog veel meer mogelijk op kleigrond. Ik heb er ook al eens over geschreven. Kleigrond bevat zoveel voedingsstoffen dat de planten zich goed ontwikkelen en er snel een mooi gesloten plantenborder ontstaat. Wilt u meer weten? Ik adviseer u graag met het beplantingsplan voor uw tuin of border. Veel plezier met uw tuin, Mariëtte (www.feng-shui-tuin.nl)

poemelke
9 jaren geleden

Ik zou heel graag weten welke fruit bomen/struiken het goed doen op klei grond?? Ik kan het niet goed vinden, wellicht dat iemand hier mij een antwoord kan geven?

Koert
Koert
8 jaren geleden

Kan watermeloen op kleigrond planted

huisentuinmagazine
Beheerder
8 jaren geleden
Antwoord aan  Koert

@Koert, indien het een lichte kleigrond is dan kan dat prima. Deze houdt het water goed vast en bevat voldoende voedingsstoffen.

Hanneke
Hanneke
7 jaren geleden

Goede tips! Een vraag die dan wel bij me opkomt: je adviseert om elk najaar te spitten maar hoe pak je dat aan in een tuin vol met vaste planten?

dpj1954
dpj1954
7 jaren geleden

Kun Laurier bomen planten in kleigrond