Tuingereedschap: snoeischaren

  • Het werk in de tuin gaat vele malen makkelijker als er gewerkt wordt met goed gereedschap. Eén van de meest gebruikte attributen in de tuin is waarschijnlijk toch wel de snoeischaar. De meeste tuinierders hebben hem onder handbereik en beschikken vaak ook over meerdere exemplaren. Want misgrijpen zou een ware ramp zijn. Een rondje tuin, zonder snoeischaar in de hand, is ondenkbaar. Ook al wordt er “onderweg” niets geknipt, het geeft toch een prettig gevoel die schaar in de hand. Het is een prettig idee om altijd te kunnen ingrijpen als er in de border ergens iets “uit de hand” dreigt te lopen.

Let erop dat de messen van roestvrijstaal gemaakt zijn. We kennen de zogenaamde aambeeldschaar, waarbij een mes een hard aluminum vlak (het aambeeld) raakt. U hoeft bij deze schaar minder kracht te zetten dan bij de schaar met dubbelsnijdende messen, die echter een mooiere schijwond maakt. De handgrepen kunnen in staal (zwaar), alumimum of kunststof (lichter) gemaakt zijn. 

Let ook op de vergrendeling van de schaar. Deze mag niet zomaar kunnen openspringen wanneer de schaar buiten gebruik is. De veer van de snoeischaar heeft zo nu en dan een druppeltje olie nodig. Kijk verder of de schaar lekker in de hand ligt. Het maakt veel verschil of u grote of kleine handen hebt. Er bestaan overigens ook snoeischaren voor linkshandigen.

Een uitzondering is de takkenschaar. Dit is een snoeischaar met lange stelen die als hefboom werken. Soms is een takkenschaar met een hefboommechanisme uitgevoerd (dus een dubbele hefboomwerking), waardoor hij zeer licht werkt. Hij is ideaal om dikkere takken en struiken met stekels of doornen te snoeien.

Verschillende soorten snoeischaren

Aambeeld snoeischaar

Snoeischaren kunnen we grofweg indelen naar twee types. De aambeeldsnoeischaar heeft één snijvlak en één stomp vlak. Dit stompe vlak wordt het aambeeld genoemd en zorgt ervoor dat de te snoeien tak goed vast ligt en er meer houvast is bij het snoeien. Bij het gebruik van een aambeeldsnoeischaar wordt de tak afgesneden door het snijvlak, terwijl het aambeeld de tak tegenhoudt. Snoeien met dit type schaar vraagt de meeste kracht.

GARDENA Classic Aambeeld Snoeischaar - Ø 18 mm

★★★★★
11,95
Bol.com
as of 21 januari 2024 12:47

Kenmerken

Merk GARDENA
Geschikt voor diameter tak Takdikte: Ø22mm
Gewicht 175 gram
In de doos GARDENA Classic snoeischaar aambeeld 18mm
Snoeitechniek Aambeeld

Takdikte: Ø22mm

Papegaaibek of schaar snoeischaar

Een schaar snoeischaar heeft twee snijvlakken en werkt, zoals de naam al aangeeft, volgens het principe van een schaar. Deze snoeischaar wordt ook wel snavelbek of papegaaibek genoemd, vanwege de vorm van de scharen. De beide snijvlakken schuiven bij het snoeien van een tak langs elkaar heen. Een snoeischaar met twee snijvlakken knipt lichter dan een aambeeld snoeischaar.  Een snoeischaar met papegaaibek heeft twee langs elkaar snijdende messen en is geschikt voor jonge en levende takken en twijgen. Door de juiste hoek en de goede positie van de snijkop snijdt dit type snoeischaar de takken nauwkeurig af.

Hendrik Jan snoeischaar papegaaibek 18 mm

★★★★★
20,85
Bol.com
as of 21 januari 2024 12:47

Kenmerken

Merk Hendrik Jan
Geschikt voor diameter tak Takdikte: Ø18mm
Gewicht 249 gram
Snoeitechniek Papegaaienbek

Takdikte: Ø18mm

Bekijk of koop papegaaienbek snoeischaar op Bol.com

3 of 4 fasen / traps snoeischaar

Een 3 of 4-fase snoeischaar (ook wel 3 traps of 4 traps snoeischaar genoemd) werkt volgens het principe van een aambeeld snoeischaar. Maar daar waar een aambeeld snoeischaar werkt op domme kracht, werkt de 4-fase snoeischaar met een krachtvertrager. Een tak wordt in vier stappen (4-fases) gesnoeid. U zet de snoeischaar op de te snoeien tak en drukt licht de handgrepen naar elkaar tot u een klik hoort. Dit is de eerste fase. Knip opnieuw tot de volgende klik. De tak wordt zo, door slechts licht te knijpen met de snoeischaar, in fases gesnoeid. Kramp of blaren behoren tot het verleden. Omdat de schaar comfortabel in de hand ligt en bij het gebruik nauwelijks kracht uitgeoefend hoeft te worden, is hij zeer licht in het gebruik. Takken tot een dikte van 24mm kunnen zonder problemen met een 4-fasen snoeischaar geknipt worden.

Talen Tools - Snoeischaar - Koolstofstaal - 3traps

18,00
Bol.com
as of 21 januari 2024 12:47

Kenmerken

Merk Talen Tools
Geschikt voor diameter tak Takdikte: Ø24mm
Elektrisch Nee
Gewicht 245 gram
In de doos 1 snoeischaar
Snoeitechniek Aambeeld
Telescopisch Nee

Takdikte: Ø24mm

Bekijk of koop 3 / 4 stappen snoeischaar bij Bol.com

Wat is een goede snoeischaar?

Kies altijd voor een schaar van hoge kwaliteit. Kies daarom voor bekende merken en niet te snel voor het koopje bij de kassa. Goede snoeischaren zijn uitgebreid getest op veiligheid. Bovendien is er vaak ook veel aandacht besteed aan comfort en bedieningsgemak van de snoeischaar. Een voordeel van de betere snoeischaren is ook dat kapotte of versleten onderdelen vervangen kunnen worden.

Welk van de bovenste soorten het uiteindelijk wordt maakt niet zo veel uit. Iedereen heeft uiteindelijk zijn eigen voorkeur en kiest de schaar die het best bij hem/haar past. De 4-fasen snoeischaar is wel zeer aan te bevelen voor mensen met reuma of spierziektes. Omdat bij deze snoeischaar de schaar en niet de handen het werk doen, blijft het ook voor mensen met weinig kracht in hun handen mogelijk om zelf te snoeien.

De markt speelt steeds meer in op de wensen van de consument en op gebruiksgemak. Zo zijn er ook steeds meer merken die snoeischaren voor linkshandige op de markt gebracht hebben. Een belangrijke vooruitgang, want nu is het ook voor die groep tuinierders mogelijk om te beschikken over een comfortabele schaar, die goed in de hand ligt. Denk als linkshandige niet te snel dat een speciale schaar niet nodig is. Ga er naar op zoek en probeer het uit.

Onderhoud van de snoeischaar

Voor een goed resultaat en mooie snoeivlakken moet men wel zorgen dat de snijvlakken van de snoeischaren altijd scherp en schoon zijn. Dit is niet alleen belangrijk voor het snoeivlak, maar zeker ook voor de levensduur van de snoeischaar. Geef alle bewegende delen van de schaar regelmatig een druppeltje olie en gebruik een slijpsteen om de messen scherp te maken/houden.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties