Traplift aanschaffen? Hier moet je op letten

Als je erover nadenkt om een traplift aan te schaffen, voor jezelf of voor een familielid, dan is het verstandig om van te voren informatie in te winnen. Start als eerste met de vraag of een traplift echt nodig is, of dat met een fysiotherapie traject voldoende herstel mogelijk is. Als dat het geval is, dan is dat niet alleen goedkoper, maar ook gezonder. Traplopen zorgt er namelijk voor dat je langer fit blijft. Is er geen herstel mogelijk met fysiotherapie en is verbouwen of verhuizen geen optie, dan is het tijd voor een onderzoek naar trapliften. Er bestaan allerlei soorten trapliften, maar je leefsituatie doet ook mee. Misschien kom je namelijk in aanmerking voor subsidie.

Koop- of huurhuis

Heb je een koophuis, dan kun je daar zonder problemen zelf een traplift in laten plaatsen. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen, omdat het huis immers jouw eigendom is. Huur je een woning, dan heb je voor het plaatsen toestemming nodig van de huisbaas.

Subsidie aanvragen

Er zijn verschillende subsidies voor de aanschaf van trapliften. Het is daarom verstandig om te onderzoeken of er een subsidie is die op jouw situatie van toepassing is. Zo kun je misschien aanspraak maken op een vergoeding op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) of een compensatie vanuit de Wet langdurige zorg. Gemeenten zijn namelijk aansprakelijk voor de ondersteuning van mensen die niet langer op eigen kracht thuis kunnen blijven wonen. Je kunt zorg of ondersteuning aanvragen bij je gemeente. Hoe dat in zijn werk gaat verschilt per gemeente. Er zijn gemeenten waarbij je alleen maar een digitale aanvraag kunt doen. Andere gemeenten hebben inloopspreekuur of een telefoonnummer waar je naartoe kunt bellen. Doe in ieder geval een melding van een beperking waarin je gecompenseerd wilt worden.

Traject aanvraag WMO

Er staat acht weken voor het traject voor het aanvragen van een vergoeding op basis van de Wet Maatschappelijke ondersteuning. Daar zitten een aantal stappen in. Nadat je een melding hebt gemaakt moet er binnen twee weken een ‘keukentafelgesprek’ hebben plaatsgevonden. Bij een keukentafelgesprek komt iemand van de gemeente langs om samen de mogelijkheden te bekijken. Zorg er bij het gesprek voor dat je niet alleen bent. Twee mensen horen meer dan een, en je kunt altijd zaken vergeten te melden, die wel mee kunnen wegen bij de aanvraag.

Uit het keukentafelgesprek komen onderzoeken voort, zoals bijvoorbeeld een medisch onderzoek. Na het gesprek en de onderzoeken zijn er zes weken verstreken. Daarna kan het gelden als een aanvraag en moet er door de gemeente binnen twee weken een beslissing genomen worden of een traplift in der daad noodzakelijk is.

Als je een traplift ontvangt via de WMO is dit niet kosteloos. Afhankelijk van je vermogen en inkomen moet je maandelijkse eigen bijdrage betalen. Heb je een koopwoning? Dan is de eigen bijdrage die je moet betalen waarschijnlijk zo hoog dat het voordeliger is om een traplift te kopen of te huren.

Nieuw of tweedehands

Er bestaan allerlei soorten trapliften. Voor alle soorten woningen en trappen kun je een lift vinden. Ze zijn er ook in verschillende prijsklassen, zodat voor ieder budget een geschikte lift te vinden is. Naast nieuwe trapliften kun je ook kiezen voor een tweedehands traplift. Tegenwoordig zijn er veel tweedehands varianten te koop. De prijs hangt af van de vorm van de trap, de mogelijkheden en je eigen wensen. Er zijn geen standaard prijzen, omdat trapliften op maat worden gemaakt.

TipTop Trapliften, bijvoorbeeld, verkoopt tweedehands trapliften die voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 81-40. Deze zijn voorzien van een nieuwe accu en worden voor aflevering uitgebreid gecontroleerd. Daarnaast biedt het bedrijf volledige garantie. Wil je liever een traplift huren in plaats van kopen, dan is dat ook mogelijk. Je kunt al een traplift huren vanaf 70 euro per maand. Ook bij een gehuurde traplift krijg je garantie, onderhoud en service. Verder betaal je naast het maandelijkse huurbedrag een eenmalige startbijdrage voor de rail. Deze bijdrage verschilt in hoogte per merk en type traplift.

Soort trap

Voor iedere soort trap is een traplift te krijgen. Of het nu gst om gebogen trappen of rechte trappen. Ook het aantal verdiepingen vormt geen probleem, al is het plaatsen van een traplift bij de ene trap iets gemakkelijker dan bij de andere. Daarom komt de trapliftleverancier thuis langs om de trap op te meten en om specifieke wensen en eisen in kaart te brengen. Aan de hand daarvan krijg je een offerte op maat.

Installatie van een traplift

De voorwaarden met betrekking tot levering, installatie en nazorg kunnen per leverancier verschillen. Zo komt een goede leverancier regelmatig langs voor onderhoud van de traplift. Als er iets mis is met de traplift, dan is het belangrijk om snel goede hulp te krijgen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een leverancier die 24/7 hulp biedt.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties