In deze maanden van het jaar wordt in vele huizen de verwarming eens lekker hoog opgestookt. Het zou alleen toch zonde zijn als deze warmte het huis (gedeeltelijk) zo weer zou kunnen verlaten, bijvoorbeeld doordat uw huis tochtplekken heeft? Om dit te verhelpen, is het een aanrader om tochtstrips te plaatsen. Lees hier hoe u dit doet.

Benodigdheden:

  • Tochtstrips
  • Reinigingsmiddel

Verder:

  • Zaag
  • Schaar
  • Breekmes

Waar te plaatsen?

Zoek de plaatsen waar u tochtstrips aan wilt brengen nauwkeurig uit. Een huis heeft een zekere luchtcirculatie nodig en

image

wanneer u alle gaten en kieren in uw huis afsluit, is dit niet meer mogelijk. Brengt u tochtstrips aan bij bijvoorbeeld de buitendeur en bij de kieren bij uw ramen. U plaatst dus geen tochtstrips bij bijvoorbeeld binnendeuren!
Twijfelt u of u op een bepaalde plaats een tochtstrip wilt plaatsen? Om te controleren of het ergens tocht, houdt u een vlammetje bij de plek waar u denkt dat het tocht. Aan het vlammetje zult u snel genoeg merken of het op de door u opgemerkte plaats daadwerkelijk tocht.

Verschillende soorten en maten

Uw doel is natuurlijk de kieren en gaten simpelweg dicht te maken, maar materiaalkeuze kan hierbij een redelijk belangrijke rol spelen. Ramen en deuren sluit u bijvoorbeeld af met flexibel materiaal, en op onbewegelijke plaatsen (zoals kieren in de vloer) kiest u beter voor kitten, schuimen, glas- of rotswol of hardere tochtstrips.
Voor sommige plaatsen in uw huis zijn speciaal voor die plek bestemde tochtstrips verkrijgbaar. Informeer hier naar in de winkel. Let in de winkel goed op wat u mogelijk aangesmeerd wordt, want er zijn meer verschillen dan bovengenoemde bij tochtstrips. Zo gaat de ene tochtstrip een stuk langer mee dan de ander. Laat u dus niet afschrikken als tochtstrip A duurder is dan versie B, want mogelijk heeft u uiteindelijk langer plezier van tochtstrip A.

Bovenop al deze verschillen is er nog een verschil. Er zijn namelijk tochtstrips verkrijgbaar in verschillende vormen. Houdt hier rekening mee bij de aanschaf van de tochtstrips.

Hoe te plaatsen?

Nu gaat u aan de slag op de plaats waar u de tochtstrips wilt plaatsen. Bepaal hoe u de tochtstrips wilt gaan plaatsen. Plaats u bijvoorbeeld een tochtstrip onder uw buitendeur, zorg dan dat als de deur gesloten is dat de tochtstrip de opgevulde  kier volledig afsluit. Na deze plaatsbepaling meet u de lengte en de breedte  van uw deur en/of raam op.

Het plaatsen

Het moment van het daadwerkelijke plaatsen van de tochtstrip is nu aangebroken.  Eerst knipt u de tochtstrip op maat. U kunt hierbij ook zagen in plaats van knippen. Veel strips zijn eenvoudig aan te brengen doordat ze zelfklevend zijn. Altijd handig om te weten, voordat u onnodig met lijm in de weer gaat. Wat wel erg belangrijk is om rekening mee te houden, is dat de plaats waar u de tochtstrip aan gaat brengen goed schoon en droog is. Gebruik hier een goed reinigingsmiddel om het te beplakken oppervlak mooi schoon te maken. Naast het reinigen is het belangrijk dat de plaats van aanbrengen goed droog is voordat u de strip gaat plaatsen.
Heeft u het nodige oppervlak goed schoongemaakt en is het droog? Plaats dan nu de tochtstrip. Dit doet u door het beschermfolie van de strip af te halen, zodat het zelfklevende gedeelte vrijkomt. Druk de tochtstrip goed aan: Beter te goed dan te weinig! Belangrijk is om nu nog te controleren of uw deur nog sluit, en of u dus de juiste afmetingen tochtstrip heeft gebruikt.

Om teleurstellingen te voorkomen, bijvoorbeeld doordat u de tochtstrip per ongeluk te klein heeft gekocht, kunt u het plaatsen ook iets anders aan pakken. U plaats dan de tochtstrip eerst, voor het verkleinen, en neemt na het plaatsen de delen die te groot zijn weg met een breekmes.

Controle

Tenslotte kunt u als extra naslagwerk altijd nog de verpakking van de door u aangeschafte tochtstrips raadplegen. Zo weet u zeker dat de tochtstrip straks mooi op zijn plaats zit, en dat u de winter goed door zult komen binnen in uw huis.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *