Nu de temperaturen stijgen schiet al het groen als paddenstoelen uit de grond. Het is heerlijk om weer in de tuin te kunnen werken en alles groen te zien worden. Maar niet alleen jij geniet van al het groen, maar ook de insecten en andere dieren die in je tuin leven genieten hiervan. Zo ook de Buxusmot, (Cydalima perspectalis).

De buxusmot of buxusrups is een rups die alleen buxusbladeren als voedsel eet en daarbij vrijwel geen enkel blaadje overslaat. Dit zal in vrijwel alle gevallen resulteren in bruine, dode buxusplanten. De buxusmot is afkomstig uit Oost-Azië en het werd in 2007 voor het eerst in Europa aangetroffen. Hoewel volwassen motten in 2008 voor het eerst werden aangetroffen in zogenaamde lichtvallen, duurde het tot 2011 voordat de dat larven werden gemeld in privétuinen. Tegen het einde van 2014 was de mot gevestigd in delen van Nederland en in veel gevallen hadden de rupsen ernstige ontbladering veroorzaakt. Alles wijst er op dat de buxusmot een serieus probleem gaat worden.Hoe herken je een buxusmot?

Het is erg moeilijk om de buxusmot te herkennen wanneer hij nog in zijn larvenstadium is. Ze zijn groenachtig geel met zwarte koppen wanneer ze net zijn uitgekomen. Zodra het een groene rups is geworden vormt dit geen probleem meer, en is het beestje gemakkelijk te identificeren. Ze hebben dan dikke zwarte / donkergroene en dunne witte strepen langs hun lichaam en kunnen ze vanaf 1,5 tot 4 cm lang zijn. Iets wat lijkt op spinnenrag op de bladeren zijn waarschijnlijk het eerste teken van een aanval die u herkent. Ook zijn er zwarte stippen te zien op stengels en bladeren.

Soms kun je ook lichtgele eieren vinden aan de onderkant van de bladeren. De eieren ontwikkelen later tot een zwarte vlek. Buxusmotten hebben een spanwijdte van ongeveer 4 cm en de vleugels zijn wit met een donkerbruine rand. Daarna wordt het een nimf en transformeert het uiteindelijk in een witte en bruine mot met gouden glinsters. Deze witgekleurde motten kun je s avonds tegen de schemering en s nachts rond buxus struiken rond zien vliegen.

Symptomen zijn:

  • Afvallen van de buxusbladeren
  • “Spinrag tussen de bladeren”
  • Geelgroene rupsen met zwarte strepen en zwarte kop
  • Zwarte stippen op stengels en bladeren
  • Soms geelgroene eites
  • Tegen schemer activiteit van buxusmotten rond de struiken

De buxusrups is geelgroen en is herkenbaar aan zwarte strepen

De volwassen vlinder is ongeveer 4 cm groot heeft witte vleugels met een bruine rand en bruine kop

Het bestrijden van de buxusmot

Er zijn diverse methoden om buxusmot te bestrijden. Hieronder zullen we alle methoden bespreken.

Handmatig bestrijden

Zodra je een buxusrups hebt aangetroffen is het belangrijk deze zo snel mogelijk handmatig te verwijderen. Dit kun je gewoon met de hand doen, zonder bescherming. Door het vroegtijdig verwijderen van grote aantallen rupsen maak je het bestrijden al een stuk eenvoudiger. Sterk aangetaste delen van uw buxus kunt u afknippen. Met een beetje geluk zullen ze opnieuw ontkiemen en zorgt direct al voor een beter aanzicht.

Mechanisch bestrijden

Heb je veel buxus struiken of geen zin om alles handmatig na te lopen dan kunnen de rupsen ook met een stofzuiger worden opgezogen. Zorg er wel voor dat je de stofzuigerzak onmiddellijk daarna weggooit. Als alternatief kunt je de planten ook spuiten met een hogedrukspuit. Als je voor deze aanpak kiest is het belangrijk dat je voordat je begint een blad of een plastic zeil onder de planten legt om de rupsen te vangen.

Een derde mogelijkheid is om je buxusplanten met een stok of mattenklopper af te kloppen. De rupsen van je dan op met plasticfolie die je vooraf onder de plant hebt gelegd.

Helaas is enkel de rups wegnemen meestal niet voldoende. Gelukkig zijn er ook biologische middelen te koop om deze insecten te bestrijden. Als u de behandeling aan het einde van de winter of aan het begin van de lente in het volgende jaar vernieuwt, zorgt u ervoor dat eventuele resterende larven die in uw buxusbomen zijn overwinterd, worden behandeld.

Het inzetten van natuurlijke vijanden

Helaas zijn er tot nu toe vrijwel geen natuurlijke vijanden van de buxusrups opgedoken. De rupsen zijn niet smakelijk voor vogels, zo nu en dan zal een wesp er eentje oppeuzelen.

Bestrijden met bestrijdingsmiddelen

Waarschijnlijk ontkomt u er niet aan om de buxusmot te bestrijden met een bestrijdingsmiddel. Hiervan zijn er verschillende in de omloop, uw kunt ze hier en hier ook aanschaffen via onze eigen webshop. Belangrijk is dat de hele buxusstruik wordt besproeid, dus zowel de boven- als onderkant van de bladeren worden bedekt, omdat hier de eieren worden gelegd.

Als u de behandeling aan het einde van de winter of aan het begin van de lente in het volgende jaar herhaalt, zorgt u ervoor dat eventuele resterende larven die in uw buxusbomen zijn overwinterd, worden behandeld. Deze behandeling moet elke maand worden toegepast tot de winter komt. Al na de eerste keer spuiten wordt je beloond met een betere situatie en zullen er nieuwe bladeren ontspruiten, maar het probleem is nog niet opgelost. De buxusmot kan namelijk gedurende het seizoen verschillende keren eieren te leggen. Als u de behandeling niet herhaalt, leiden onbehandelde eieren of larven tot nieuwe invasies van groene rupsen. Niet te snel stoppen met behandelen dus!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *