Tips bij het grasmaaien

Je hebt op onze website eerder al kunnen lezen hoe je het beste tot een groene en mosvrije grasmat kunt komen. Naast het verticuteren, inzaaien, kalk strooien en bemesten is maaien een essentieel onderdeel van het onderhouden van je gazon. Daarom gaan we hier in dit artikel nog iets verder op in. Welke technieken kan je het beste gebruiken? En welke grasmaaier is het meest geschikt voor je gazon? Je leest het hieronder.

Technieken en aandachtspunten

Hoe je het beste jouw gras kunt maaien is natuurlijk sterk afhankelijk van het type gras, het seizoen en de hoeveelheid water en mest die het gazon te verwerken krijgt. Los daarvan zijn er enkele eenvoudige aandachtspunten waarmee je de kwaliteit van je gazon in stand houdt.

grasmaaier
grasmaaier

Zorg dat de messen scherp zijn

Controleer aan het begin van het maaiseizoen de staat van de messen van de grasmaaier. Wanneer de messen bot zijn beschadig je het gras eerder dan dat je het maait. Omdat het scherpe snijvlak ontbreekt blijven de sprietjes haken waardoor de messen ze meetrekken uit je gazon.

Vergeet de kalender

In plaats van bij te houden wanneer je voor het laatst hebt gemaaid is het handiger om je in het maaiseizoen op de hoogte van het gras te concentreren. Wanneer je de optimale hoogte van je grasmat weet is het eenvoudig om te bepalen wanneer het gras te lang is. Vrijwel alle grasmaaiers kunnen ingesteld worden op een gewenste hoogte. Daarmee maai je jouw gazon weer gemakkelijk tot de juiste hoogte wanneer de tijd daar is.

Varieer je maaipatroon

Probeer je maaipatroon regelmatig af te wisselen. Wanneer je telkens dezelfde lijn volgt wordt de aarde onder de maaier samengedrukt tot een zichtbaar spoor. Daarnaast heeft gras de neiging om in dezelfde richting te gaan staan als dat het gemaaid wordt. Door afwisseling te brengen in je patronen blijft het gras rechtop staan en houd je jouw gazon vrij van maaiersporen.

Welke grasmaaier?

De keuze voor een maaier hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en natuurlijk van jouw gazon. Er zijn handgrasmaaiers, elektrische grasmaaiers en maaiers die op benzine lopen. Naast de aandrijving verschillen de maaiers ook in de manier waarop ze het gras maaien.

Cilindermaaier

cilindermaaier
cilindermaaier

Met de cilindermaaier is het eenvoudig om een mooi gestreept gazon te bewerkstelligen. Doordat de bewegende messen als een schaar tegen een vast mes aan snijden worden de grassprietjes niet gekneusd. Met een cilindermaaier ben je dus verzekerd van een mooie scherpe afsnede en een hoogwaardige afwerking van het gazon. Voor de kleinere gazons zijn ze ideaal in handmaaier-vorm. Voor grotere grasvelden is een motorisch aangedreven maaier wenselijk.

Cirkelmaaier

Cirkelmaaiers worden motorisch aangedreven en zijn daarom erg krachtig. Echter is het hiermee lastiger dan bijvoorbeeld met een cilindermaaier om een strak gazon te maaien. De maaier bevat ronddraaiende messen die met hoge snelheid het gras afsnijden. Het gemaaide gras wordt opgevangen in de maaier zelf waardoor je geen losse sprietjes op je gazon krijgt. Nog een voordeel: de cirkelmaaier kan ook nat gras maaien.

Zitmaaier

Zitmaaier
Zitmaaier

Wanneer je de beschikking hebt over een groter gazon zijn zitmaaiers ideaal. Gazons van 100 m² en groter kunnen eigenlijk niet zonder. Een zitmaaier heeft een hoge maaisnelheid (afhankelijk van de motor) en heeft een breed maaidek. De maaiers zijn verkrijgbaar met een werkbreedte van 63 tot 122 cm. Tevens bevatten de zitmaaiers een opvangbak voor het gemaaide gras. Voor een degelijke zitmaaier kun je o.a. terecht bij Machinery Park. Op deze website, o.a. gespecialiseerd in tweedehands landbouwmachines, vind je een mooi aanbod aan scherp geprijsde tweedehands grasmaaiers.

Luchtkussenmaaier

Een luchtkussenmaaier is geschikt voor oneffen terreinen en taluds en ook onder bomen en heesters maait hij zonder problemen. Helaas, ook dit maairesultaat is lang niet zo fraai als dat van de kooimaaier. Bijna alle maaimachines zijn uit te rusten met een grasvangbak. Let erop dat u de cirkelmaaier niet van een losse opvangbak aan de zijkant (waar het afgemaaide gras de machine verlaat) voorziet. Door het gewicht van het opgevangen gras kan de machine gaan scheefhangen en scheef maaien.

Meer informatie

Hoe en wanneer grasmaaien?

De verschillende typen maaiers kunnen ook met een motor uitgevoerd zijn. Ze worden dan door een benzine-, diesel of elektrische motor aangedreven. Alle motorisch aangedreven maaiers maken lawaai; de elektrische motor weliswaar een stuk minder dan de dieselen benzinemotor, maar de eerste heeft weer het bezwaar dat we voortdurend alert moeten zijn op het snoer (lastig met bomen in het gazon). Benzinemotoren mogen niet schuin gehouden worden, wat ze ongeschikt voor het maaien van een talud maakt. Maaiers met een tweetaktmotor kunnen het scheve werk wel aan, want ze hebben geen carter. Helaas krijgen iets oudere tweetaktmotormaaiers vaak last van startproblemen.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties