Tips bij afkitten en lijmen

Lijmen of kitten is niet moeilijk. Met de juiste instructies kunt u dit prima zelf doen. Daarom vandaag alles wat u moet weten indien u gaat lijmen of kitten

Welke soorten kit bestaan er?

Er zijn twee hoofdtypen afdichtmiddelen. De eerste, siliconenkit (ook bekend als badkamer- en keukenkit en schimmelbestendige kit), is dik en rubberachtig en wordt gebruikt in badkamers, keukens, kelders, opslagruimten en andere vochtige plaatsen om lekken te voorkomen. Het is ook zeer flexibel wanneer het opdroogt, wat het ideaal maakt voor het afdichten van douchedeuren en andere bewegende delen waar schimmel kan groeien. Siliconendichtingsproduct kan tot 50 jaar meegaan als het correct wordt aangebracht.

Acrylaatkit is een transparante beschermende coating die wordt gebruikt om bijna elk oppervlak te beschermen en af te werken. Het wordt vaak gebruikt in huis om vloeren, keukens en badkamers te beschermen door een waterdichte barrière te creëren. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor het geschikt is voor zowel kunststof als houten oppervlakken. Acrylaatkit is overschilderbaar en dient als opvulmiddel bij scheuren in plafonds en muren.

Acrylaatkitten zijn niet geschikt voor gebruik met "plastic" (polyethyleen) folie of film. Siliconenkitten kunnen wel op kunststof folie worden gebruikt, mits deze niet aan water worden blootgesteld.

Acrylaatkitten mogen niet samen met siliconenkitten worden gebruikt, omdat ze dan permanent kleverig worden en geen effectieve vochtbarrière meer kunnen vormen.

Tip 1: buiten kitten

Indien u buitenshuis gaat kitten, doe dit dan het liefst in het voorjaar of in het najaar. Kieren en scheuren zetten in de zomer namelijk uit, en in de winter worden ze kleiner. Het is dus verstandig tussen deze seizoenen in te kitten, omdat de breedte van een kier dan halverwege ligt.

Tip 2: afsnijden van de lijmtuit

Vaak gaat het hier fout. Let erop dat je de tuit niet te ver afsnijd waardoor er een te grote opening ontstaat. Het beste is om vooraf de kier of scheur te controleren, en de lijmtuit zo af te snijden dat deze de breedte heeft van de kier of scheur.

Tip 3: Snij in een hoek van 45°

Snij de lijmtuit af in een hoek van 45° en let op dat de opening niet te groot wordt, je kunt hem altijd nog groter maken.

Tip 4: goed schoonmaken & stop niet halverwege

Maak voordat je gaat kitten de voeg schoon en vetvrij. Probeer in een keer door te kitten en niet halverwege te stoppen. Doordat je halverwege stopt ontstaat er een kit ophoping. Dit geeft lelijke oneffenheden en extra werk achteraf.

Tip 5: oefen een gelijkmatige kracht uit

Probeer een constante en gelijkmatige kracht uitoefenen op de hendel. Hou er rekening mee dat indien je stopt met knijpen de kit toch nog even door blijft stromen.

Tip 6: Een duwende of trekkende beweging?

De kitspuit hanteren met een duwende of trekkende beweging. De meningen over wat het beste werkt verschillen hierover. Advies is om het gewoon te proberen. Zolang de kit goed in de kier komt zijn beide methoden prima.

Tip 7: Glad maken van de kitranden

Wanneer u een oppervlak afdicht of lijmt, zal het afdichtmiddel of de lijm wat overtollig zijn dat moet worden gladgestreken. Bijvoorbeeld, als u afdicht rond een bad of een tegel moet u de spleten opvullen en dan het overtollige dichtingsproduct gladstrijken. De kitranden kunt u mooi glad maken met een lepel of een speciale kitlepel. Eventueel de lepel vochtig maken met water voor een super strak resultaat. Je vinger bevochtigen en de kitrand gladstrijken is ook een optie, maar let op, de kit kan giftige stoffen bevatten.

Tip 8: Goed afsluiten

Na gebruik de kit spuit goed afdichten om opdroging van de kit te voorkomen!

Instructievideo wasbak afkitten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Herry
Herry
7 jaren geleden

Er blijkt een klein kiertje overgebleven te zijn in de net aangebrachte kitrand. Hoe is dat aan te pakken?

Ralph
Ralph
7 jaren geleden

Je kunt dat gerust opvullen met wat extra kit indien het om een klein kiertje gaat

Kitter
Kitter
7 jaren geleden

Ik zie nu in m’n huis veel scheuren en naden in kitwerk, verfwerk en gipswerk enz. Is het nou niet slim om deze scheuren af te kitten?