Tapijt leggen

Nu het echt koud is buiten, willen we het in ieder geval binnen zo warm mogelijk hebben. Uiteraard helpen een goede verwarming en warme kleding hierbij, maar ook een vloerbedekking kan wonderen doen. Maar hoe legt u nu zo’n vloerdekking? Dat leert u hier.

Uw benodigdheden:

 • Vast tapijt
 • Acrylaatkit
 • Voorstrijkmiddel
 • Egaline
 • Lijm

Verder:

 • Rolmeter
 • Breekmes
 • Tapijtmesje
 • Potlood
 • Stalen liniaal
 • Nadenroller

Het begin

Om te beginnen meet u uw vloer op. Aan elke kant telt u hier vervolgens 10cm bij op: U heeft tenslotte een stuk meer aan een te groot stuk vloerbedekking dan aan een te klein stuk. Nu u de maten van uw vloer kent, haalt u de plinten weg en kijkt u of de vloer mooi vlak is. Is dit niet het geval, dan is het zaak hier werk van te maken. De vloerbedekking zal namelijk niet mooi komen te liggen als uw vloer al niet vlak is. U maakt de vloer nu effen.

Is uw vloer van steen, dan gebruikt u hiervoor egalisatiemortel. Is uw vloer van hout, dan dient u een voorstrijkmiddel te gebruiken. Strooi hierbij dan wat egaline over het voorstrijkmiddel direct nadat u dit middel heeft aangebracht. Nadat dit geheel is opgedroogd, moet u uw vloer verder uitegaliseren. Bekijk de verpakking van de egaline om te zien hoe dit precies in zijn werk gaat. Heeft u een plankenvloer? Let dan goed op de naden hiervan. U wilt deze naden namelijk niet zichtbaar maken in uw toekomstige vloerbedekking, en daarom is het zaak hier goede zorg aan te besteden bij dit voorwerk.

Het daadwerkelijke leggen

Nu is het tijd om met de daadwerkelijke vloerbedekking aan de slag te gaan. Dit is een leuk onderdeel, want zo gauw er echt resultaat te zien is wordt het altijd een stuk interessanter om hard aan de slag te zijn! Leg de vloerbedekking op de vloer neer, en rol hem uit. Tegen de lange rechte want van de kamer moet het tapijt strak aan liggen, maar tegen de andere muren mag het tapijt iets omhoog krullen. Snijd de onnodige stukken vloerbedekking af, maar wees hierbij voorzichtig! Snijd liever nog iets te weinig af dan de veel, want dit is onherstelbaar.

Heeft u een kamer met veel hoeken, of vooral met moeilijke hoeken? Gebruikt u dan een stalen liniaal en een breekmes om het tapijt goed op maat te maken. Lijm nu de helft van de vloerbedekking vast aan de vloer. Doe dit door de vloerbedekking tot ongeveer de helft van het oppervlak van uw kamer terug te rollen en de nu blootliggende vloer in de smeren met lijm. Rol het tapijt nu weer terug en zorg dat het goed hecht aan de lijm. Druk het dus stevig aan! Doe dit door vanaf het midden naar de randen toe te werken. Nu de ene helft van uw tapijt is vastgelijmd, herhaald u bovenstaand proces voor de andere helft van het tapijt.

Afwerking

Nu het hele tapijt is vastgelijmd, is het belangrijk dat u controleert of het tapijt netjes op zijn plaats ligt. Druk het tapijt nog eens goed aan en zorg dat het helemaal vlak ligt. Als het goed is heeft u nu nog een stuk tapijt op de vloer over. Snijd dit af met een gekromd tapijtmesje. Snij zeer zorgvuldig! U wilt toch niet dat er straks een stuk van uw vloer onbedekt is.

Extra

Misschien is het zo dat uw kamer groter is dan de gebruikelijke breedte van vier meter. Het is dan dus zaak om meerdere banen tapijt naast elkaar aan te leggen. Zorg er hierbij voor dat de naden van de verschillende banen tapijt strak tegen elkaar aan komen te liggen. Deze naden kunt u vervolgens aandrukken met een nadenroller voor het mooiste resultaat.

Heerlijk warme voeten

En, ziet u het al zitten? Met deze handleiding moet het zeer zeker mogelijk zijn om uw tapijt mooi te leggen. Verheugt u zich al op de warme voeten die u zult hebben?

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties