Struiken verplanten in de winter

Winterbloeiende bomen (zoals Prunus subhirtella “Autumnalis”) en struiken (denk hierbij aan de heerlijk geurende Daphne mezereum) zijn uiteraard niet geschikt om in deze periode te verplanten. We zouden dan die prachtige bloei ernstig verstoren. Bovendien heeft de plant op dat moment alle energie nodig voor de bloei en een verhuizing kan hij er dan echt niet bij hebben.

Maar alle overige bomen en struiken kunnen in de winterperiode, het moment waarop de natuur in rust is, uitstekend verplant worden. Op een mooie vorstvrije winterdag, in de periode november tot april, is het een goed moment om deze klus te klaren. Let u daarbij wel op de verschillen tussen het verplanten van een bladhoudende- of een bladverliezende struik.

Wanneer kan een boom of struik verplant worden?

De beste periode voor het verplaatsen van een boom of struik is dus het moment waarop deze, mooi gezegd, in rust is. Deze periode loopt grofweg vanaf de maand november tot aan de maand april. Dit wordt ook wel de bladloze periode genoemd. In deze periode kan de boom of struik in een soort winterslaap, omdat er zich geen bladeren en bloemen meer aan de plant bevinden. De sapstroom staat dan nagenoeg stil. Pas in het voorjaar komt de sapstroom weer volledig op gang.

Omdat de plant in de winter in rust is, zal hij een verhuizing naar een nieuwe plek in uw tuin goed verdragen. Met de juiste verzorging, vooral voor de wortelkluit, is dit dan ook geen enkel probleem. Bomen of struiken die al jaren op dezelfde plaats staan, kunnen beter niet verplant worden. Het wortelgestel heeft zich dan al zo uitgebreid en zit soms zo diep, dat verplaatsen te veel schade aan de wortels zal veroorzaken.

Bladhoudende of bladverliezende struiken en bomen

De hier beschreven aandachtspunten bij het verplanten van een boom of struik gaan uit van een bladverliezende plant. Alleen een bladverliezende plant is in de winterperiode in rust. Bladhoudende planten kunnen zich die volledige winterrust niet veroorloven. Zij moeten altijd zorgen voor voldoende vochttoevoer naar de bladeren. Het verplanten van een wintergroene boom of struik vraagt daardoor dan ook veel meer aandacht. Op de nieuwe plek moet nog voldoende nazorg gegeven worden.

Hoe voorzichtig u ook geweest bent met de wortelkluit, beschadigingen zijn onvermijdelijk. Dit betekent dan ook dat de plant zich zal moeten herstellen na deze verhuizing en even wat extra aandacht nodig heeft. Geef daarom in het begin af en toe water. Geef echter niet te veel, anders wordt de plant lui en worden er geen extra wortels aangemaakt die zelf op zoek kunnen gaan naar water. Blijf de plant goed in de gaten houden. Op het eerste gezicht lijkt alles namelijk wel goed te gaan, omdat de bladeren er lang mooi en groen uit zullen blijven zien. Maar als u aan de bladeren gaat zien dat het niet goed gaat met de plant, dan is het vaak al te laat.

Voorbereidende werkzaamheden

Verplant een boom of struik met een zo groot mogelijke wortelkluit. Probeer daarbij zoveel mogelijk aarde aan de kluit te houden. Dit is, zeker voor bladhoudende planten, heel belangrijk. Bladverliezende planten kunnen wel met kale wortel verplant worden.

Bereid de verhuizing voor door ruim rond de plant de aarde los te steken. Dit kan eventueel ook al in de zomer, voorafgaande aan de verhuizing, uitgevoerd worden. Het rondsteken zorgt er dan voor dat de plant binnen het afgestoken deel, stevige wortels zal maken. De schade aan de wortelkluit, die ontstaat door het rondsteken, wordt dan bovendien ook direct hersteld.

De nieuwe standplaats

Maak een ruim plantgat, zodat de wortelkluit straks alle ruimte heeft. De aarde in het plantgat moet goed los gemaakt worden, ook onderin. Planten met kale wortels worden iets dieper geplant en dan losjes aangeaard. Haal ze vervolgens, met een trillende beweging iets omhoog. Zo worden de wortels namelijk iets losgetrokken en rolt de aarde er goed tussen. Daarna kan de aarde goed aangestampt worden (niet al te hard aanstampen, anders verdwijnt de lucht uit de aarde).

Meer informatie

Hoe en wanneer verplant je wintergroene planten? | Herfst | Tuinmanieren

Verzorging na de verhuizing

In principe is er geen extra verzorging nodig na het verplanten. Met uitzondering dan van de bladhoudende planten, zoals hierboven al aangegeven. Is bij het verplanten de wortelkluit erg beschadigd en/of aanzienlijk kleiner geworden, dan moet er gesnoeid worden. Want door deze beschadiging is de balans tussen het wortelgestel en het bovengrondse deel van de plant weg. De haarwortels, deze zitten in het bijzonder aan het uiteinde van de wortels, zorgen voor het transport van het vocht. En juist deze wortels zijn bij het verplanten de eerste die een beschadiging oplopen. Om dit weer in evenwicht te brengen is het het beste om ook bovengronds rigoureus te snoeien.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties