4.3 3 votes
Artikelbeoordeling

Spint (Tetranychus urticae) komt in Nederland relatief vaak voor, zowel bij binnen- als buitenplanten. Spint kan het best worden omschreven als een infectie van mijten die zich op de plant nestelt. Doordat de mijten uiterst klein zijn, worden ze vaak pas laat ontdekt op de planten. Doordat spint de voedingsstoffen aan de plant onttrekken en de plant hierdoor zelf minder of zelfs onvoldoende voeding krijgt, is een infectie met spint van negatieve invloed op de gezondheid van je plant. Hoewel spint relatief eenvoudig te bestrijden is, is het voorkomen van deze infectie beter dan het verhelpen ervan. Het is daarom aan te raden om preventieve bestrijdingsmiddelen te gebruiken, om zodoende spint te voorkomen. Heb je toch spint ontdekt op je planten en ben je benieuwd hoe je deze infectie eenvoudig (natuurlijk) kunt bestrijden? In dit artikel geven we je 8 handige tips voor het bestrijden van spint!

Tip 1. Spint bestrijden met brandnetelthee

Een natuurlijke manier om spint te bestrijden is door de plant te besproeien met brandnetelthee. Je kunt brandnetelthee eenvoudig zelf maken met koud water en hele brandnetelbladeren. Meng ongeveer 300 gram brandnetels met zo’n anderhalve liter water en laat het geheel ongeveer 5 dagen trekken. Na deze 5 dagen kun je het middel op de plant spuiten. Brandnetelthee werkt trouwens ook prima als preventief middel voor het voorkomen van spint. Door de natuurlijke aard van dit middel kun je na het besproeien van de plant in principe meteen oogsten.

Tip 2. Spint bestrijden met huismiddelen als water en azijn

Heb je spint ontdekt op je planten? Dan kun je relatief snel een mengsel maken van water en azijn als bestrijdingsmiddel. Meng een klein beetje azijn met een voldoende hoeveelheid water en giet het huismiddel in de plantenspuit. Voor een nog effectiever middel kun je er ook nog wat groene zeep aan toevoegen. Besproei de plant goed met het mengsel en je zult zien dat de spint binnen korte tijd verdwijnt. Besproei niet alleen de delen van de plant waar je spint hebt gezien, want ook de andere delen van de plant zijn mogelijk geïnfecteerd.

Tip 3. Spint bestrijden met spiritus en zeep

Eén van de makkelijkste manieren voor het bestrijden van spint is spiritus met zeep. Vul een plantenspuit met een klein beetje spiritus en zeep en verdun het geheel goed met water. Het is echter wel belangrijk om jezelf te beseffen dat je na het aanbrengen van dit mengel de plant niet direct kunt oogsten. De kans is dan namelijk groot dat het mengsel ook op de oogst zit. Het bestrijden van spint met spiritus en zeep wordt vaak als laatste redmiddel gezien, als de rest niet heeft gewerkt.

Tip 4. Natuurlijke bestrijding van spint door lieveheersbeestjes

Ook de natuur helpt je graag een handje mee bij het bestrijden van spint. Lieveheersbeestjes zijn niet alleen dol op bladluizen. De lieveheersbeestjes die op je planten zitten zijn ook druk bezig met het eten van luizen en spint. Laat de lieveheersbeestjes daarom gerust op de plant zitten als je ze ziet, ze helpen je mee in de strijd!

blank

Tip 5. Spint voorkomen en bestrijden met knoflook

Een effectieve manier om spint op je planten te voorkomen is door een klein teentje knoflook direct naast de planten te planten. Doordat de planten hierdoor een knoflookgeuren opnemen en spint hier niet van houdt, zal je merken dat je geen last krijgt van spint. Ook als je momenteel last hebt van spint, loont het zeker de moeite om alsnog een teentje knoflook naast de plant te planten, want dan heb je er in de toekomst een stuk minder last van.

Tip 6. Spint bestrijden in een kamerplant

Juist in kamerplanten is de kans groot dat je last krijgt van spint. Normaal gesproken helpt de natuur je een handje mee bij het bestrijden van spint op het moment dat de plant buiten staat, maar bij kamerplanten is dit natuurlijk niet het geval. Het is daarom van belang om je kamerplanten regelmatig te controleren op spint. Het werkt daarnaast goed om de kamerplant preventief te besproeien met brandnetelthee. De kans is groot dat je daarna geen last meer hebt van spint. Heb je na het sproeien van brandnetelthee nog steeds last van spint? Dan kun je een klein scheutje azijn met water verdunnen en dit vervolgens op de plant sproeien. Ook dit middel is onschuldig en werkt effectief in het voorkomen en bestrijden van spint. Tot slot kun je spint bij kamerplanten bestrijden door de luchtvochtigheid in huis hoog te houden en de temperatuur wat lager te houden. Dit maakt het voor de spint een stuk minder aantrekkelijk om zich op je plant te nestelen. Het wordt afgeraden om voor het bestrijden van spint bij kamerplanten chemische middelen te gebruiken.

blank

ECOstyle Promanal-R – Spray tegen spint

ECOstyle Promanal-R – Spray tegen spint, wolluis, dopluis en schildluis – 500 ml voor een effectieve bestrijding van hardnekkige insecten als wolluis, dopluis en schildluis.

71fIKgZ4g9L. AC SL1500

PINK SUN Neemolie Biologische

Gebruik met PINK SUN Horticultural Gentle Liquid Soap om kauw- en zuigende insecten zoals spint, bladluis, trips, groen / witte vlieg en bladhoppers te helpen verminderen en bestrijden

Tip 7. Regelmatig de planten controleren en aangetaste delen verwijderen

Vaak zit de spint maar op een gedeelte van te plant. Als je echter te lang wacht, zal ook de rest van de plant worden geïnfecteerd. Aangezien je spint helaas niet altijd kunt voorkomen, is het belangrijk om regelmatig je planten op de aanwezigheid van spint te controleren en de aangetaste delen te verwijderen. Als maar een klein gedeelte van de plant (erg) is aangetast met spint, dan kun je dit gedeelte van de plant beter geheel wegknippen in plaats van dat je de spint met middelen gaat bestrijden.

Tip 8. Gebruik van chemische middelen

Is het je met de voorgaande tips nog niet gelukt om de spint te bestrijden? Dan kun je ervoor kiezen om chemische middelen in te zetten. In vrijwel elk tuincentrum kun je middelen vinden waarmee je sprint kunt bestrijden. Het is echter wel van belang om jezelf te beseffen dat je niet direct kunt oogsten na het gebruik van dergelijke middelen. Hoewel chemische middelen vaak erg effectief zijn in de strijd tegen spint, is dosering belangrijk. Vaak is het al voldoende om een licht chemisch middel te gebruiken voor het bestrijden van de sprint. 

Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
4.3 3 votes
Artikelbeoordeling