Snoeikalender februari: wat mag ik snoeien in februari?

In februari kun je in principe alle heesters en struiken snoeien, ook als ze bloeien of vruchten dragen. Het is wel belangrijk om te kijken naar de specifieke behoeften van de planten die je wilt snoeien. Sommige heesters en struiken hebben bijvoorbeeld specifieke snoeiwijzen of -momenten, dus het is goed om je hierin te verdiepen voordat je begint met snoeien.

In februari kun je bijvoorbeeld de volgende heesters en struiken snoeien:

 • Kersstruiken
 • Vlinderstruiken
 • Lavendel
 • Rode beuk
 • Wilgen
 • Liguster

Het is wel belangrijk om rekening te houden met het weer. Als het bijvoorbeeld erg koud is of als er veel vorst voorspeld wordt, is het beter om te wachten met snoeien tot het weer wat warmer is. Dit komt omdat planten in de winter extra energie nodig hebben om te overleven en snoeien kan de planten extra stress opleveren. Als je toch wilt snoeien tijdens koude periodes, is het aan te raden om het snoeien tot een minimum te beperken en de planten goed te beschermen tegen vorst.

Ik raad aan om de specifieke behoeften van de planten die je wilt snoeien op te zoeken voordat je begint, zodat je zeker weet dat je op de juiste manier snoeit en de planten niet beschadigt. Als je twijfelt over hoe je een bepaalde plant het beste kunt snoeien, kun je altijd een tuinier of een expert raadplegen voor advies.

Welke bomen snoeien in februari?

In februari is het een goede tijd om bomen te snoeien, omdat de bladeren nog niet aanwezig zijn en de bomen in een rustperiode zijn. Hierdoor zijn bomen minder gevoelig voor stress en kun je ze gemakkelijker snoeien zonder dat ze beschadigen.

Er zijn een aantal bomen die je in februari kunt snoeien, waaronder:

 • Appel- en perenbomen: je kunt deze bomen in februari snoeien om de vorm en de groei te beïnvloeden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
 • Pruimen- en kersenbomen: je kunt deze bomen in februari snoeien om ze te onderhouden en de vruchtkwaliteit te verbeteren. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
 • Peer- en abrikozenbomen: deze bomen kun je in februari ook snoeien om de vorm en de groei te beïnvloeden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
 • Klimop: als je klimop hebt, is februari ook een goede tijd om deze te snoeien. Snoei de klimop terug tot op een paar centimeter boven de grond, zodat hij weer goed kan uitlopen.
 • Wilgen: wilgen kun je in februari ook snoeien om de vorm te behouden en te voorkomen dat ze te dicht worden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
Snoeikalender Februari
Abrikozenbomen kunnen tot tien meter hoog worden, dus het is belangrijk om ze goed te snoeien om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en goed blijven groeien. Het beste moment om een abrikozenboom te snoeien is in de winter, wanneer de boom in rust is. Dit kan in februari of maart zijn

Welke struiken of heesters snoeien in februari?

Er zijn een aantal heesters en struiken die je in februari kunt snoeien, waaronder:

 • Kersstruiken: je kunt kersstruiken in februari snoeien om de vorm en de groei te beïnvloeden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
 • Vlinderstruiken: deze struiken kun je in februari ook snoeien om de vorm en de groei te beïnvloeden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
 • Lavendel: lavendel kun je in februari snoeien om de plant in vorm te houden. Snoei de lavendel terug tot op een paar centimeter boven de grond, zodat hij weer goed kan uitlopen.
 • Rode beuk: de rode beuk is een struik die je in februari kunt snoeien om de vorm en de groei te beïnvloeden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
 • Wilgen: wilgen kun je in februari ook snoeien om de vorm te behouden en te voorkomen dat ze te dicht worden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
 • Liguster: liguster kun je in februari snoeien om de vorm en de groei te beïnvloeden. Snoei onnodige takken weg en verwijder ook eventuele beschadigde of zieke takken.
Snoeikalender Februari
Het is het beste om vlinderstruiken in de winter te snoeien, wanneer de planten in rust zijn en nog geen bladeren hebben. Februari is daarom een goede tijd om vlinderstruiken te snoeien. Als je de struiken in de lente of de zomer snoeit, kunnen de planten te veel stress ervaren en kan de bloei beïnvloed worden.

Het is belangrijk om rekening te houden met het weer als je heesters en struiken wilt snoeien in februari. Als het erg koud is of als er veel vorst voorspeld wordt, is het beter om te wachten met snoeien tot het weer wat warmer is. Dit komt omdat heesters en struiken in de winter extra energie nodig hebben om te overleven en snoeien kan de planten extra stress opleveren. Als je toch wilt snoeien tijdens koude periodes, is het aan te raden om het snoeien tot een minimum te beperken en de planten goed te beschermen tegen vorst.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties