Bomen snoeien, de complete lijst met data wanneer en hoe je welke boom mag snoeien
Bomen zijn onmisbare elementen in onze steden en tuinen. Ze bieden schaduw, zuurstof en zijn een belangrijke bijdrage aan het milieu. Maar om gezonde en …
Alles over bomen en struiken snoeien
Snoeien lastig? Niet met onze doe het zelf snoei tutorials. Wij laten je stap voor stap zien hoe je het beste een lavendel, vlinderstruik, appelboom of bomen kunt snoeien. Ook lees je precies welke plant of struik je het beste in een bepaalde maand, of rijd van het jaar kunt gaan snoeien, en wanneer beter niet. Zo kan het snoeien van je planten, struiken of bomen niet meer mis gaan!
Snoeien doet groeien! En je hoeft er niet bang voor te zijn: als je weet wat je doet en het bijhoudt, is het een ontspannende klus. Wij leggen precies uit hoe en wanneer je moet snoeien. Snoeien is belangrijk omdat het planten helpt sneller en vruchtbaarder te groeien en betere bloemen en vruchten te produceren. Een appelboom snoeien betekent dat er elk jaar meer appels worden geproduceerd; een rozenstruik snoeien betekent dat er meer bloemen worden geproduceerd in plaats van bladeren, wat afbreuk zou doen aan de schoonheid van de plant.
Snoeien moet gebeuren in het groeiseizoen – meestal laat in het voorjaar of vroeg in de zomer, afhankelijk van de behoeften van de plant. Maar snoei niet te laat in het jaar: de groei zal vertragen als de temperaturen dalen, wat kan leiden tot afsterven of andere problemen. Te vroeg snoeien kan ook problemen opleveren: als de knoppen zich nog vormen, kunnen ze worden beschadigd door vorst of door ongedierte zoals insecten of schimmels, met als gevolg dode bladeren of bloemen op latere scheuten.
Zoals bij alles wat met tuinieren te maken heeft, zijn er veel verschillende opvattingen over de beste manier om je planten te snoeien. We hebben de basisprincipes hieronder opgenomen voor het geval je niet zeker weet hoe je met deze belangrijke taak moet beginnen.
Bomen zijn onmisbare elementen in onze steden en tuinen. Ze bieden schaduw, zuurstof en zijn een belangrijke bijdrage aan het milieu. Maar om gezonde en …
In maart is het tijd om de tuin op te ruimen en te snoeien voordat het nieuwe groeiseizoen begint. Er zijn een aantal planten die …
In februari kun je in principe alle heesters en struiken snoeien, ook als ze bloeien of vruchten dragen. Het is wel belangrijk om te kijken …
In januari kun je bepaalde planten en bomen snoeien om ze gezond en in vorm te houden. Fruitbomen, rozen, buxus, lavendel en hebe zijn enkele …
Zoals alle planten moet je ook van tijd tot tijd de laurier snoeien. Het is altijd het beste om dit klusje in het vroege voorjaar, …
Hoewel varens al lange tijd tot de populairste tuinplanten behoren, zien we ze tegenwoordig ook steeds vaker als kamerplant in menig woonkamer. Heb je ervoor …
Heb je ooit een plant in je tuin gesnoeid? Of zelfs een boom moeten snoeien? Dan weet je waarschijnlijk wel hoe lastig dit kan zijn. …
Hoewel je olijfbomen meestal kunt vinden in warme landen als Frankrijk, Italië of Griekenland, kunnen de bomen met de nodige voorzorgsmaatregelen ook in Nederland prima …
We ontvangen steeds meer vragen over buxus snoeien, en dat is ook niet zo vreemd. Tegenwoordig duikt de buxus op in steeds meer Nederlandse voor- …
Oleander snoeien, hoe doe je dat? De oleander is in Nederland verkrijgbaar in verschillende soorten en in tal van kleuren, waarbij de kleuren geel, wit, …
De leilinde is één van de populairste bomen in Nederland. Niet alleen zie je ze regelmatig in de voor- of achtertuin van mensen, ook worden …
Waarschijnlijk heb je ervoor gekozen om siergrassen in je tuin te planten, omdat deze plantensoort veel sfeer aan je tuin geeft en daarnaast enorm onderhoudsarm …
Hoewel druiven het best groeien in een wat warmer klimaat, zijn er ook verschillende soorten die het prima uit kunnen houden in het Nederlandse klimaat. …
De blauweregen (Wisteria) behoort tot de populairste klimplanten van Nederland. Blauweregen is een geslacht van een tiental houtige slingerplanten. Als je ervoor kiest om een blauweregen te snoeien …
Hoewel een vijgenboom (Ficus carica) eigen niet heel geschikt is voor het Nederlandse klimaat, zien we ze de laatste jaren toch steeds vaker in Nederlandse …
Hoewel het verzorgen van een perenboom misschien veel werk lijkt, blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn. De perenboom kan net als de …
Om je beukenvorm is de gewenste vorm te houden is het van belang deze met enige regelmaat, maar in ieder geval twee keer per jaar, …
In dit artikel behandelen we het onderwerp dakplataan snoeien. Hoewel de dakplataan al jaren tot Nederlands populairste boomsoorten behoort en regelmatig te bewonderen is in …
Walnotenboom snoeien, wanneer en hoe Notenbomen houden niet van vrieskou. We hebben maar geluk dat Nederland is één van de noordelijkst gelegen gebieden waar nog …
Clematis snoeien, wanneer en hoe Het snoeien van een clematis bezorgt zelfs doorgewinterde tuiniers kopzorgen. De moeilijkheid ligt in het feit date er verschillende soorten …