Snoeien van Rozen

Voor je het weet is het dan al weer zo ver. De kans op strenge vorst is grotendeels voorbij, de temperaturen worden langzaam iets hoger en de meeste planten beginnen alweer voorzichtig uit te lopen. Zo ook de rozenstruiken in de tuin. Hoog tijd dus om de snoeischaar uit het vet te halen en de tuin in te gaan voor een flinke snoeibeurt.

Maar daar ligt gelijk de schrik van de meeste tuineigenaren. Er heerst over het algemeen een grote angst om de snoeischaar in de rozenstruiken te zetten. Men is toch snel bang om iets verkeerds te doen.

Met een goede kennis van zaken kan er echter weinig mis gaan. Het is belangrijk dat u kiest voor de juiste periode en gebruik maakt van een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het van groot belang om te weten welk type roos u in uw tuin heeft staat. En als u dan ook nog een slapend oog kunt herkennen, kan er eigenlijk al niets meer mis gaan.

De juiste snoeiperiode voor rozen

U kunt het hele jaar door rozen snoeien. Takken die hinderlijk in de weg zitten, dood hout of afgebroken takken: het is geen enkel probleem als u die, ongeacht de periode van het jaar, direct wegsnoeit. Wil je een klimroos snoeien? Kijk dan hier.

Maar de grote onderhoudssnoei kunt u het beste uitvoeren in de periode maart / half april, als de periode met kans op strenge vorst voorbij is. Snoeit u eerder, dan neemt u het risico dat de rozen invriezen. Zeker bij sterk teruggezette struiken bestaat dan de kans, dat de overgebleven knoppen bevriezen en u de struik dus kwijt bent.

De basisregels voor de snoei van rozen

Verwijder eerst al de dode, beschadigde en elkaar kruisende takken. Ook het wildopslag moet vanaf de basis verwijderd worden. Wildopslag zijn scheuten die ontstaan uit de (wilde) onderstam. Elke roos is geënt op een sterke, vaak wilde, roos. De opslag, die ontstaat vanuit deze basis, is vaak goed te herkennen aan de vrij recht opgaande groeiwijze en de afwijkende blad en/of takvorm.

Snoei de overige takken ±0,5cm. boven een slapend oog. Een slapend oog is te herkennen aan een rode verdikking op de tak. Door de snoei wordt dit slapende oog gestimuleerd om uit te lopen. Kies altijd een oog dat naar buiten wijst. De scheut die uit het oog komt, zal dan ook naar buiten groeien. Dit is belangrijk voor de structuur en de vorm van de struik. Naar binnen groeide takken maken de struik te dicht en zorgen vaak voor schade (door het kruisen, en dus raken, van andere takken) en/of ziektes (meeldauw/roest).

Zet de snoeischaar altijd schuin op de tak, waarbij de schuine zijde afloopt naar de zijde waar het oog niet zit. Door schuin af te snoeien kan het regenwater goed weglopen en het loopt ook niet naar het oog.

Verschillende soorten rozen en hun snoeiwijze

Zomerbloeiende rozen

De zomerbloeiende rozen hebben een korte maar spectaculaire bloei in de maanden juni/juli. In deze categorie vallen de botanische rozen, oude tuinrozen, sommige klimmers en natuurlijk de ramblers. In principe is er geen snoei nodig. Maar als u toch wilt snoeien, doe dit dan na de bloei.

Doorbloeiende rozen snoeien

Dit zijn de grootbloemige rozen zoals de theehybriden en trosrozen. Deze rozen beginnen in juni te bloeien en gaan daar mee door tot aan de eerste nachtvorst. Snoei ze volgens de basisregels. Daarnaast geldt dat alle takken, op 5 à 6 gezonde stevige takken na, tot op de grond weggesnoeid kunnen worden. De overgebleven takken kunnen teruggesnoeid worden tot op 3 à 5 ogen/knoppen (gerekend vanaf de grond).

Engelse of David Austin-rozen

Deze rozen hoeven in principe niet gesnoeid te worden. Door af en toe de struik wat uit te dunnen wordt voorkomen dat hij onderin kaal gaat worden. Er wordt door sommige tuineigenaren wel gesnoeid. Zij korten de takken met 1/3 in, waardoor grotere bloemen ontstaan.

Klimrozen snoeien

De rijkste bloei van klimrozen vindt plaats aan takken die het vorig jaar zijn gevormd. Indien een struik daar helemaal mt kan worden opgebouwd is dat ideaal, maar dat lukt zelden. In tweede instantie mogen we best blij zijn met nog vitale oudere takken, takken dus die ouder zijn dan I jaar. Daaraan bevinden zich zijscheuten en die nu moeten tot op 1 cm worden teruggesnoeid. De uit die ogen te vormen scheuten bloeien weer rijk. Treurrozen, (dat zijn klimrozen op poten), snoeien we dus op dezelfde manier. Dat snoeien van al die rozen gebeurt bij voorkeur in maart-april. Een gezonde, rijkbloeiende klimroos heeft 5 à 7 gesteltakken. Dit zijn de takken die vanuit de basis omhoog groeien. Als er meer takken zijn, verwijder dan de oudste takken. Snoei de zijtakjes (aan deze zijtakken zullen de rozen bloeien) terug op 2 à 3 ogen.

Stamrozen snoeien

Stamrozen zijn eigenlijk gewoon struikrozen. De struikroos is hier alleen op een stam geënt. Maar voor de wijze van snoeien moet u de regels voor struikrozen hanteren. M.a.w. de doorbloeiende struikroos “Schneeuwittchen” wordt gesnoeid zoals beschreven bij de doorbloeiende rozen, geënt of niet. Dit geld natuurlijk ook voor treurrozen op stam. Hier hebben we te maken met een klimroos die geënt is op een stammetje en dus gelden de snoeiregels voor klimrozen.

Struikroos snoeien

Bij de snoei van struikrozen worden eerst alle dode, beschadigde en heel dunne takjes weggeknipt. Het ‘wild’, takken die zich uit de onderstam ontwikkelen, ondergaat hetzelfde lot. Van wat er nu overblijft houden we, afhankelijk van de leeftijd van de struik, drie, vier, vijf, soms zes of zeven dikke gezonde takken over. Die worden allemaal op drie, vier of vijf ogen gesnoeid. Voor wie geen ogen wil tellen: op 10 tot 15 cm. Omdat een stamroos niets anders is dan een struikroosje ‘op een poot’, wordt de snoei hiervan identiek uitgevoerd.

Speciale workshops en rozensnoeidagen

In de maand maart worden er door het hele land vele workshops en speciale rozensnoeidagen georganiseerd. Het kan heel zinvol zijn om, naast theoretische kennis, in de praktijk les te krijgen en met eigen ogen te zien hoe de theorie moet worden toegepast. In de rubriek “Tuin en tuinieren” vindt u bij de categorie Tuinagenda meer informatie over mogelijke workshops en rozensnoeidagen.

De roos snoeien in het voorjaar: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Hoe snoei je je roos in het voorjaar? Kan je nog knippen als de eerste knoppen al zichtbaar zijn? Geen nood, pak je snoeischaar en leef je uit! ❯ Abonneer nu ...

Inspiratie, nog wat mooie foto's om van te genieten!

2 gedachten over “Snoeien van Rozen”

 1. Hallo,

  Ik heb een vraagje. Tijdens het planten van mijn rozenstruik is er een rozenknop stuk gegaan, uit nieuwsgierigheid zou ik willen weten of dat deze opnieuw een knop zou maken?

  Groetjes

  Beantwoorden
 2. Hoi Eddy,
  Jammer zeg! De vraag is of dat dit jaar nog gaat gebeuren, waarschijnlijk niet. Maar voor de komende jaren uiteraard wel.

  Beantwoorden

Plaats een reactie