Slakken zijn misschien wel de minst gewenste tuinbezoekers. Dit hebben ze te danken aan hun enorme vraatzucht. Maar in de ene tuin is ook haast geen slak te bekennen, terwijl een collega tuinierder met lede ogen moet aanzien hoe dit volkje in het voorjaar zijn jonge aanplant als sneeuw voor de zon weer laat verdwijnen. Kortom de ene tuineigenaar heeft in het geheel geen last van slakken, terwijl de ander heuse moordneigingen krijgt bij de aanblik van dit diertje.

Waarom heeft de één zoveel slakken in de tuin en hoeft de ander er zich helemaal niet druk om te maken? En als men dan zo’n last heeft van de slakken, hoe kan de plaag dan worden aangepakt?
Waarom zijn de slakken ongewenst?
Dat is een goede vraag. Van de meeste tuineigenaren kunnen we toch wel zeggen dat het echte natuurliefhebbers zijn, dus waarom slakken bestrijden zou je zeggen?. Daarbij genieten ze veelal niet alleen van de beplanting, maar zeker ook van het dierenleven in hun tuin. Maar zodra die dieren schade aan gaan richten is het al snel over met de liefde. En slakken richten een enorme schade aan. Ze laten met hun grote vraatzucht al snel een verwoestend spoor achter. En dat gaat menig tuineigenaar echt te ver. De planten gaan hier dan ook duidelijk boven de dieren.
Zijn slakken nuttig in de tuin?
Niet alle slakken zijn schadelijk, want niet alle soorten eten levend plantmateriaal. Er zijn namelijk ook slakken die zich tegoed doen aan algen, schimmels en afstervende planten. Dit zijn dus zeker nuttige slakken. Verder zijn slakken natuurlijk ook voer voor andere dieren in de tuin, zoals egels en vogels. In die zin zijn ze dus ook nuttig.
Welke slakken zijn vraatzuchtig?
Alle naaktslakken zijn dol op levende planten n doen zich graag tegoed aan uw jonge plantjes met hun lekkere frisgroene blaadjes. Zo kan het zijn dat u de ene dag hard heeft gewerkt om nieuwe planten een plekje in uw tuin gegeven en de volgende morgen daar niets meer van aantreft. Behalve een alles verklarend slijmspoor.
Van de huisjesslakken zijn de wijngaardslak en de segrijnslak dol op uw frisse groene blaadjes. De wijngaardslak is een zeldzame en beschermde soort, maar de segrijnslak is de bekendste huisjesslak, die soms massaal voorkomt. Alle overige huisjesslakken laten de planten met rust.
Aantrekkelijke omstandigheden voor slakken
Buxushagen, coniferen of door klimmers bedekte muren zijn ideale schuil- en leefplekken voor de slakken. Ook een composthoop of een andere vorm van tuinafval heeft een grote aantrekkingskracht op slakken. En wat dacht u van een plekje onder of achter (schaduw!) potten? Hosta’s hebben ook een enorme aantrekkingskracht op slakken. De prachtige grote bladeren kunnen in een mum van tijd vol gaten zitten.
Hebt u veel last van slakken in de tuin, probeer deze omstandigheden dan zoveel mogelijk te vermijden. Maak u tuin bovendien aantrekkelijk voor de natuurlijke vijanden van de slak: de vogels en de egel.
Tips en trucs om slakken te weren
Er zijn ontelbare tips en trucs om slakken e weren in de omloop. Wat voor de één de ideale oplossing blijkt, heeft voor de andere tuineigenaar geen enkel effect. De meest logische verklaring voor dit wisselende succes is het feit dat in elke tuin de omstandigheden anders zijn. Probeer daarom zelf uit welke methode in uw tuin het gewenste effect heeft:
Breng een mulchlaag aan van cacaodoppen
Verspreid vers gemaaid gras of koffiedrab rond de planten
Strooi kippengrit, gemalen schelpen of fijngemaakte eierschalen
Graaf een bakje met daarin bier of zemelen in
- Laat de dode slakken liggen (schrikt af)
- Zorg voor sterk geurende planten (Rozemarijn, Knoflook, Salie, Thijm)
- Verkom al te vochtige plekken.
- Breng vaseline aan op potten met Hosta’s
- Plaats koperband om potten met Hosta’s
Meer informatie
Slakkenval
Milieuvriendelijke Slakkenval
Biologische en milieuvriendelijke oplossing. Giet via de opening een bodem vol met bier en de slakken zullen zich in het bier verdrinken en oplossen. Milieuvriendelijk oplossing om bv. de bladeren aan uw hosta's te houden.
Kopertape rol
Plak de tape op de drempels en voorkom dat slakken binnen komen, zich verspreiden, en van de ene kamer overlopen naar de andere. Niet giftig en zeer snel en eenvoudig aan te brengen. Werkt dag en nacht, zelfs als de tapes nat zijn.
Ik heb gehoord dat azijn ook werkt, klopt dat?
Ik heb zo’n tuin waar ze graag vertoeven.
Tijdens schemer en vochtig weer (regenbui na droogte bijvoorbeeld) een rondje door de tuin.
Bakje mee en een stokje om ze erin te doen, zo doe ik het.
Is het bakje vol, dan leeg ik hem in een emmer met deksel.
Heb tijdens een slakkenplaag wel eens drie volle emmers met naaktslakken gevangen in een paar weken tijd. Bah!
Die breng ik met de auto ver buiten de bebouwde kom, op een parkeerplaats langs de weg gooi ik de emmer dan leeg.
Stokje erbij want ze kleven zelfs aan het deksel. En het slijm kun je bijna niet van je handen wassen, vandaar.
Leuk om te lezen, dit is wel de meest diervriendelijke manier!
Mijn vijver zit vol met kleine zwarte slakjes met huisje. Ze vreten mijn lelie en Krabbé scheer op. Wat te doen
Vervelend Anne, en lastig om te voorkomen. Gif in de vijver is vanzelfsprekend geen aanrader, maar je zou kunnen proberen te achterhalen om wat voor slakje het gaat en vervolgens te kijken of je een natuurlijke vijand van dit slakje kunt vinden.