Skimmia snoeien, wanneer en hoe?

Wanneer en hoe een skimmia snoeien?

Een Skimmia is een groenblijvende winterharde heester met dikke lancetvormige en leerachtige bladeren die oorspronkelijk uit Japan komt. De plant heeft een ronde compacte groeivorm en is onderhoudsvriendelijk. Hij kan temperaturen verdragen tot -15˚C, tolereert zeewind, is redelijk resistent tegen luchtvervuiling en kent weinig ziektes. In het maart verschijnen de eerste fris geurende bloemen en in de nazomer krijgen de vrouwelijke planten hun typerende bessen die je vaak aantreft in kerststukjes.

Skimmia kun je ook heel goed in potten houden op het terras of balkon. Er zijn verschillende cultivars, maar de bekendste is wel de skimmia japonica. Deze soort heeft donkergroene bladeren en krijgt in de lente witte bloemen en helderrode bessen in het najaar. Deze soort kan 1 meter hoog worden.

Wat is de beste tijd om de Skimmia te snoeien?

De Skimmia wordt niet heel erg groot en groeit ook vrij traag. Bovendien is de groeivorm vrij compact waardoor er ook nauwelijks gesnoeid hoeft te worden.

Mocht het nodig zijn om de plant te snoeien, dan is het beste moment daarvoor na de bloei in de maanden mei en juni na de IJsheiligen (15 mei). De plant hersteld zichzelf weer snel na het snoeien. Maar houd wel rekening met een te felle voorjaarszon. De planten die a een opdoffer gehad hebben kunnen dan misschien verbranden door de zon.

Mannelijke of vrouwelijke Skimmia?

Heb je een mannelijke of een vrouwelijke plant? Voordat je begint met snoeien is het van belang om te weten of je een mannelijke of vrouwelijke Skimmia van doen hebt. Je kunt de mannelijke planten herkennen aan hun grotere bloemen en meeldraden. Ze bloeien vaak uitbundiger en zijn geuriger dan de vrouwelijke planten. De vrouwelijke planten hebben geen meeldraden maar stampers, en krijgen rode of gele bessen, afhankelijk van de cultivar.

De mannelijke Skimmia kun je het beste in juni na de bloei snoeien. Zo verzeker je een goede bloei in het volgende jaar, en kunnen ze eventueel nog vrouwelijke planten bestuiven. De vrouwelijke planten kun je beter niet na de bloei snoeien. Je knipt dan de bestoven bloemen weg, en de plant zal dan ook geen bessen krijgen.

Skimmia snoeien
Mannelijke skimmia Schnobby, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Skimmia snoeien
Vrouwelijke skimmia

Hoe snoei je een Skimmia?

Zet niet zomaar het mes in de Skimmia, maar kijk eerst goed naar hoe de plant groeit. Tussen de takken, vlakbij de grond zie je kleine scheuten die omhoog beginnen te groeien. Deze nieuwe scheuten kunnen in gehinderd worden in hun groei door de dikkere oude takken. Je kunt deze oudere takken voorzichtig tot ongeveer de helft terugsnoeien. Snoei een tak nooit tot op de grond af, de plant zal dit niet te boven komen en afsterven. Het terugsnoeien van de oudere takken heeft als voordeel dat de jonge scheuten meer licht en ruimte hebben om te groeien, maar ook de oudere takken kunnen zo nieuwe knoppen krijgen en gaan uitlopen.

Als de plant te hard groeit en er door de uitlopers lelijke open plekken ontstaan in de vorm van de plant, kun je ook de scheuten die te snel uitlopen terugsnoeien. Mochten de stelen al bloemen hebben gekregen dan kun je deze altijd nog als snijbloemen gebruiken en in een vaas zetten. Ze blijven dan nog zeker 2 weken mooi. Knip de steel altijd boven 2 bladparen zodat de plant nog voldoende licht kan opnemen.

Haal ook elk jaar de oude bladeren en afgestorven takken weg, zodat ze niet onnodig vocht gebruiken en de plant er weer fris uitziet. Bij mannelijke planten kun je ook de uitgebloeide bloemen wegknippen. Gebruik voor het snoeien altijd een scherpe en schone heggenschaar. De snoeiplekken herstellen dan sneller.

Meer informatie

De Skimmia snoeien in het voorjaar: hoe doe je dat? | Tuinmanieren

Extra verzorging na het snoeien

Na het snoeien kan de plant wel wat extra water gebruiken. Je kunt ook wat extra voeding in de vorm van koemest korrels geven om de plant te helpen er sneller bovenop te komen. Houdt na het snoeien de plant in de gaten. Als de Skimmia gele blaadjes krijgt, dan kan het zijn dat de grond te droog is of dat de plant te veel zon krijgt. Staat de plant teveel in de zon? Verplaats hem dan na het snoeien naar een plekje met een beetje schaduw.

Nog even de belangrijke punten op een rij

  • Skimmia snoeien in mei of juni na de IJsheiligen
  • Snoei de plant bij voorkeur na de bloei
  • Gebruik altijd een scherpe en schone heggenschaar
  • Snoei de plant nooit te ver terug
  • Geef extra water en voeding na het snoeien.
3.7 3 stemmen
Artikelbeoordeling

Wat heb je nodig bij het snoeien? blank

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties