Sierpleister aanbrengen

Sierpleister is bedoeld om wanden decoratief af te werken. Het is verkrijgbaar in veel verschillende structuren, van zeer fijn tot erg grof. Het aanbrengen van sierpleister is niet heel erg moeilijk. Voordat u aan de slag gaat allereerst even een boodschappenlijstje. U heeft de volgende zaken nodig:

  • Sierpleister;
  • Voorstrijkmiddel;
  • Afplaktape;
  • Emmer;
  • Spaan;
  • Spackmes;
  • Platte kwast.

Er zijn vier stappen te onderscheiden wanneer u sierpleister op uw wanden aan wilt brengen.

Stap 1: het kiezen van de sierpleister

Sierpleister bestaat in vele varianten. Zo zijn er korrelige pleisters en pleisters zonder korrel. Bij de korrelige pleister kan weer onderscheid worden gemaakt tussen de fijnheden van de korrels; deze lopen uiteen van heel fijn tot zeer grof. Sierpleister is verkrijgbaar in diverse kleuren. Het is mogelijk om na het aanbrengen van de sierpleister nog een verflaag aan te brengen. Als u een keuze heeft gemaakt voor een kleur, is het natuurlijk het verstandigst om direct sierpleister in deze kleur aan te brengen op uw wanden, dan achteraf nog een verflaag aan te brengen. Het voordeel hiervan is namelijk dat de wanden dan volledig gekleurd zijn, en dat u geen puntjes van de sierpleister meer door de eventuele verflaag heen ziet. Ook bespaart u op deze manier uzelf geld en moeite.

Stap 2: het voorbereiden van de ondergrond

Heel belangrijk is dat er geen verfresten en/of behangresten meer aan de muren zitten. Ook gaten dienen gedicht te zijn met een vulmiddel. Behangresten kunnen eenvoudig worden verwijderd door een stoomapparaat te huren bij uw bouwmarkt. Vulmiddel is vaak al kant en klaar verkrijgbaar in de bouwmarkt.

Zorg er ook altijd voor dat de muur schoon en droog is. Behandel de muur vervolgens met voorstrijkmiddel. Hierdoor zal de sierpleister zich beter aan de muur hechten. Let altijd even op de droogtijd van het voorstrijkmiddel. Plak vervolgens met het afplaktape aansluitingen met deuren en vensters zorgvuldig af. Zo voorkomt u dat u per ongeluk uw deuren of vensters een kleurtje geeft. Verwijder ook altijd de afdekplaatjes van de stopcontacten en schakelaars. Op deze manier kunt u alles beter en mooier afwerken.

Stap 3: het opstrijken van de sierpleister

Maak de sierpleister aan zoals vermeld op de verpakking. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de wand. Werk van boven naar beneden, en zo snel mogelijk na elkaar. Het is anders mogelijk dat er kleurverschillen ontstaan, en dat zou zonde zijn. Plekken die moeilijk te bereiken zijn, zoals hoekjes kunt u bepleisteren met een platte kwast. Gebruik ten slotte een spackmes om de muur glad te strijken. Een spackmes is een rechthoekig blad van metaal met op de brede kant een handvat.

Stap 4: het verder afwerken van de sierpleister

Het is mogelijk de sierpleister naar wens wat meer structuur te geven. U kunt dan het beste de sierpleister ongeveer een half uurtje laten drogen en vervolgens met een kwast of een gekartelde spaan wat meer structuur aanbrengen op de wand. Na de droogtijd kunt u ook de sierpleister nog over schilderen. Verwijder als u klaar bent de afplaktape en monteer de afdekplaatjes van stopcontacten en lichtschakelaars weer.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties