Sansevieria

Beschrijving van de Sansevieria

Sansevieria, ook wel slangenplant of schoonmoedertong genoemd, is een geslacht van ongeveer 70 soorten bloeiende planten. Sansevieria's zijn inheemse planten en groeien in tropische streken van Afrika, Azië en Australië. De planten worden meestal aangetroffen in droge, dorre klimaten en zijn vetplanten.

De Sansevieria is een geslacht van planten uit de familie der Asparagaceae. De meest voorkomende is Sansevieria trifasciata, die in de loop der tijden met vele namen en variëteiten in verband is gebracht. De naam "slangenplant" werd hem gegeven vanwege zijn karakteristieke vorm die op een slang lijkt. De Sansevieria is een populaire kamerplant omdat hij veel gemakkelijk te verzorgen kenmerken heeft, waaronder:

  • Verdraagt lage lichtomstandigheden
  • Past zich gemakkelijk aan nieuwe omgevingen aan
  • Hoeft niet vaak water te krijgen

De Sansevieria kan worden gebruikt als bodembedekker of in hanging baskets, maar wordt het meest gezien als een potplant die op de grond of op een tafel staat. De brede, donkergroene bladeren hebben een stijve, rechtopstaande groeiwijze en kunnen tot 1,5 meter hoog worden. De Sansevieria is in de eerste plaats een bladplant. De bloemen zijn klein en wit en hebben een aangename geur, maar ze zijn niet bijzonder aantrekkelijk. De Sansevieria is een uitstekende keuze voor tuiniers die niet veel ervaring hebben met kamerplanten omdat ze zo winterhard is. Ze kan in alle lichtomstandigheden gedijen, behalve in de volle zon, en ze verdraagt hitte en droogte beter dan de meeste andere planten.

Verzorging Sansevieria als kamerplant

De Sansevieria plant is een prachtige plant voor een beginner of de doorgewinterde tuinier. Deze plant is een zeer taaie en winterharde plant, die verwaarlozing met gemak verdraagt. Net als vetplanten zijn slangenplanten gemakkelijk te verzorgen omdat ze gewoonlijk niet worden aangetast door plagen of ziekten. Wat ze tot winterharde planten maakt, is hun vermogen om water in hun bladeren op te slaan. Hierdoor kunnen ze dagen zonder water.

Soorten en familie Sansevieria

De Sansevieria is een geslacht van ongeveer 70 soorten bloeiende planten, inheems in Afrika, Madagaskar en Zuid-Azië. Gebruikelijke namen voor het geslacht zijn schoonmoedertong, duiveltong, djinnentong, strikhennep, slangenplant en slangentong. Het epitheton sanseverinia is een eerbetoon aan Pietro Antonio Sanseverino (1724-1771), de vorst van Salerno. De gewone naam "schoonmoedertong" komt van de scherpte van de bladeren die lijken op een geslepen mes en van het feit dat als men ze cadeau geeft, men zich er zeer moeilijk van kan ontdoen.

Gezondheid en medicinale eigenschappen Sansevieria

Zoals bij veel planten, is ook bij Sansevieria ontdekt dat ze verbindingen bevatten die geneeskrachtige eigenschappen hebben. Enkele van de gezondheidsvoordelen van Snake Plant zijn:

Helpt de lucht binnenshuis te reinigen

Sommige studies hebben aangetoond dat deze plant helpt bij het reinigen van de binnenlucht door het verwijderen van giftige stoffen zoals benzeen, formaldehyde, trichloorethyleen, en xyleen.

Helpt het bloed te zuiveren

De saponinen en bioflavonoïden die aanwezig zijn in Sansevieria trifasciata maken het uitstekend geschikt voor het zuiveren van het bloed. Deze verbindingen kunnen ook helpen om koorts te verminderen en ontstekingen te verminderen.

Heeft antibacteriële eigenschappen

Plantenextracten van Sansevieria trifasciata worden in de traditionele geneeskunde gebruikt voor hun antibacteriële eigenschappen.

Sansevieria Zeylanica Vrouwentong

★★★★★
30,49
Bol.com
as of 14 juni 2023 05:58

Kenmerken

Plantnaam Sansevieria
Type plant Kamerplant
Kleur Groen
Standplaats Half-schaduw
Luchtzuiverend Ja
Giftig Nee (voor huisdieren)
Onderhoud Gemiddeld
Meerjarige plant Ja
Groenblijvend Ja
Bloeiend Nee

Lange dunne bladeren met een spannend patroon. Dankzij het bonte patroon verveelt de Sansevieria zeylanica geen moment! Deze sterke vetplant is makkelijk te verzorgen.

Is de Sansevieria giftig?

Het sap van deze plant kan bij inname licht giftig zijn voor katten en honden. Het is best om voor alle zekerheid alle huisdieren uit de buurt van de Sansevieria te houden.

Standplaats Sansevieria

Zet de Sansevieria op een plek met weinig direct zonlicht, zoals op een vensterbank of tegen een muur zonder ramen. De Sansevieria gedijt goed in droge lucht en kan goed tegen droogte, dus geef de plant pas water als de bovenste centimeter grond droog is. Door een tekort aan water kunnen de bladeren geel en hangend worden, maar ze zullen zich snel herstellen nadat u de plant weer water heeft gegeven.

Sansevieria: problemen en ziekten

De Sansevieria kent niet echt ernstige ziekten of plagen. De grootste bedreiging is waarschijnlijk wortelrot door te veel water, vooral als je ze kweekt in stilstaand water. Ze kunnen ook wolluizen aantrekken, dat zijn kleine insecten die eruit zien als rijstkorrels. Maar zelfs als je wolluis krijgt, is de Sansevieria zo taai dat hij er meestal zonder problemen tegen kan.

Bekijk ook dit filmpje over de Sansevieria

Meer informatie

Tips voor de verzorging van je Sansevieria (Vrouwentong)

In deze video vertel ik je alles over de verzorging van je Sansevieria. Kom alles te weten over de watergift, voeding, standplaats ...

Veel gestelde vragen

Hoe onderhoud ik een Sanseveria?

De Sansevieria is een relatief makkelijke plant om te onderhouden. De plant heeft niet veel water nodig en houdt van een lichte standplaats, maar kan ook in de schaduw overleven.

Waar is Sanseveria goed voor?

Het is een luchtzuiverende plant die giftige stoffen zoals stikstofoxiden, formaldehyde, benzeen en xyleen verwijdert. Ze vermindert ook bacteriën in de lucht.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Disclaimer

De informatie op (website) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om uzelf in te lezen. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Het gebruik van informatie op de website en eventuele beslissingen die u op basis van die informatie neemt, zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Huisentuinmagazine, noch een of meer andere bedrijven waarvan Huisentuinmagazine deel uitmaakt, aanvaarden enige aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen voortvloeiend uit de verstrekte informatie. Gebruik geen planten als medicijn, consumeer niet zomaar planten en ga bij klachten altijd naar een huisarts.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties