Rhapis excelsa bamboepalm

Beschrijving van de Rhapis excelsa bamboepalm

Rhapis excelsa is een groenblijvende vaste plant die tot 1,5 meter hoog en 1,5 meter breed kan worden als hij voldoende ruimte en licht krijgt. De stam is bedekt met kleine bruine schubben die in ruitvorm zijn gerangschikt. De nieuwe bladeren zijn donkergroen en worden ongeveer 15 cm lang en 15 cm breed, en lopen taps toe tot een scherpe punt aan de top. De plant produceert kleine witte bloemen op dunne stengels boven de bladeren.

Een bamboepalm verdraagt weinig licht, maar geeft de voorkeur aan helder indirect licht of, indien mogelijk, de volle zon. Hij verdraagt zeer goed droge grond en wordt niet aangetast door problemen met de luchtkwaliteit binnenshuis zoals roken en het gebruik van schoonmaakmiddelen of producten zoals luchtverfrissers.

De Rhapis excelsa is een zeer langzaam groeiende plant die tot 2 meter hoog en breed kan worden. Hij heeft een vezelig wortelstelsel dat gemakkelijk kan worden vermeerderd door stekken. De plant groeit zijn hele leven lang nieuwe bladeren en zal binnenshuis niet bloeien. In subtropische gebieden zoals Florida, Zuid-China en Australië kan hij echter wel bloemen produceren.

Verzorging Rhapis excelsa bamboepalm

Bamboepalmen zijn een van de populairste planten voor in huis of op kantoor. Ze zijn gemakkelijk te kweken en te onderhouden, en kunnen vele jaren leven met weinig speciale zorg. Een Rhapis excelsa bamboepalm is niet kieskeurig wat zijn omgeving betreft. Hij past zich aan vele groeiomstandigheden aan en gedijt zowel op een zonnige als een schaduwrijke plaats in uw huis. De bamboepalm plant heeft maar een tot twee keer per week matig water nodig, afhankelijk van uw klimaat en de hoeveelheid water die hij van buitenaf krijgt. De Rhapis excelsa bamboepalm gedijt goed bij weinig licht en verdraagt een droge grond, hoewel de bladeren zullen verschroeien als de grond te droog wordt. De bamboepalm is een geweldige kamerplant en kan in elke goed verlichte kamer met indirect zonlicht of bij een raam met wat direct licht worden geplaatst.

Rhapis excelsa
Rhapis excelsa is een zeer winterharde plant en verdraagt vele tuinomstandigheden goed. Het is een groenblijvende plant met glanzende, donkergroene bladeren die 2 tot 5 cm lang zijn met een spitse top. Rhapis excelsa groeit de eerste jaren langzaam, maar als hij eenmaal gevestigd is, kan hij tot 1,5 meter hoog worden.

Soorten Rhapis excelsa

Een veel voorkomende misvatting is dat er maar één soort Rhapis excelsa is, ook wel bekend als de Lady Palm. Dit is niet waar. Er zijn verschillende soorten die zijn gekweekt om als kamerplant te worden gebruikt. Deze soorten zijn: Rhapis excelsa, Rhapis flabelliformis, Rhapis humilis en Rhapis multifida.

Gezondheid & Rhapis excelsa

Rhapis excelsa wordt gebruikt om winderigheid en indigestie te behandelen. De bladeren worden gekauwd tegen kiespijn en rond het voorhoofd gebonden bij hoofdpijn. Als een blad in kleine stukjes wordt gebroken, kan het worden gebruikt bij keelpijn en om te helpen bij het ophoesten van slijm. Van de bladeren kan een kompres worden gemaakt dat plaatselijk wordt gebruikt bij schimmelinfecties of insectenbeten.

Standplaats Rhapis excelsa bamboepalm

Deze plant kan op vele plaatsen gedijen. Hij is geschikt voor binnenshuis omdat hij geen stuifmeel of zaden produceert die allergische reacties kunnen veroorzaken bij gevoelige personen. De bamboepalm verdraagt binnenshuis vervuiling en droge omstandigheden, waardoor hij ideaal is voor gebruik in appartementen zonder veel natuurlijk licht. Wanneer de Rhapis excelsa bamboepalm buiten wordt geplaatst, geeft hij de voorkeur aan vol zonlicht en regelmatig water geven tijdens de zomermaanden. Tijdens de herfst- en wintermaanden daarentegen, moet hij matig water krijgen of slechts een klein beetje.

Deze plant moet tijdens de zomermaanden om de twee weken worden bemest met een uitgebalanceerde meststof, verdund met water op halve kracht. In het voorjaar kunt u haar om de twee weken bemesten met een volledige meststof.

Problemen en ziekten

Rhapis excelsa, ook wel gouden rietpalm of bamboepalm genoemd, is een veel voorkomende kamerplant. Het is ook een van de meest populaire planten voor kantoren en lobby's, vanwege zijn elegante uiterlijk. Rhapis excelsa is een zeer gemakkelijke plant om binnenshuis te kweken, maar er kunnen zich enkele problemen en ziekten voordoen als hij niet de juiste verzorging krijgt.

Beschrijving:Rhapis excelsa is een tropische kamerplant die temperaturen tot 50 F. (10 C.) en tot 100 F. (38 C.) kan verdragen. Hierdoor is het een geweldige kamerplant voor mensen in koudere klimaten die hem het grootste deel van het jaar niet buiten kunnen kweken. Rhapis excelsa heeft veel licht nodig, minstens zes uur per dag. Hij gedijt goed in helder indirect zonlicht, zoals bij een raam met ochtendzon en middagschaduw.

Problemen: Het grootste probleem van de Rhapis Excelsa Bamboe Palm is wortelrot door overbewatering. De symptomen zijn vergelende bladeren en bruine vlekken, zachte plekken op oudere bladeren, bladval en zachte bruine vlekken op de wortelstok (stam). Als je een van deze symptomen opmerkt, moet je onmiddellijk minder water geven, zodat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar niet nat. Hij kan ook worden aangetast door wolluis, schildluizen en spintmijten. Rhapis excelsa heeft de neiging zijn bladeren te laten vallen wanneer hij wordt blootgesteld aan koude tocht of wanneer de grond te droog wordt gehouden.


Meer informatie

Tips voor de verzorging van je Rhapis palm (Stokpalm)

In deze video vertel ik je alles over de verzorging van je Rhapis palm. Kom alles te weten over het watergeven, voeding, ...

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Disclaimer

De informatie op (website) is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, bijvoorbeeld om uzelf in te lezen. De inhoud is dan ook niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies bij klachten of ter voorkoming daarvan. Het gebruik van informatie op de website en eventuele beslissingen die u op basis van die informatie neemt, zijn uw eigen verantwoordelijkheid. Huisentuinmagazine, noch een of meer andere bedrijven waarvan Huisentuinmagazine deel uitmaakt, aanvaarden enige aansprakelijkheid voor eventuele schade of gevolgen voortvloeiend uit de verstrekte informatie. Gebruik geen planten als medicijn, consumeer niet zomaar planten en ga bij klachten altijd naar een huisarts.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties