Reigers weg van uw vijver

Heeft u een vijver in uw tuin, dan zult u meer van vissen houden dan van reigers. Zo’n vijver vol met vis is helaas wel een trekker van reigers. Het dieet van een reiger bestaat uit kleine vissen en amfibieën. Als een reiger zich in uw vijver voedt, is dat waarschijnlijk omdat hij daar een overvloedig voedselaanbod vindt. Reigers worden aangetrokken door vijvers met veel vissen en kikkers. Dit kan komen doordat de vissen de kikkers (en dus de reiger) aantrekken, of omdat een van beide dieren de neiging heeft samen te komen in gebieden waar er meer bescherming is tegen roofdieren. De beste manier om de reiger uit de buurt van uw vijver te houden, is uw vijver vrij te houden van overtollig voedsel, zodat de reiger geen reden heeft om terug te keren

Voor de aanleg

Als uw vijver nog niet is aangelegd, kunt u tijdens het ontwerpen van de vijver rekening houden met de reigervriendelijkheid ervan. Veel reigers hebben liever ondiep water dan diep water. Maak uw vijver dus wat dieper om geen last te hebben van een groot deel van de reigers. Wat ook kan helpen, is het achterwege laten van ondiepe gebieden aan de rand van uw vijver. Steile, diepe wanden kunnen een goede vervanging zijn. Wat u verder kunt doen bij de rand van uw vijver, is het plaatsen van stevige, hoge planten. U kunt hierbij denken aan riet. Het plaatsen van zulke beplanting maakt het voor reigers moeilijker om bij uw vijver, en dus bij uw vissen te komen.

REIGERS WEG VAN UW VIJVER
Reigers zoeken ook waterpartijen op die kunstmatig met vis zijn gevuld. Dus, als je worstelt met een bijzonder kieskeurige reiger, overweeg dan het verminderen of elimineren van het uitzetten van vis.

Nog wat tips

Ook bij bovengenoemde oplossingen zitten suggesties die sommige mensen te ver gaan. Draden spannen door uw tuin klinkt niet iedereen even aantrekkelijk in de oren en dat is begrijpelijk. Gelukkig kan ik u nog enkele tips geven, die hopelijk alle reigers voorgoed van uw vijver weghouden!

  • Mannetjesreigers worden afgeschrikt door een nepreiger. Met zo’n neppert houdt u dus eenvoudig reigers buiten de deur. U kunt een vogelverschrikker in uw vijver plaatsen, maar die moet hoog genoeg zijn om niet aangevallen te kunnen worden door de reiger. Omdat deze vogels in de buurt van de toppen van bomen en palen neerstrijken, is een paal in uw vijver een effectief afschrikmiddel. Roofvogels, zoals haviken of uilen, zijn ook effectieve afschrikmiddelen voor reigers, omdat ze natuurlijke roofdieren zijn en de vogel zullen aanvallen als ze hem zien.
  • Speelgoed dat geluid maakt kan reigers ook afschrikken, net als windgongen en muziekinstrumenten op zonne-energie. Deze zijn misschien niet zo effectief als een nepreiger, maar sommige mensen vinden ze gewoon aangenamer dan elke dag een nepreiger te moeten zien.
  • U kunt op uw vijver een reflecterende piramide laten dobberen. Deze reflecteert het zonlicht en dit felle licht zal reigers afschrikken. Helaas is Nederland geen land waar het altijd zonnig is en dus is dit een oplossing die meer dan de helft van de tijd niets zal uithalen.

Heb je zelf goede tips om reigers uit de tuin te weren? We horen het graag! Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
arjan
arjan
7 jaren geleden

tot welke diepte kunnen reigers komen