0 0 votes
Artikelbeoordeling

Heeft u een vijver in uw tuin, dan zult u meer van vissen houden dan van reigers. Zo’n vijver vol met vis is helaas wel een trekker van reigers. U kunt reigers bij u vijver verjagen. Hoe? Dat leest u hier.

Voor de aanleg

Als uw vijver nog niet is aangelegd, kunt u tijdens het ontwerpen van de vijver rekening houden met de reigervriendelijkheid ervan. Sommige reigers hebben bijvoorbeeld veel liever ondiep water dan diep water. Maak uw vijver dus wat dieper om geen last te hebben van een groot deel van de reigers.
Wat ook kan helpen, is het achterwege laten van ondiepe gebieden aan de rand van uw vijver. Steile, diepe wanden kunnen een goede vervanging zijn. Wat u verder kunt doen bij de rand van uw vijver, is het plaatsen van stevige, hoge planten. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld riet. Het plaatsen van zulke beplanting maakt het voor reigers moeilijker om bij uw vijver, en dus bij uw vissen te komen.
REIGERS WEG VAN UW VIJVER

REIGERS WEG VAN UW VIJVER

Andere suggesties

Sommige van bovenstaande tips zijn niet erg mooi en dat is jammer, wat u wilt natuurlijk wel een mooie, aantrekkelijke vijver. Wat u kunt doen, is niet ervoor zorgen dat de reiger niet bij uw vijver kan komen, maar ervoor zorgen dat de reiger zelfs niet in het gebied bij de vijver kan komen. Wat u hiervoor kunt doen, is het plaatsen van fijne draad. Deze draad trekt u bijvoorbeeld tussen huis en vijver, of tussen boom en tuinhuisje. Het is voor reigers niet mogelijk om door zo’n dradenweb te komen.  Wat ook kan, is het plaatsen van een reigernet over uw vijver. Hang aan dit net een belletje (vaak is dit al zo in de winkel!), zodat dit belletje rinkelt als de reiger het net aanraakt. De reiger zal schrikken en voorlopig niet bij uw vijver terugkeren.

Nog wat tips

Ook bij bovengenoemde oplossingen zitten suggesties die sommige mensen te ver gaan. Draden spannen door uw tuin klinkt niet iedereen even aantrekkelijk in de oren en dat is begrijpelijk. Gelukkig kan ik u nog enkele tips geven, die hopelijk alle reigers voorgoed van uw vijver weghouden!

  • Mannetjesreigers worden afgeschrikt door een nepreiger. Met zo’n neppert houdt u dus eenvoudig de helft van alle reigers buiten de deur.
  • Het plaatsen van een bewegingsdetector kan ook doeltreffend zijn. Zodra deze detector een reiger registreert, wordt er een waterstraal op de reiger gespoten. Niet fijn als u zelf een keer als reiger wordt aangemerkt door dit systeem.
  • U kunt op uw vijver een reflecterende piramide laten dobberen. Deze reflecteert het zonlicht en dit felle licht zal reigers afschrikken. Helaas is Nederland geen land waar het altijd zonnig is en dus is dit een oplossing die meer dan de helft van de tijd niets zal uithalen.
  • De laatste tip die ik u kan geven is het leggen van horramen over uw vijver, bijvoorbeeld als u er niet bent. Zo kunnen reigers niet bij of in uw vijver komen.

Heb je zelf goede tips om reigers uit de tuin te weren? We horen het graag! Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Hou me op de hoogte
Abonneren op
guest
khk
1 Reactie
Inline Feedbacks
View all comments
arjan
Gast
arjan
5 jaren geleden

tot welke diepte kunnen reigers komen

0 0 votes
Artikelbeoordeling